Vitamin C adalah vitamin larut air yang terdapat dalam banyak makanan, terutama buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia terkenal sebagai antioksidan yang berpotensi, serta mempunyai kesan positif terhadap kesihatan kulit dan fungsi imun.

Ia juga penting untuk sintesis kolagen, tisu penghubung, tulang, gigi dan saluran darah kecil anda. Tubuh manusia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, sangat penting untuk menggunakannya secara berkala dalam jumlah yang mencukupi.

Gejala kekurangan vitamin C, termasuk gusi berdarah, lebam dan jangkitan yang kerap, penyembuhan luka yang buruk, anemia dan skurvi. Jadi penting anda tahu makanan apa yang mengandungi vitamin C yang boleh dimakan dalam kehidupan harian.

Berikut adalah makanan teratas yang tinggi vitamin C.

1. Cili

Cili kaya dengan capsaicin, sebatian yang bertanggungjawab untuk rasa panas mereka. Capsaicin juga dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan. Terdapat juga bukti bahawa kira-kira satu sudu besar (10 gram) serbuk cili merah dapat membantu meningkatkan pembakaran lemak.

Nota: Lada cili hijau mengandungi 242 mg vitamin C per 100 gram.

2. Jambu batu

Buah tropika ini jambu batu merah berasal dari Mexico dan Amerika Selatan. Jambu biji tunggal mengandungi 126 mg vitamin C. Ia kaya dengan antioksidan lycopene. Dalam satu kajian memakan 400 gram jambu biji yang dikupas setiap hari, atau 7 keping buah jambu, menurunkan tekanan darah dan jumlah kolesterol secara signifikan.

Nota: Sebiji jambu mengandungi 228 mg vitamin C per 100 gram.

3. Thyme

Thyme segar mempunyai tiga kali lebih banyak vitamin C daripada oren dan salah satu kepekatan vitamin C tertinggi dari semua ramuan masakan. Satu ons (28 gram) thyme segar menyediakan 45 mg vitamin C.

Walaupun hanya menaburkan 1-2 sudu (3-6 gram) thyme segar anda menambah 3,5-7 mg vitamin C ke dalam makanan, yang dapat menguatkan imuniti anda dan membantu melawan jangkitan. Walaupun thyme adalah ubat yang popular untuk sakit tekak dan keadaan pernafasan, ia juga tinggi vitamin C, yang membantu meningkatkan kesihatan imun, menguatkan antibodi, memusnahkan virus dan bakteria dan membersihkan sel yang dijangkiti.

IKLAN

Nota: Thyme mengandungi vitamin C mopre daripada kebanyakan ramuan masakan dengan 160 mg per 100 gram. Thyme jika digabungkan dengan makanan lain yang tinggi vitamin C meningkatkan imuniti anda.

4. Pasli

Dua sudu besar pasli segar mengandungi 10 mg vitamin C. Bersama dengan sayur-sayuran berdaun yang lain, pasli adalah sumber penting dari besi. Ini membantu mencegah dan merawat anemia kekurangan zat besi.

Nota: Pasli mengandungi 133 mg vitamin C per 100 gram. Taburkan dua sudu besar pasli segar pada makanan anda memberikan vitamin C, yang membantu meningkatkan penyerapan zat besi.

5. Bayam

Satu cawan bayam cincang mentah menyediakan 195 mg vitamin. Seperti banyak sayuran hijau gelap, bayam mustard juga tinggi vitamin A, kalium, kalsium, mangan, serat dan folat.

Nota: Bayam Mustard mengandungi 130 mg vitamin C per 100 gram.

6. Kale

IKLAN

Satu cawan kale mentah cincang menyediakan 80 mg vitamin C. Membekalkan banyak vitamin K dan karotenoid lutein dan zeaxanthin. Satu cawan kale masak menyediakan 53 mg vitamin C.

Semasa memasak sayur ini mengurangkan kandungan vitamin C, satu kajian mendapati bahawa mendidih, menggoreng atau mengukus sayuran hijau membantu melepaskan lebih banyak antioksidan. Antioksidan yang kuat ini dapat membantu mengurangkan penyakit keradangan kronik.

Nota: Kale mengandungi 120 mg vitamin C per 100 gram.

7. Kiwi

Sebiji kiwi sederhana membungkus 71 mg vitamin C. Kajian menunjukkan bahawa buah kiwi yang kaya dengan vitamin C dapat membantu mengurangkan tekanan oksidatif, menurunkan kolesterol dan meningkatkan imuniti.

Nota: Kiwi mengandungi 93 mg vitamin C per 100 gram. Bermanfaat untuk peredaran darah dan imuniti.

8. Brokoli

Satu setengah cawan brokoli yang dimasak menyediakan 51 mg vitamin C. Banyak kajian menunjukkan kemungkinan makan banyak sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C dan menurunkan tekanan oksidatif, peningkatan imuniti dan penurunan risiko barah dan penyakit jantung.

IKLAN

Nota: Brokoli mengandungi 89 mg vitamin C per 100 gram. Satu setengah cawan brokoli kukus boleh menurunkan risiko penyakit radang.

9. Lemon

Sebiji lemon mentah, termasuk kulitnya, menyediakan 83 mg vitamin C. Vitamin C dalam jus lemon juga bertindak sebagai antioksidan. Menyapukan jus lemon ke permukaan yang terdedah bertindak sebagai penghalang, mencegah proses kemerahan.

Nota: Lemon mengandungi 77 mg vitamin C per 100 gram. Vitamin C mempunyai khasiat antioksidan yang kuat dan dapat mengelakkan buah-buahan dan sayur-sayuran anda menjadi coklat.

10. Laici

Sebiji laici menyediakan hampir 7 mg vitamin C. Laici juga mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6, yang memberi manfaat kepada otak, jantung dan saluran darah anda. Buah ini menyediakan banyak vitamin C, yang terkenal dengan peranannya dalam sintesis kolagen dan kesihatan saluran darah.

Nota: Laici mengandungi 72 mg vitamin C per 100 gram.

Vitamin C sangat penting untuk sistem ketahanan badan anda, tisu penghubung dan kesihatan jantung dan saluran darah, di antara banyak peranan penting lain.

Tidak mendapat cukup vitamin ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda. Walaupun buah sitrus mungkin merupakan sumber vitamin C yang paling terkenal, pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin ini dan bahkan melebihi jumlah yang terdapat pada buah sitrus.

Dengan memakan beberapa makanan yang disarankan di atas setiap hari, keperluan anda harus dilindungi.Makanan yang kaya dengan vitamin C adalah langkah penting untuk kesihatan dan pencegahan penyakit yang baik.

SUMBER: Healthline

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI