Solat adalah ibadat yang menduduki tempat tertinggi. Seandainya seseorang Muslim itu taat mendirikan solat fardu sebanyak lima kali dalam sehari bermakna dia seolah-olah menegakkan agamanya.

Apabila meninggalkan solat, ia umpama seseorang itu tidak mahu berusaha membina agamanya dengan sempurna. Terdapat tidak kurang 100 ayat dalam al-Quran membicarakan mengenai solat.

Allah SWT berfirman dalam Surah al-Mukminun, ayat 1-2 yang bermaksud: “Benar-benar sangat beruntung orang-orang beriman. Yakni mereka yang khusyuk dalam mengerjakan sembahyang.”

Dalam satu lagi ayat, Allah SWT menegaskan yang bermaksud: “Benar-benar sangat beruntung orang-orang yang membersihkan diri dengan beriman dan sentiasa berzikir menyebut nama Tuhannya serta mengerjakan sembahyang.” (Surah Al-A’la, ayat 14-15)

TIDAK GANGGU PUN RUTIN HARIAN

Solat mengandungi falsafah atau hikmah tersendiri yang perlu kita hayati. Sangat daif pemikiran jika ada yang menganggap solat mengganggu rutin tugasan seharian.

IKLAN

Ini kerana solat perlu ditafsirkan sebagai jalan petunjuk Allah SWT untuk membimbing manusia supaya sentiasa menghargai dan menepati masa. Itu adalah falsafah ulung dalam solat.

Cukup masa, setiap Muslim wajib menunaikan perintah Allah itu tanpa melengahkannya. Allah SWT berfirman dalam Surah An-Nisa’, ayat 103 yang bermaksud: “Sesungguhnya solat itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan ke atas orang yang beriman dan ditentukan waktunya.”

Baru-baru ini pelari pecut kebangsaan, Muhammad Haiqal Hanafi telah dinobatkannya sebagai Raja Pecut baharu Asia Tenggara. Namun perkongsian Haiqal Hanafi begitu menatrik perhatian termasuklah Mufti Wilayah Persekutuan, Dato' Seri Dr. Haji Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

IKLAN

Alhamdulillah, pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurniaan dan anugerah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya hingga hari kesudahan.

Sekalung tahniah kami ucapkan buat pelari pecut kebangsaan, Muhammad Haiqal Hanafi yang telah berjaya mengungguli acara 100 meter Sukan SEA ke-30 di Stadium Olahraga New Clark City, Filipina.

Haiqal yang baru berusia 20 tahun berjaya muncul juara selepas mencatat kepantasan masa 10.35 saat, sekaligus menobatkannya sebagai Raja Pecut baharu Asia Tenggara.

IKLAN

Kami tertarik dengan kata-kata beliau selepas kemenangan tersebut: Menurut beliau:"Rahsia kejayaan saya ialah solat lima waktu, solat hajat sebelum tidur dan banyak berdoa kepada Allah supaya diizinkan untuk murah rezeki."


Oleh itu kami katakan, beliau sememangnya layak dinobatkan sebagai Raja Pecut baharu Asia Tenggara. Tahniah!

Semoga dengan kejayaan ini dapat memberi semangat dan inspirasi kepada anak muda yang lain untuk berusaha meraih kejayaan dalam apa jua bidang di samping tidak melupakan perintah agama.

Sumber kredit: Mufti Wilayah Persekutuan- (Gambar) Berita Harian Online & Selangorkini.my

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI