Adakah a tahu, bahwa mengurus ibu bapa tergolong ibadah yang paling tinggi darjatnya. Dalam beberapa hadis digambarkan, mengurusi ibu bapa termasuk ibadah yang sangat banyak pahalanya. Bahkan, lebih utama mengurusi ibu bapa dibandingkan berjihad. Jadi, jika zaman sekarang ada kes seorang anak sibuk dengan urusan ekonomi dan meniggalkan ibu bapanya, maka semua ibadah wajib dan sunah yang dilakukan tidak berbuah hasil.

Apalagi kalau keadaan kesihatan ibu bapa tidak berapa baik, itu ertinya sebagai anak kita wajib untuk merawat ibu bapa dan memberikan perhatian lebih. Sebagai umat Muslim tentu doa untuk kesembuhan ibu bapa yang sakit jadi hal yang utama. Sebab, hanya doa anak solehlah yang akan menjadi salah satu bekal ibu bapa kita walau kelak terpisah alam. Jom semak bagaimana doanya!

Doa untuk ibu bapa yang sakit

Mendoakan kedua ibu bapa yang sedang sakit adalah sebuah perkara yang lazim dilakukan oleh seorang anak. Berdoa boleh dikatakan sebagai salah satu cara berinteraksi dengan Allah, di mana penyakit tersebut tidak semata-mata diberikan kecuali dengan izin Allah. Maka, hanya kepada-Nya lah anda boleh memohon kesembuhan. Berikut doa yang boleh anda amalkan :

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ اَذْهِبِ الْبَاْسَ وَاشْفِهُ وانْتَ الشَّافِى لاَ شِفَاءَ اِلاَّ شِفَاؤُكَ شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا

IKLAN

Allahumma robbannaasi adzhibil ba’sa wasy fihu, wa antas syaafi, laa syifaa-a illa syfaauka, syifaan laa yughaadiru saqaama.

Ertinya : Ya Allah, Rabb Manusia, hilangkanlah kesusahan dan berikanlah dia kesembuhan, Engkau Zat Yang Maha Menyembuhkan. Tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan dari-Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan penyakit lain.

Urutan berdoa

Ketika berdoa, alangkah baiknya kalau anda mengikuti turutan-turutan dalam berdoa agar doa anda segera dimakbulkan oleh Allah.

IKLAN

Urutan doa untuk kesembuhan ibu bapa yang sakit:

  1. Awali dengan memuji Allah SWT
  2. Lantunkan selawat kepada Rasulullah SAW
  3. Meminta ampunan kepada Allah SWT
  4. Sampaikanlah kesusahan dan perbuatan mulia yang telah ibu bapa lakukan.
  5. Panjatkan doa anda untuk kedua ibu bapa, dalam hal ini iaitu meminta kesembuhan
  6. Doa penutup

Mukjizat merawat ibu bapa

“Ibu bapa adalah pintu syurga yang paling tengah. Terserah pada anda, hendak menjaganya atau membiarkanya.” (HR Tirmidzi)

Anak-anak yang merawat ibu bapanya hingga wafat kebanyakan dicintai Allah. Perkara tersebut tercermin dalam karier hidupnya di dunia, dan mereka cenderung menjadi orang-orang yang sukses. Mukjizat merawat ibu bapa boleh anda temukan dalam sejarah hidup seorang sahabat Nabi, iaitu Elias bin Muawiyah. Ketika ibu dari Elias wafat, beliau menitiskan air mata tanpa meratap, lalu beliau ditanya seorang sahabat yang lain tentang sebab tangisannya.

IKLAN

Jawabnya, “Allah telah membukakan untukku beberapa pintu untuk masuk surga, sekarang satu pintu telah ditutup.” Begitulah, ibu bapa adalah pintu syurga, bahkan pintu yang paling tengah di antara pintu-pintu yang lain. Maksud pintu yang paling tengah adalah yang paling bagus dan paling tinggi. Ertinya, sebaik-baik bermaksud yang boleh menghantar seseorang ke dalam syurga dan meraih darjat yang tinggi adalah dengan menjaga dan merawat ibu bapa.

Selain berdoa, lakukan perkara ini juga

Semasa memanjatkan doa dan meminta kesembuhan kepada Allah SWT, ada amalan-amalan lain yang boleh anda lakukan ketika ibu bapa sedang sakit.

Amalan untuk ibu bapa yang sedang sakit:

  • Menjaga tutur kata kepada ibu bapa
  • Membantu pelbagai pekerjaan rumah
  • Bersikap sabar dan menahan marah

Itulah doa untuk kesembuhan ibu bapa yang sakit beserta tata caranya. Selalu doakan ibu bapa dalam keadaan apapun setiap saat. Kerana mereka adalah orang terbaik yang paling berjasa dalam kehidupan kita. Selain itu, mendoakan kedua ibu bapa juga mampu melapangkan rezeki serta dapat memanjangkan usia kita.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI