Selain body lotion atau body butter, produk perawatan kulit yang digemari oleh sebahagian orang adalah petrolleum jelly. Seperti Petroleum jelly yang mempunyai banyak kegunaan untuk semua bahagian tubuh.

Kalau biasanya anda hanya menggunakan produk ini hanya untuk melembapkan bibir, semak dulu 25 manfaat Petroleum jelly yang jarang anda ketahui di bawah ini.

Manfaat Petroleum jelly yang jarang diketahui

Kulit cantik bersinar memang menjadi impian buat hijabi. Tapi beberapa masalah kulit seringkali mengganggu penampilan anda. Mungkin dengan petroleum jelly mampu menjaga kecantikan kulit anda. Mulai dari memberikan efek eyeshadow lebih tahan lama sehingga melembutkan kutikula kuku, beberapa manfaat petroleum jelly yang umum hingga yang jarang diketahui diulas secara lengkap di bawah ini.

1. Mengatasi bibir yang kering

Petroleum jelly mempunyai tekstur seperti balm dengan warna transparan. Ketika disapukan atau diaplikasikan pada kulit, teksturnya akan meleleh dan melembapkan. Tidak hanya pada kulit, malah boleh diaplikasikan produk ini pada bibir yang kering.
Produk ini dituntut dapat mengatasi dan mencegah bibir yang terasa kering sekaligus merekah. Sapukan sebelum tidur, ketika bibir terasa kering, dan sebelum mengaplikasikan lipstik.

2. Gunakan sebagai skrub untuk hilangkan sel kulit mati

Bukan hanya mampu membuat bibir jadi lebih lembap, anda juga boleh menggunakannya dengan cara lain seperti membuat skrub. Skrub bermanfaat untuk menyahkan sel kulit mati.

Caranya, ambil petroleum jelly secukupnya lalu campurkan dengan gula atau garam laut. Aplikasikan pada bibir atau bahagian tubuh lain yang kelihatan kusam sehingga kulit mati mengelupas.

3. Menjaga kelembapan dan mengatasi kulit kering

Ada kalanya, kulit terasa lebih kering dari biasa. Apalagi kalau anda jarang merawat kulit dan selalu terpapar pada penghawa dingin. Tidak ada salahnya untuk mengaplikasikan petroleum jelly kerana dituntut dapat menjaga kelembapan kulit. Selain itu, produk ini juga mampu untuk melindungi dan membantu memperbaiki jenis kulit kering.

4. Mengatasi dan meredakan jerawat yang degil

Jerawat yang timbul pada kulit biasanya disebabkan oleh bakteria yang melekat pada pori-pori, sehingga membuat kulit mengalami keradangan. Atasi dengan petroleum jelly.
Sapukan petroleum jelly pada bahagian jerawat yang sedang kelihatan matang, sebelum memakai mekap. Jerawat akan terlindung dari bakteria yang menempel sehingga tidak bertambah radangan pada jerawat.

5. Sapukan petroleum jelly pada kuku yang terdapat kutikula

Selain menjaga dan melembapkan kulit yang kering, ada bahagian tubuh lain yang boleh anda sapukan petroleum jelly. Seperti bahagian siku serta kuku yang kering dan menjadi kutikula. Cukup aplikasikan pada bahagian kuku yang terdapat kutikula agar menjadi lembut dan dapat dibersihkan. Selain itu, kuku juga kelihatan berkilau dari biasa.

IKLAN

6. Membersihkan mekap dengan menggunakan petroleum jelly

Gunakan petroleum jelly sebagai bantuan kecemasan sekiranya anda tidak membawa micellar water atau makeup remover. Petroleum jelly dapat membersihkan wajah dari mekap. Tidak hanya membersihkan, kulit wajah jadi lebih lembap.

7. Mampu meredakan iritasi dan kemerahan pada kulit

Petroleum jelly bukan hanya mampu untuk membuat kulit jadi lebih lembap, malah coba adalah produk dapat meredakan kulit yang kering serta iritasi. Kandungannya juga dapat menenangkan kulit yang kemerahan.

8. Menyembuhkan iritasi dan gatal akibat serangga

Kulit yang terasa kering dan gatal malah kulit digigit oleh serangga sehingga menyebabkan rasa gatal dan juga iritasi. Jangan dibiarkan begitu saja, anda boleh aplikasikan petroleum jelly untuk mengurangkan rasa gatal.

9. Mengurangkan risiko kulit melecet

Tidak terbiasa merawat kulit tubuh sehingga kulit menjadi kering. Perkara ini menyebabkan kulit lebih mudah mengelupas. Selain itu, kulit yang terlalu kering akan mudah melecet. Oleskan petroleum jelly untuk mengurangkan risiko kulit kering yang melecet.

10. Hilangkan bekas luka

Selain itu, anda juga boleh mengoleskan produk ini pada bekas luka yang sulit hilang. Penggunaan rutin dituntut dapat memudarkan bekas luka.

11. Menghentikan pendarahan pada luka

Sebelum menyapukan petroleum jelly, pastikan kulit kering setelah luka dibersihkan. Kedua, pastikan pendarahan sudah tidak terlalu banyak atau sudah berhenti. Cara ini akan membantu mengurangi risiko pendarahan setelah luka mulai mengering. Jika kulit anda sangat sensitif, segera berjumpa dengan doktor.

IKLAN

12. Teksturnya dapat merapikan alis yang berselerak

Anda termasuk hijabi yang tidak suka menggunakan pensil alis? Kalau ingin alis tetap kelihatan rapi, anda juga boleh menngunakan petroleum jelly. Apalagi bagi anda yang mempunyai jenis bulu alis yang lebat dan susah diatur. Aplikasikan pada sikat alis atau berus khusus alis, lalu sisir alis ke arah luar.

13. Membuat bulu mata jadi lebih panjang

Agar bulu mata menjadi lebih lebat dan lentik, anda boleh mengaplikasikan serum khusus. Selain itu, gunakan petroleum jelly. Cukup dengan rutin mengoleskan pada setiap helaian bulu secara merata sebelum tidur.

14. Mengatasi masalah rambut yang bercabang

Rambut kering atau penggunaan pemanas boleh membuat rambut menjadi bercabang. Hal ini boleh merosakkan keseluruhan rambut kerana rambut sulit untuk tumbuh kembali. Untuk menghindari hal ini, anda boleh cuba menggunakan petroleum jelly.
Pastikan menggunakannya di bahagian ujung rambut sahaja dan tidak disarankan menggunakan banyak petroleum jelly. Penggunaan di dekat akar rambut atau kulit kepala akan membuat rambutmu semakin kering.

15. Mampu mengatasi dan mengurangkan jeragat

Petroleum jelly juga boleh anda gunakan untuk mengatasi blackhead atau jeragat. Sapukan petroleum jelly di sekitar area hidung yang timbul blackhead. Lalu, tutup hidung dengan plastik wrap dan tuala. Tunggu sampai 15 minit, kemudian buka plastik dan gunakan tuala untuk menghilangkan petroleum jelly. Tekan blakhead agar keluar dengan jari yang sudah dilapisi dengan tisu.

16. Membuat tubuh jadi wangi lebih lama

Rasa percaya diri juga boleh menurun kerana wangian tubuh yang menghilang walaupun anda sudah menggunakan parfum atau body mist. Untuk mengatasinya, anda juga boleh mengaplikasikan terlebih dahulu di bahagian tubuh. Seperti pergelangan tangan atau leher. Lalu, anda hanya perlu menyemburkan parfum dan body mist agar wangian lebih tahan lama.

IKLAN

17. Mengatasi kulit kaki yang kering dan pecah-pecah

Kalau anda jarang merawat kulit tubuh, tidak hanya bahagian tangan saja yang akan menjadi kering. Tetapi juga bahagian kulit dan juga telapak kaki. Apalagi kalau sampai telapak kaki mu sudah terlihat pecah-pecah. Setelah mandi dan sebelum tidur, aplikasikan petroleum jelly untuk mengatasi masalah tersebut. Lakukan secara rutin agar hasilnya maksima.

18. Jadikan sebagai base eyeshadow agar tahan lama

Lupa membawa foundation atau concealer, tetapi ingin mengaplikasikan eyeshadow agar mata kelihatan lebih segar? Jadikan petroleum jelly sebagai asas sebelum mengoles eyeshadow. Setelah diaplikasikan pada kelopak, tunggu beberapa ketika hingga menyerap dan kering. Lalu layangkan warna eyeshadow kegemaran.

19. Mencegah timbul stretch marks pada kulit

Stretch marks yang timbul pada kulit biasanya terbentuk garis putih atau terkadang berwarna merah. Tidak hanya pada perempuan yang sedang hamil, stretch marks biasanya timbul pada kulit ketika berat badan bertambah. Anda boleh melakukan perawatan khusus seperti mengaplikasikan petroleum jelly pada bahagian tubuh yang timbul stretch marks.

20. Mampu mencegah penuaan pada kulit wajah

Seperti yang sudah dijelaskan di atas, kulit yang tidak terjaga kelembapannya boleh membuat kering. Sedangkan kulit yang kering boleh membuat penampilan wajah serta tubuh kelihatan lebih tua. Untuk mencegah penuaan pramatang dan merawat lapisan kulit, anda boleh menggunakan pelembap seperti petroleum jelly.

21. Kandungan pada petroleum jelly dapat meredakan kemerahan akibat sinar matahari

Selain meredakan kemerahan pada kulit dengan mengaplikasikan produk dengan kandungan aloe vera, anda juga boleh mengaplikasikan petroleum jelly. Hal ini dilakukan untuk mengembalikan kelembapan dan membantu proses pemulihan.

22. Melindungi kulit kepala dan sekitar wajah dari pewarna rambut

Ketika mewarnakan rambut, pasti ada pewarna rambut yang suka melekat pada bahagian kulit kepala sekitar garis rambut dan wajah. Untuk mencegahnya, anda boleh oleskan dulu petroleum jelly di area tersebut, termasuk di area kulit sekitar bahu dan garis rambut juga di belakang telinga.

23. Aplikasikan pada kulit setelah chemical peeling untuk meredakan iritasi

Setelah melakukan chemical peeling, past kulit akan mengalami iritasi seperti rasa perih, panas dan kemerahan. Jika cream after peeling dari doktor rasa kurang reda atau anda ingin melakukan chemical peeling sendiri di rumah. Aplikasikan petroleum jelly pada kulit wajah, ini akan membantu untuk mengurangkan iritasi kemerahan dan rasa perih juga panas pada kulit.

24. Aplikasikan pada kulit sebelum menggunakan pengilat kuku agar bersih dari noda

Sebelum mengapliksikan pengilat kuku pada kuku, anda boleh mengoleskan dulu petroleum jelly pada kulit di sekitaran kuku. Dengan cara itu, pengilat kuku yang keluar dari area kuku tidak akan melekat pada kulit, malah mudah dihapus sehingga tidak bercelaru.

25. Sebagai bahan campuran untuk skrub

Campurkan gula pasir, dengan petroleum jelly untuk membuat campuran scrub. Campur hinggga cukup kental tapi tetap boleh disapukan dengan mudah. Anda boleh gunakan untuk scrub wajah, bibir atau pun tubuh. Namun untuk yang kulit wajah sensitif terhadap gesekan, butiran gula boleh jadi membuat kulitmu iritasi.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI