Beberapa faktor yang mengejutkan seperti menggosok gigi dan mencuci muka pada masa yang sama boleh meningkatkan risiko anda mendapat jerawat. Mungkin anda merasakan seperti sudah melakukan yang sepatutnya untuk kulit anda, tetapi kesalahan-kesalahan kecil yang anda tidak perasan yang mengundang jerawat. Ternyata, kemungkinan ada alasan yang mendasari untuk itu.

7 Kesalahan Penjagaan Kulit Yang Boleh Mengundang Jerawat Tumbuh

Antara-antara kesilapan penjagaan kulit yang menjadi rejim anda tetapi sebenarnya perbuatan itu mengundang jerawat. Jom semak 7 kesalahan-kesalahan ini:

1. Menggunakan tisu basah

7 Kesalahan Penjagaan Kulit Yang Boleh Mengundang Jerawat Tumbuh
PIC: JFW

Walaupun tisu basah sendiri tidak mungkin menyebabkan jerawat, tetapi kebarangkalian boleh meninggalkan kotoran dan sisa solekan yang boleh menyebabkan jerawat. Tisu yang mengandungi alkohol, wangian, dan bahan lain yang dapat mengeringkan kulit. Sekiranya kulit anda sensitif, ada kemungkinan menggosok akan menjengkelkannya dan menyebabkan pembengkakan dan keradangan yang dapat menyekat liang pori anda.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Bersihkan Solekan Dengan 15 Makeup Remover Wipes Terbaik Untuk Semua Jenis Kulit wajah

2. Menggunakan tabir suria yang salah

7 Kesalahan Penjagaan Kulit Yang Boleh Mengundang Jerawat Tumbuh

IKLAN

Walaupun penting untuk melindungi kulit anda dari sinar matahari, jenis pelindung matahari tertentu dapat menyumbang kepada perkembangan jerawat. Beberapa formula pelindung matahari menggunakan penapis organik berasaskan minyak yang dapat merengsakan kulit dan menyebabkan jerawat. Pelindung matahari lain yang harus dielakkan adalah produk berat dan komedogenik yang dapat menyumbat liang dan memberi anda cela dan bintik hitam. Cara terbaik untuk melindungi kulit anda adalah dengan memilih pelembap siang hari yang mengandungi SPF spektrum luas dan selalu menggunakannya untuk membersihkan kulit.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Tolak Produk Pemutih Atau Anti Penuaan, Lindungi Dahulu Wajah Dengan Sunscreen Paling Laris Di Drugstore

3. Tidak membersihkan cermin mata anda

7 Kesalahan Penjagaan Kulit Yang Boleh Mengundang Jerawat Tumbuh
PIC: How to clean things

Sekiranya jerawat sering tumbuh di kawasan di kaca mata, kemungkinan anda lupa membersihkan bingkai. Doktor mengesyorkan mengenal pasti kawasan yang bermasalah dengan jerawat, seperti bahagian hidung dan membersihkan bahagian kerangka anda sekali sehari. Cermin mata anda juga mungkin terlalu ketat dan boleh menyumbat liang pori dengan mendorong sel kulit mati kembali ke liang pori. Menyesuaikan kesesuaian cermin mata anda dapat membantu mengelakkan liang pori tersumbat.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Tip Pilih Kaca Mata Ikut Bentuk Muka, Supaya Tudung Tak Kembang, Wajah Tak Nampak…

IKLAN

4. Mencuci muka terlalu banyak

7 Kesalahan Penjagaan Kulit Yang Boleh Mengundang Jerawat Tumbuh
PIC: Dermstore

Membersihkan kulit anda adalah langkah penting dalam memerangi dan mencegah jerawat, tetapi mencuci berlebihan boleh berlaku sebaliknya. Ahli dermatologi percaya bahawa membersihkan kulit terlalu banyak boleh mengganggu keseimbangan. Menggunakan terlalu banyak produk yang direka untuk membantu mengeringkan minyak berlebihan boleh mengeringkan kulit anda secara berlebihan dan menyebabkan kelenjar minyak anda menghasilkan lebih banyak minyak dan jerawat lebih banyak.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Seberapa Kerap Anda Harus Mencuci Muka, Menurut Ahli Dermatologi

5. Menggunakan terlalu banyak produk rambut

7 Kesalahan Penjagaan Kulit Yang Boleh Mengundang Jerawat Tumbuh
PIC: Huffpost

Beberapa produk penjagaan rambut seperti syampu, perapi, dan produk penggayaan boleh menyebabkan pelbagai jenis jerawat di sepanjang garis rambut dan dahi anda. Sekiranya produk ini mengalir ke wajah, ia boleh menyekat liang pori dan merengsakan kulit anda.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Cara Menggunakan Syampu Kering Yang Betul Dan Kesilapan Terbesar Mengunakan Syampu Kering Yang Harus Dihindari

6. Mencuci muka semasa mandi

7 Kesalahan Penjagaan Kulit Yang Boleh Mengundang Jerawat Tumbuh
PIC: The path Magazine

Semasa mandi, biasanya individu menggunakan air yang terlalu panas untuk kulit mereka. Air panas sangat menjengkelkan kulit dan boleh merosakkan penghalang kulit. Ia juga dapat melarutkan dan membersihkan minyak semula jadi pada kulit sehingga kering dan jengkel.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Elak Salah Teknik Cuci Kulit Wajah Salah Satunya Cuci Muka Bawah Pancuran Air Shower

7. Tidak mandi selepas bersenam

Melangkau mandi secara teratur selepas melakukan aktiviti aktif boleh mendorong tumbuhnya jerawat selepas bersenam. Bakteria pada kulit anda dari berpeluh dapat menyumbat liang-liang dan menyebabkan jerawat. Ahli dermatologi mengesyorkan mandi usai bersenam untuk membuang peluh, minyak, dan kotoran yang mungkin terkumpul.

SUMBER: BRIGHT SIDE