Saya tidak tahu bagaimana mengayakan pakaian bercetak. Apakah ada helah untuk mempermudahnya? Ya! Terdapat banyak peraturan di luar sana mengenai cara padanan cetakan, tetapi biasanya sudah ketinggalan zaman dan lebih tertumpu pada apa yang “tidak” berfungsi daripada apa yang berlaku.

Dengan kata lain, hanya pandangan kosong. Contohnya corak cetakan plaid dan jalur. Selalunya dikatakan bahawa kotak-kotak dan jalur tidak menyatu, tetapi garis-garis benar-benar sesuai dengan segalanya, termasuk kotak-kotak. Sebenarnya, cetakan boleh dicampurkan secara menyeluruh. Anda hanya perlu ingat empat petua ini.

Padankan warna, bukan cetakan.

Sekiranya warna kelihatan baik bersama, pastinya gabungan cetakannya juga kelihatan baik. Sekiranya anda tidak pasti warna mana yang paling sesuai, berikut adalah beberapa garis panduan padanan warna umum untuk membantu anda, tetapi ini sebenarnya adalah masalah pilihan peribadi. Yang mengatakan, anda tidak akan salah dengan hitam dan putih yang sempurna dipadankan dengan apa pun.

Cetakan dan grafik yang lebih ringkas,  mudah dipadankan.

Inilah sebabnya mengapa garis-garis, terutamanya jalur hitam dan putih, sesuai dengan segalanya. Corak yang sangat mudah, cetakannya sangat neutral. Cetakan grafik menjadi sangat menarik antara satu sama lain dan dengan cetakan yang lebih kompleks atau organik seperti bunga atau cetakan haiwan. Cetakan yang lebih rumit ini juga dapat dilihat dengan baik, tetapi tidak semudah itu seperti warna dan skala menjadi lebih penting. Anda boleh jadi hilang mod jika tidak begitu selesa dengan idea padanan cetak.

3. Sebarkan cetakan anda ke seluruh pakaian.

Bertema gembira bersama, koleksi baharu UNIQLO menggabungkan kesederhanaan khas pakaian UNIQLO dengan cetakan hangat dan bersemangat Marimekko untuk meraikan kebersamaan pada waktu istimewa tahun ini.

Anda tidak boleh memakai jaket bercetak di atas bahagian atas yang dicetak. Jika anda benar-benar berani tak salah mencuba. Tetapi jika anda merasa pakaian anda semakin sibuk, cubalah sebarkan cetakan lebih sekata dengan melakukan satu di bahagian atas dan satu di bahagian bawah.

4. Pecahkan rupa dengan aksesori.

Remedy Small Top Handle in Black Multi Koleksi Kate Spade New York

Sekiranya print-on-print terlalu banyak untuk anda, tidak mengapa! Padankan hanya dengan beberapa pakaian dan aksesori berwarna padat untuk menenangkan penampilan anda.

IKLAN

5. Kain bertekstur dikira sebagai cetakan

Trik ini sangat senang dimasukkan ke dalam almari pakaian anda tanpa memikirkannya berkali-kali. Beberapa contoh kain bertekstur termasuk: sutera, kulit, renda, tweed, atau bahkan sweater bertekstur dengan corak terbalik. Selipkan skirt kulit dan pasangkannya dengan bahagian atas bergaris dengan butang kotak-kotak yang diikat di pinggang anda!

6. Padankan cetakan yang sama dengan warna yang berbeza

Ini adalah cara yang menyeronokkan untuk mencipta versi dua keping anda sendiri! Padankan bahagian atas cetak berwarna-warni dengan seluar bercetak yang menyeronokkan untuk percutian anda, atau pasangkan kardigan isle dengan warna yang sepadan untuk hari-hari santai.

Contoh Padanan Lain Untk Panduan Anda:

1. Gabungan corak abstark dan moif floral

IKLAN

2. Padanan corak yang sama berbeza warna

3. Padanan skima warna yang sama

4. Padanan pelbagai corak dengan skima warna yang sama

5. Padanan berlawanan warna dan corak

IKLAN

6. Padanan aksesori bercorak dan warna polos

7. Padanan aksesori bercorak warna natural

8. Padanan baju dan aksesori corak yang sama

9. Padanan corak dan grafik

10. Padanan sedondon bercorak

Kami harap trik ini dapat membantu memberi imaginasi kepada anda untuk kombinasi yang dipilih! Terdapat banyak kemungkinan untuk fesyen, jadi ingatlah untuk keluar dari zon selesa anda sekali-sekala dan pencampuran batu dan cetakan yang sepadan!