Fenomena siri Netflix popular, Emily in Paris masih terasa sehingga kini. Bukan sahaja dari segi cerita bahkan ia turut mencetuskan trend fesyen OOTD ala wanita Paris di media sosial.

Dalam siri tersebut, Emily digambarkan sangat bergaya dengan pakaian berjenama. Umumnya, wanita Paris sebenarnya lebih suka gaya yang ringkas tapi tetap nampak gorgeous! Mereka tidak suka memakai pakaian yang terlalu sarat dengan aksesori tapi kekal menarik.

So, bagi hijabi yang ingin bergaya ala wanita Paris, Hijabista kongsikan lima inspirasi gaya yang boleh diikuti untuk penampilan harian anda.

Kemeja Putih

Kredit Foto: kilafairyofficial
Kredit Foto: kilafairyofficial

Item paling asas yang anda mesti ada ialah kemeja putih. Untuk penampilan yang luar biasa, anda boleh memilih baju putih dengan rekaan lengan yang ada fashion statement seperti beropol dan sebagainya. Padankan kemeja dengan seluar panjang atau jeans.

IKLAN

Skaf Atau Selendang
Bercakap tentang selendang, wanita Paris sememangnya terkenal dengan selendang berwarna terang dengan motif ukiran seperti yang biasa anda lihat pada pakaian dari rumah fesyen Hermes.

Kredit Foto: sharifahrose_
Kredit Foto: sharifahrose_

Maka, anda boleh memakai tudung dengan motif ukiran tersebut sebagai tudung. Pakai selendang seperti anda memakai tudung biasa, kemudian ikat di bahagian depan leher. Boleh juga gabungkan dengan pakaian dalam warna neutral, seperti hitam atau biru laut.

Topi Beret
Siapa kata perempuan bertudung tak boleh bergaya dengan topi? Jangan silap, anda masih boleh mengamalkan gaya tipikal wanita Paris dengan topi beret. Mudah sahaja, pakai tudung seperti biasa.

IKLAN
Kredit Foto: elfiraloy
Kredit Foto: elfiraloy

Kemaskannya dengan mengikatnya di belakang leher. Letakkan beret di kepala. Anda boleh menggabungkannya dengan mana-mana pakaian seperti blazer, baju putih atau dress.

Sweater Longgar
Salah satu item fesyen kegemaran orang Paris ialah sweater. Biasanya mereka akan menggabungkan sweater dengan seluar, jeans atau skirt.

IKLAN
Kredit Foto: imantroye
Kredit Foto: imantroye

Wanita juga boleh memakai sweater longgar dengan palazzo. Selitkan bahagian hadapan sweater ke dalam seluar dan lengkapkan dengan tali pinggang.

Trench Coat
Item fesyen ini ibarat tunjang utama apabila anda mahu kelihatan kasual tetapi memukau.

Kredit Foto: anzalnanasir88
Kredit Foto: anzalnanasir88

Gabungkan t-shirt putih bersama jeans, kemudian sarungkan trench coat sebagai outer. Anda boleh memilih boots atau pump heels bagi melengkapkan penampilan.

BACA JUGA: Sopan Tapi Tetap Nampak Stylish! Intip Gaya 3 Influencer Berhijab Antarabangsa Ini

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI