Persaingan untuk mendapatkan pekerjaan semakin sengit. Terdapat sedikit kekosongan sementara tenaga kerja semakin meningkat. Tidak dapat dielakkan, kadar pengangguran meningkat.

Namun, keadaan ini tidak seharusnya membuat kita putus asa. Segala usaha harus dilakukan untuk mencari pekerjaan atau mata pencarian.

Artikel Berkaitan : Hadapi Masalah Kewangan ? Ini Doa Agar Mendapat Rezeki Yang Baik!

Selain pemeriksaan luaran dengan mencari kerja kosong atau mencari peluang perniagaan, umat Islam mempunyai kewajipan untuk berdoa.

Amalkan Doa Ini Agar Mudah Mendapat Pekerjaan Dan Rezeki Yang Halal.

Memetik laman Islam berikut adalah bacaan doa untuk kemudahan mencari pekerjaan atau rezeki dan rezeki yang halal, yang boleh kita baca selepas solat dan waktu solat.

IKLAN

Doa dimudahkan untuk mendapatkan pekerjaan.

Amalkan Doa Ini Agar Mudah Mendapat Pekerjaan Dan Rezeki Yang Halal.

Bismillahi ‘alaa nafsi wa maalii wa diini. alloohumma rodhdhini bi qodhooika wa baarik lii fi maaquddiro’ alaihi hatta laa uhibbu ta’jiila maa akhkhor ta walaa ta’khiiro maa ‘ajjalta.

IKLAN

Artinya: “Dengan nama Allah, semoga Engkau menjaga diri kami, harta kami dan agama kami. Wahai Allah, ridhailah kami dari ketetapan-Mu dan berilah berkah kepada kami pada segala apa yang telah Engkau putuskan sehingga kami Tidak suka apa yang Engkau mempercepatkan apa yang Engkau akhirkan dan tidak pula menyukai mengakhirkan apa yang, Engkau cepatkan.”

Artikel Berkaitan : Surah Yusuf Amalan Untuk Ibu Hamil, Doa Untuk Anak Sihat Dan Cantik!

Doa mohon diberikan rezeki yang halal

IKLAN

Amalkan Doa Ini Agar Mudah Mendapat Pekerjaan Dan Rezeki Yang Halal.
Amalkan Doa Ini Agar Mudah Mendapat Pekerjaan Dan Rezeki Yang Halal.

“Wahai Allah, wahai Dzat Yang Maha Kaya, wahai Dzat Yang Maha Terpuji, wahai Dzat Yang memulai, wahai Dzat Yang Mengembalikan, wahai Dzat Yang Maha Penyayang, wahai Dzat Yang Maha Mencintai. Cukupilah kami dengan kehalalan-Mu dari keharaman-Mu. Cukupilah kami dengan anugerah-Mu dari selain Engkau. Semoga Allah melimpahkan rahmat dan salam atas junjungan kita Nabi Muhammad Saw. Keluarga dan sahabat beliau.”

Semoga sekiranya kita sentiasa membaca doa ini, diberi peluang untuk mencari pekerjaan dan rezeki, serta sentiasa mendapat rezeki dan keberkatan hukum.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI