Adakah anda pernah terfikir, “Apa yang boleh saya lakukan selain daripada bersenam?” Mari cari beberapa alternatif yang menyeronokkan untuk bersenam untuk membantu anda membakar kalori!

Angkat tangan jika anda suka bersenam! Sebilangan besar orang tidak suka bersenam dan percayalah bahawa anda bukanlah seorang yang ‘malas’ kerana tidak mahu melakukannya. Anda hanya perlu mencari sesuatu yang anda akan nikmati sepenuhnya. Sukar untuk konsisten dengan sesuatu yang anda tidak nikmati. Jika anda akan menikmati senaman anda, ia tidak akan mengambil banyak usaha untuk kembali kepadanya setiap hari. Jadi, mari kita ketahui beberapa alternatif yang menyeronokkan untuk bersenam.

Terdapat seratus cara menarik yang boleh menggantikan rutin gim. Tetapi berikut ialah lima alternatif yang menyeronokkan untuk bersenam, yang akan membantu anda mencapai sekurang-kurangnya senaman harian minimum untuk membantu anda kekal ceria dan sihat.

ARTIKEL BERKAITAN: 6 Petua Turunkan Berat Badan Dari Pakar Untuk Anda Yang Malas Bersenam. Mudah & Bajet!

Menari

Alternatif Yang Menyeronokkan Untuk Bersenam, Kalau Bersungguh Boleh Bakar 500 Kalori

Jika anda menikmatinya, menari sepuas hati adalah salah satu cara terbaik untuk membakar beberapa kalori. Menikmati tarian anda, anda suka membuat ekspresi sambil menikmati lagu itu, dan anda juga boleh menyanyi bersama. Bukankah ia kedengaran seperti 30 minit paling gembira dalam hari anda? Pasti ia berlaku. Dengan anggaran yang berbeza-beza, menari selama satu jam dikatakan membakar sekitar 400 hingga 500 kalori. Taklah teruk, bukan?

IKLAN

Sukan

Alternatif Yang Menyeronokkan Untuk Bersenam, Kalau Bersungguh Boleh Bakar 500 Kalori

Jika anda seorang peminat sukan dan menyukai segala-galanya tentang sukan, ini adalah cara terbaik untuk anda bersenam sambil berseronok. Anda boleh memilih mana-mana permainan seperti bola keranjang, kriket, badminton, berenang dan sebagainys. Memanjakan diri dalam sesi 30 hingga 60 minit akan membantu anda mengeluarkan peluh. Jadi, apa tunggu lagi? Hanya hubungi beberapa rakan dan bergegas!

Berjalan dan bercakap

Alternatif Yang Menyeronokkan Untuk Bersenam, Kalau Bersungguh Boleh Bakar 500 Kalori

IKLAN

40-45 minit berjalan pantas boleh membakar sehingga 400 kalori. Ia adalah mitos bahawa berjalan adalah aktiviti masa lapang. Jika dilakukan dengan betul, berjalan boleh menjadi teknik senaman yang sangat berkesan. Tetapi sesetengah orang mungkin merasa bosan untuk berjalan bersendirian, jadi sama ada pasang muzik atau dapatkan rakan untuk berjalan dan bersembang dengan anda. Anda akan selesai dengan senaman semasa anda bergosip.

Permainan video

Alternatif Yang Menyeronokkan Untuk Bersenam, Kalau Bersungguh Boleh Bakar 500 Kalori

Nah, ini mungkin kelihatan satu pilihan yang pelik kerana ibu anda telah memarahi anda untuk keluar dan bermain daripada bermain permainan video sepanjang hari. Tetapi kita tidak bercakap tentang permainan video kawalan jauh atau dalam talian. Cadangan Xbox dengan Penderia Kinect (sejenis penderia gerakan) yang membantu bermain permainan seperti anda bermain di luar. Ini adalah kaedah terbaik untuk membuat anak-anak anda bersenam. Selamat dan menyeronokkan pada masa yang sama!

IKLAN

Hangout dengan rakan-rakan

Alternatif Yang Menyeronokkan Untuk Bersenam, Kalau Bersungguh Boleh Bakar 500 Kalori

Tidak, jangan hanya melepak dengan rakan tetapi pergi bersama mereka ke tempat yang anda semua boleh melakukan aktiviti fizikal. Ini akan membantu anda tidak ketinggalan bersenam walaupun pada hujung minggu apabila rakan anda menekan anda untuk keluar bersama mereka. Anda semua boleh pergi ke arked permainan, gelanggang luncur ais, boling, golf bahkan ke taman trampolin untuk kecergasan! Apa yang lebih baik daripada melakukan senaman tanpa menyedarinya?

Jadi, tiada alasan lagi sekarang. Dengan idea ini untuk alternatif yang menyeronokkan untuk bersenam, sudah tiba masanya untuk anda bangun dan bergerak!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.