Alopecia areata adalah penyakit autoimun di mana sistem imun menyerang folikel rambut seseorang, menyebabkan keguguran rambut.

Walaupun keguguran rambut ini mungkin tidak ketara pada mulanya, jika anda mengalami beberapa kes keguguran rambut, kawasan alopecia areata mungkin bercantum dan menjadi lebih jelas. Keadaan ini boleh difahami boleh menyedihkan. Tetapi terdapat banyak rawatan yang boleh membantu menguruskan gejala keguguran rambut. Jom ketahui tentang cara paling popular untuk merawat alopecia areata.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Apakah alopecia areata?

Apabila alopecia areata berlaku, sel-sel radang menyusup ke dalam folikel rambut yang boleh keguguran rambut. Keguguran rambut ini sering berlaku pada kulit kepala, tetapi ia juga boleh menjejaskan kening, bulu mata, bulu muka dan badan.

Alopecia areata boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, sebarang umur dan tidak mendiskriminasi berdasarkan kaum atau jantina. Selalunya, ia muncul sebagai tompok bulat keguguran rambut lengkap. Dalam kes yang lebih teruk boleh menjejaskan seluruh kulit kepala.

Biasanya asimtomatik, bermakna tidak menyakitkan atau gatal untuk kebanyakan individu. Sesetengah individu berpendapat ia mungkin dicetuskan oleh jangkitan virus. Individu yang mengalami alopecia areata boleh kehilangan sejumlah besar rambut di kepala, muka dan badan mereka. Selalunya bermula pada masa remaja atau awal dewasa. Keadaan ini boleh mengakibatkan keguguran rambut sepenuhnya, yang dikenali sebagai alopecia universalis dan rambut mungkin tidak tumbuh semula.

Cara merawat alopecia areata

Individu yang hidup dengan alopecia areata mempunyai pilihan untuk menguruskan keadaan mereka, walaupun tidak ada pendekatan yang sesuai. Anda mungkin perlu mencuba beberapa rawatan sebelum mencari rawatan yang sesuai. Oleh kerana alopecia areata adalah penyakit autoimun, beberapa rawatan melibatkan penggunaan ubat imunosupresan.

Bentuk rawatan lain melibatkan merangsang pertumbuhan rambut. Ini paling sesuai untuk mereka yang mengalami keguguran rambut yang kurang teruk. Kebanyakan rawatan melibatkan mengekalkan sistem imun daripada menyerang folikel rambut. Rawatan terdiri daripada topikal preskripsi kepada pil preskripsi, suntikan dan terapi topikal dalaman. Terdapat juga beberapa pilihan over-the-counter.

Penting untuk diingat bahawa tidak semua rawatan berkesan untuk setiap orang. Kadangkala, keguguran rambut mungkin berlaku lagi, walaupun rawatan sebelum ini berjaya. Perkara yang paling penting untuk dilakukan ialah berunding dengan doktor untuk membantu menentukan pilihan yang terbaik untuk anda.

Memandangkan alopecia areata tidak dapat diramalkan dan memberi kesan kepada pesakit dengan cara yang berbeza, pengalaman setiap pesakit dengan rawatan atau produk tertentu akan berbeza-beza. Itulah sebabnya penting bahawa doktor dan pesakit mempunyai dialog yang terbuka dan jujur ​​serta bekerjasama dalam penyelesaian untuk menangani keperluan individu.

Bagaimana memilih rawatan terbaik untuk alopecia areata

Untuk membuat pilihan rawatan alopecia areata terbaik, berunding dengan pakar perubatan dan pakar dermatologi untuk cadangan mereka. Rujuk kajian perubatan dan sumber untuk mengesahkan maklumat tentang setiap rawatan.

Memandangkan alopecia areata boleh menjadi keadaan autoimun yang serius, yang memberi kesan kepada orang ramai dalam pelbagai cara, ini pelbagai pilihan rawatan. Perlu juga diperhatikan bahawa setiap individu sering mengalami keadaan yang berbeza dan memerlukan sokongan yang disesuaikan dengan keperluan mereka, bergantung pada keterukan keguguran rambut mereka atau akses mereka kepada rawatan tertentu.

5 rawatan terbaik untuk alopecia areata

1. Imunoterapi topikal

Terbaik untuk: Alopecia areata yang meluas, termasuk alopecia totalis dan alopecia universalis

IKLAN

Imunoterapi topikal melibatkan penggunaan bahan kimia terus ke kulit kepala untuk menyebabkan tindak balas alahan. Sebaliknya, ini merangsang sistem imun dan membantu pertumbuhan rambut. Bahan kimia yang digunakan dengan cara ini mungkin termasuk diphencyprone, dinitrochlorobenzene, dan dibutil ester asid kuasa dua.

Kebaikan

 • Kursus rawatan ini biasanya ditetapkan dan diarahkan di bawah penjagaan perubatan pakar dermatologi.
 • Ia boleh menjadi sangat berjaya. Kira-kira 40 peratus pesakit yang dirawat dengan imunoterapi topikal akan menumbuhkan semula rambut kulit kepala selepas kira-kira 6 bulan rawatan.
 • Jika berjaya, penggunaan berterusan rawatan harus mengekalkan pertumbuhan semula rambut.

Keburukan

 • Kesan sampingan umum, termasuk ruam yang berpotensi teruk, boleh menjadi tidak selesa dan sukar untuk ditangani. Imunoterapi topikal kadangkala menyebabkan “dermatitis berterusan, limfadenopati serviks yang menyakitkan, ekzema umum, melepuh, leukoderma sentuhan dan tindak balas urtikaria (sumber dipercayai).
 • Imunoterapi topikal mungkin tidak tersedia secara meluas di kawasan anda.
 • Bentuk rawatan ini tidak berfungsi untuk semua orang.

2. Minoxidil topikal

Terbaik untuk: Alopecia areata ringan

Minoxidil, biasanya dikenali sebagai Rogaine, ialah rawatan topikal yang mudah digunakan dan boleh dibeli dengan mudah di kaunter. Minoxidil berfungsi untuk membantu rambut tumbuh lebih cepat apabila folikel tidak lagi diserang oleh sistem imun dan mampu menghasilkan rambut.

Biasanya, larutan minoxidil topikal datang dalam kekuatan 2 atau 5 peratus. Anda menggunakan rawatan terus ke kulit kepala, atau mana-mana kawasan yang diperlukan, sekali atau dua kali sehari. Ia berfungsi dengan menggalakkan aliran darah ke folikel rambut, merangsang folikel tidak aktif, dan membantu pertumbuhan rambut.

Kebaikan

 • Ia mudah untuk dibeli dan memohonnya.
 • Rawatan ini tidak menyebabkan banyak kesan sampingan jika digunakan dalam kuantiti yang disyorkan.
 • Ia agak murah.

Keburukan

 • Minoxidil mungkin tidak berfungsi dengan sendirinya. Tetapi apabila digunakan dalam kombinasi dengan ubat kortikosteroid topikal, sesetengah orang melihat hasil yang lebih baik.
 • Ia tidak berfungsi untuk keguguran rambut yang meluas.
 • Jika anda menggunakan terlalu banyak, minoxidil boleh menyebabkan kesan sampingan yang lebih serius, termasuk sakit dada, penambahan berat badan, sakit kepala dan degupan jantung yang tidak teratur.

3. Antralin topikal

Terbaik untuk: Alopecia areata ringan

IKLAN

Krim anthralin pada asalnya digunakan sebagai rawatan untuk psoriasis tetapi juga didapati berkesan dalam rawatan alopecia areata ringan. Dikenali sebagai “pemeka kulit kepala,” anthralin mencipta reaksi merengsa yang merangsang sistem imun dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Gunakan anthralin sekali sehari terus ke kulit kepala di kawasan yang anda ingin menggalakkan pertumbuhan rambut. Biarkannya untuk tempoh masa yang ditetapkan dan kemudian mencucinya.

Kebaikan

 • Jika berjaya, pertumbuhan semula rambut agak cepat. Kajian mendapati bahawa anthralin boleh menggalakkan pertumbuhan rambut baru dalam tempoh 2 hingga 3 bulan.
 • Ia mudah untuk digunakan di rumah.
 • Anthralin biasanya ditetapkan dan dipantau oleh pakar dermatologi.

Keburukan

 • Memandangkan anthralin menyebabkan kulit, sesetengah individu mengalami dermatitis merengsa dan mungkin merasa ini tidak selesa atau sukar untuk diuruskan.
 • Anthralin ialah bahan ungu “seperti tar” (Sumber Dipercayai), yang mungkin mengotorkan tab mandi dan cadar.
 • Rawatan ini mungkin menyebabkan perubahan warna kulit dan warna rambut yang lebih cerah dan sementara.

4. Suntikan kortikosteroid

Terbaik untuk: Alopecia areata ringan

Suntikan kortikosteroid sering digunakan dalam rawatan alopecia areata, kerana ia berfungsi dengan memodulasi aktiviti sistem imun dan mengurangkan keradangan. Individu ini akan mengalami keguguran rambut apabila sistem imun mereka menyerang proses semula jadi badan. Kortikosteroid berfungsi untuk menghalang serangan ini daripada berlaku.

Kortikosteroid meniru kortisol, hormon yang dihasilkan secara semula jadi oleh kelenjar adrenal badan. Ia disuntik ke dalam tapak keguguran rambut untuk menggalakkan pertumbuhan baru.

Kebaikan

 • Pertumbuhan rambut mungkin berlaku seawal 4 minggu.
 • Pakar dermatologi memberikannya setiap 4 hingga 6 minggu.
 • Suntikan kortikosteroid kekal sebagai rawatan lini pertama yang popular untuk alopecia areata.

Keburukan

 • Kortikosteroid boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti penipisan kulit pada kulit kepala dan atrofi kulit.
 • Rawatan ini diberikan dengan jarum.
 • Ia tidak menghalang keguguran rambut baru daripada berlaku.

5. Kortikosteroid oral

Terbaik untuk: Alopecia areata yang meluas, termasuk alopecia totalis dan alopecia universalis

IKLAN

Walaupun suntikan kortikosteroid lebih berkesan, anda mungkin boleh menggunakan ubat sebagai salap topikal atau mengambilnya secara lisan sebagai pil. Sama seperti bentuknya yang lain, kortikosteroid oral berfungsi dengan menekan sistem imun dan keradangan dalam badan, yang seterusnya menggalakkan pertumbuhan semula rambut.

Kebaikan

 • Ia mudah diambil dalam bentuk tablet di bawah bimbingan profesional perubatan.
 • Rawatan ini telah menunjukkan hasil yang positif bagi mereka yang mengalami keguguran rambut sederhana hingga teruk.
 • Kortikosteroid oral boleh digunakan dalam kombinasi dengan rawatan lain di bawah pengawasan doktor.

Keburukan

 • Terdapat pelbagai jenis kesan sampingan yang berpotensi, termasuk jerawat, penambahan berat badan, tekanan darah tinggi, ulser perut dan kelemahan otot.
 • Penggunaan jangka panjang kortikosteroid oral meningkatkan risiko mendapat kesan sampingan yang lebih teruk, bermakna rawatan hanyalah langkah jangka pendek.
 • Keguguran rambut mungkin berlaku semula setelah rawatan tamat.

Bila perlu berjumpa doktor

Daripada cuba merawat keguguran rambut anda di rumah, lebih baik berjumpa doktor jika:

 • kehilangan rambut secara bertompok
 • anda melihat lebih banyak keguguran rambut daripada biasa semasa mencuci atau menggayakan rambut
 • keguguran rambut menyebabkan anda keresahan
 • anda perasan bahawa rambut anda semakin nipis

Doktor anda sepatutnya dapat membantu anda mengetahui punca keguguran rambut anda dan mencadangkan pilihan rawatan. Ini mungkin termasuk rawatan di kaunter atau preskripsi, perubahan gaya hidup atau rawatan lain.

Soalan lazim tentang alopecia

Adakah terdapat penawar kekal untuk alopecia?

Bukan buat masa ini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan rawatan yang mungkin melambatkan keguguran rambut atau membantu rambut anda tumbuh semula dengan lebih cepat.

Bolehkah rambut tumbuh semula jika anda mempunyai alopecia?

Dalam beberapa kes, ya. Rambut mungkin tumbuh semula, walaupun mungkin gugur semula.

Bolehkah alopecia dicegah?

Tidak. Alopecia ialah gangguan autoimun yang boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Ini mungkin termasuk sejarah keluarga, keadaan autoimun lain, keadaan kulit dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, tidak selalu mungkin untuk meramalkan siapa yang akan mengalami alopecia, yang menjadikannya sukar untuk mencegahnya.

Alopecia areata boleh menjadi keadaan yang mencabar untuk diuruskan, tetapi penemuan saintifik yang berterusan di kawasan itu mencadangkan bahawa rangkaian rawatan hanya akan meningkat pada masa hadapan. Adalah penting untuk berbincang dengan doktor sebelum mencuba sebarang rawatan baharu, kerana banyak yang menyebabkan kesan sampingan.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI