Ramadan sudah tiba, dan umat Islam di seluruh dunia digalakkan untuk melakukan yang terbaik pada masa ini. Salah satu cara untuk menunjukkan kebaikan adalah dengan berpuasa.

Waktu yang paling istimewa ialah umat Islam waktu sahur dan berbuka. Kemudian, pada penghujung Ramadan. Umat Islam dinasihatkan untuk mengikuti amalan pemakanan Nabi Muhammad SAW. Baginda makan sahur dan berbuka dengan menu yang sihat agar tidak menyebabkan dia berasa sakit atau letih.

Artikel Berkaitan : Ketahui 5 Makanan Kegemaran Nabi Muhammad SAW, Penuh Khasiat Dan Lazat!

  1. Kurma Adalah Makanan Kegemaran Nabi Muhammad SAW Saat Sahur

Salah satu ibadah yang dianjurkan oleh Nabi Muhammad adalah memakan kurma pada waktu pagi. Ini disebutkan dalam hadis yang direkodkan oleh Abu Daud.

Kurma adalah pilihan makanan yang tepat untuk bersahur. Buah ini mengandungi kalori, serat dan karbohidrat yang cukup untuk mengisi badan. Kita akan rasa kenyang lebih lama apabila memakannya kerana kurma merupakan sumber karbohidrat kompleks.

Kurma adalah sumber pemakanan yang baik, dan ia sangat baik untuk orang yang ingin mengekalkan berat badan mereka. Kurma tinggi serat dan tidak mempunyai sebarang gula tambahan. Maknanya sepanjang Ramadan ini, anda boleh makan kurma sebanyak yang anda mahu dan masih kekal sihat.

  1. Perbanyakkan Minum Air Putih Ketika Sahur

IKLAN

Pada waktu sahur, Nabi Muhammad SAW juga menyarankan agar kita minum air jika tidak biasa bangun awal untuk makan. Beliau berkata walaupun kita tidak bersarapan, sekurang-kurangnya kita perlu minum air.

Untuk memastikan anda tidak mengalami dehidrasi semasa berpuasa, minum sekurang-kurangnya dua gelas air setiap kali berbuka, empat gelas selepas tarawih, dan dua gelas seterusnya semasa sahur. Dengan cara itu, badan anda akan mendapat air yang diperlukan walaupun anda tidak minum pada waktu tengah hari.

  1. Batalkan Puasa Dengan Memakan Kurma

Kurma adalah sejenis makanan yang sepatutnya dimakan oleh umat Islam di meja makan. Hadis riwayat Abu Daud mengatakan bahawa Nabi selalu mengakhiri puasanya dengan kurma yang segar, dan jika tidak ada baginda akan mengambil kurma kering. Kemudian, jika kedua-duanya tidak ada, dia akan minum air. Selepas itu, Nabi akan menunaikan solat Maghrib.

Ini menunjukkan bahawa puasa amat penting dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW. Dari sudut kesihatan, buah-buahan yang berasal dari Timur Tengah adalah baik untuk berbuka puasa kerana ia menyihatkan untuk anda.

IKLAN

Kurma merupakan sumber tenaga yang baik kerana badan boleh menukarkannya kepada tenaga dengan mudah. Selain itu, makan kurma selepas berpuasa sepanjang hari boleh membantu memulihkan paras gula darah yang normal.

Sebab kedua ialah buah kurma merupakan buah yang tinggi serat, bermakna ia akan membantu mengelakkan anda daripada makan berlebihan semasa tempoh berpuasa. Dengan cara ini, anda akan kekal sihat dan langsing.

4.Pelbagaikan Variasi Makanan

IKLAN

Selepas berbuka, Nabi Muhammad makan beberapa buah kurma untuk membantu menghilangkan rasa lapar. Baginda pun solat Maghrib. Kemudian, makan apa yang ada padanya, seperti roti dan daging. Ini kerana Nabi Muhammad tidak pernah memilih apa yang dimakannya. 

Artikel Berkaitan : Surah Al-Fatihah Memiliki Banyak Keistimewaanya Dan Diturunkan Khas Untuk Nabi Muhammad S.A.W.

  1. Ingat, Jangan Makan Berlebihan Saat Berbuka Puasa!

Nabi Muhammad bersabda bahawa penting untuk makan dalam jumlah yang sederhana, terutamanya semasa berbuka puasa. Menurut satu hadis, perut hendaklah dibahagikan kepada sepertiga untuk makanan, minuman, dan udara.

Makan berlebihan boleh memberi beberapa kesan negatif terhadap kesihatan anda, termasuk penambahan berat badan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI