Di dalam islam kita diajar untuk saling menyayangi sesama umat manusia, Ikatan silahturahmi sesama saudara harus selalu kita pupuk. Manusia hidup di dunia layaknya redha dengan ujian Allah s.w.t datangkan untuk kita. Apatah lagi ujian itu dalam bentuk kesihatan.

Doa Minta Kesembuhan

Ini bertujuan untuk menguji berapa tinggi iman kita kepada yang menciptakan kita iaitu Allah SWT. Ketika kita sedang diuji dengan sakit yakinlah itu datangnya dari Allah swt sehingga kita harus tetap bersyukur, bersabar dan berikhtiar kepada allah swt, kerana dengan ini jugalah bentuk kasih sayang Allah kepada kita sebagai hamba-Nya.

Bentuk ihktiar atau usaha yang kita lakukan adalah dengan beristirahat, berubat dan menjaga pola pemakanan yang sihat agar cepat sembuh sesuai syariat islam sebagai pedoman yakni “makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang”. Tidak lupa kita harus selalu berdoa dan mendoakan bagi yang sihat untuk orang sakit supaya sakitnya cepat sembuh.

Hadis yang diriwayatkan oleh imam Muslim dari Jabir bin Abdillah dia berkata bahwa nabi bersabda :

Artinya : “Setiap penyakit pasti memiliki ubat. Bila sebuah ubat sesuai dengan penyakitnya maka dia akan sembuh dengan izin Allah subhanahu wa ta’ala.” (HR. Muslim)

Berikut beberapa doa cepat sembuh, semoga yang sakit cepat disembuhkan atas izin allah swt :

1. Doa minta kesembuh Al Fatihah

Bacaan : Bismillahir rahmanir rahim (1) alhamdu lillahi rabbil alamin (2) Ar rahmanir rahim (3) Maliki yaumid din (4) iyyaka na’budu wa iyyaka nasta’in (5)  Ihdinas siratal mustaqim (6)  siratal lazina an’amta ‘alaihim ghairil maghdubi ‘alihim wa lad dallin (7)

Ertinya : Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang (1) Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam (2) Maha pemurah lagi Maha Penyayang (3) Yang menguasai Hari Pembalasan (4) Hanya Engkaulah yang kamu sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan (5) Tunjukilah jalan yang lurus (6) (yaitu) Jalan Orang-orang yang Engkau beri nikmat kepada merek;bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan buka (pula jalan) mereka yang sesat (7).

Dengan membaca surah al fatihah agar kita lebih mendekatkan diri kepada Allah SWT. Supaya saat kita berdoa cepat sembuh supaya dimakbulkan oleh Allh SWT. Kerana surah Al-fatihah ini berisi rangkuman dari al-quran sangat disarankan bagi kita untuk membacanya.

2. Doa Sembuh Dari Penyakit Nabi Ayub Ketika Isterinya Sedang Sakit

Dan baginda Nabi Muhammad Saw juga membacakan doa ini untuk kesembuhan keluarganya dengan mengusapkan tangan kanan beliau sambil berdoa :

IKLAN

Ertinya : “Ya allah, Tuhan manusia, lenyapkanlah segala pentakit, sembuhkanlah,Engkau Tuhan yang menyembuhkan, tiada kesembuhan keculai kesembuhan-mu, iaitu kesembuhan yang tidak meninggalkan satu penyakitpun (HR. Bukhari dan Muslim).”

3. Doa cepat sembuh Rasulullah ketika menziarah keluarga yang sedang sakit tenat

Dalam hadist Riwayat ( HR. Bukhari dan muslim ), Aisyah R.A berkata bahwa Rasulullah SAW pada suatu ketika berziarah kepada seorang keluarga yang sedang sakit keras. Beliau kemudian mengusapkan tangan kanannya pada kepala keluarga yang sakit tersebut sembari melafalkan :

4. Doa cepat sembuh Rasulullah ketika melawat orang sakit

Dalam Hadist Riwayat Abu Dawud, Attimidzi, dan Alhakim disebutkan bahawa Ibnu Abbas R.A pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda bahwa barang siapa yang melawat orang sakit sebelum tiba ajal baginya, Bacakanlah doa ini sebanyak 7 kali, Supaya Allah menyembuhkan ia dai penyakit tersebut. doa cepat sembuh yang di maksud :

Bacaan: “Asalullahal adhim, robbal Arsyil adhim an-yasyfiyaka wa yusfika”

IKLAN

Ertinya: “Aku mohon kepada Allah yang Maha Agung, Tuhan yang mempunyai arasy yang besar, semoga Allah menyembuhkan engkau.”

5. Doa cepat sembuh untuk orang sakit dan ketika sakit

Banyak doa cepat sembuh yang diajarkan Rasulullah kepada kita untuk orang yang melawat mahupun untuk orang yang sedang sakit.

Rasulullah juga mencontohkan kepada kita bagaimana orang yang sedang sakit untuk berdoa demi kebaikan dan kesembuhan dirinya sendiri, dengan cara meletakkan tangan kanannya pada bahagian tubuh yang sedang sakit sambil berdoa :

Bacaan: “Bismillah A’uudzu Bi’izzatillahi wa Qurdratihi Min Syarri Maa Ajidu wa Uhaadziru”.

Ertinya: “Dengan menyebut nama Allah, aku berlindung dengan keperkasaan Allah dan kekuasaan-Nya, dari kejelekan yang aku rasakan dan yang aku khawatirkan”.

IKLAN

6. Doa cepat sembuh untuk orang yang sakit parah

Jika anda mahu atau sedang melawat orang yang sakit parah, Sehingga doktor berpendapat bahawa ini sudah sulit untuk disembuhkan lagi, lebih baik kita mendoakan orang tersebut dengan doa seperti :

7. Doa cepat sembuh dengan selawat Tibbil Qulub

Kita juga dapat mengamalkan selawat tibbil qulub agar kita selalu di jaga dari kesihatan, selawat yang memang mengandungi ringkasan untuk dijadikan pengubatan untuk kita . Dibaca 10 kali sambil sentuh bahagian tubuh yang sakit :

Bacaan: “Allahumma Shalli ‘alaa Sayyidina Muhammadin Tibbil Quluubi Wadawaaiha Wa’aafiyatil Abdaani Wasyifaaihaa Wanuuril Abshaari Wadiyaaihaa wa’alaa aalihi washohbihi wabaarik wasallim”

Ertinya : “Ya Allah curahkanlah rahmat kepada junjungan kita nabi Muhammad Saw, sebagai ubat hati dan penyembuhan, Penyihat badan dann kesembuhannya dan sebagai penyinar penglihatan mata beserta cahayanya di dalam jasmani mahupun rohani, semoga selawat dan salam tercurahkan pula kepada keluarga serta para sahabat-sahabatnya”.

Bacaan dan amalan yang ada di atas anda boleh praktikkan ketika anda sedang sakit atau sedang melawat orang sakit.

Insya allah dengan bertawakal dan berikhtiar kepada Allah Swt dan atas izin-Nya penyakit yang sedang diderita boleh di sembuhkan, kerana sesungguhnya hanya Allah sahaja yang mampu menyembuhkan segala penyakit.

Jangan pernah sesekali anda berputus asa, mengeluh menghadapi suatu penyakit atau masalah. Anggaplah musibah yang sedang di rasakan bentuk ujian Allah kepada kita untuk menjadikan kita lebih beriman dan bertaqwa kepada Allah swt. Semoga bermanfaat untuk kita semua dan lebih mendekatkan diri kepada yang menciptakan kita Allah swt. Aminn!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI