Bibir gradien pertama kali melanda pemandangan keindahan di Korea beberapa tahun yang lalu, tetapi sejak itu ia mendapat momentum bukan hanya di kawasan lain di Asia tetapi juga di negara lain seperti Amerika.

4 Langkah Mudah Dan Pantas Untuk Mendapatkan Gradien Bibir Ala Gadis Korea Untuk Pemula

Tampilan bibir gradien 2020 lebih halus, bukannya penampilan dua warna yang jelas yang popular beberapa tahun lalu. Tampilan ini mungkin kelihatan seperti banyak kerja, tetapi dalam tutorial ini, bertujuan untuk menunjukkan kepada anda cara yang cepat dan mudah untuk mencapai penampilan bibir gradien ala gadis Korea bahkan yang dapat dicapai oleh pemula gincu. Ikuti tutorial ini dan anda akan dapat menggunakan gradien bibir yang sempurna sepanjang tahun 2020!

1. Mengelupas bibir anda untuk kanvas yang lebih sempurna

4 Langkah Mudah Dan Pantas Untuk Mendapatkan Gradien Bibir Ala Gadis Korea Untuk Pemula

Adakah anda benar-benar perlu untuk mengelupaskan bibir? Jawapannya mungkin ya, kecuali jika anda dikurniakan bibir yang lembab secara semula jadi. Gradien bibir bertujuan untuk memancarkan rasa “juiciness” sehingga bibir halus dan lembut dapat membantu menonjolkan penampilan anda. Jangan bimbang, anda tidak perlu mengelupasnya setiap hari. Dua kali seminggu adalah frekuensi maksimum yang biasanya disyorkan.

Mengelupaskan bibir akan membantu menghilangkan sel-sel kulit mati dan menjadikan bibir anda lebih halus dan lembut untuk aplikasi gincu yang lebih baik. Beberapa pengelupasan bibir juga mempunyai sifat bermanfaat lain seperti vitamin dan anti-oksidan.

Sekiranya anda seorang jenis rajin DIY, pilihlah skrub bibir yang semula jadi yang boleh dibuat dengan gula dan minyak kelapa.

Semasa mengelupaskan bibir, gosokkan pengelupasan bibir dengan lembut pada bibir anda dengan gerakan bulat selama kira-kira 15 saat. Sentiasa ingat untuk melakukannya dengan lembut untuk mengelakkan kulit di bibir anda pecah secara berlebihan, yang boleh menyebabkan pendarahan bibir dan kudis.

2. Sapukan lip balm untuk bibir kelihatan lebih licin

4 Langkah Mudah Dan Pantas Untuk Mendapatkan Gradien Bibir Ala Gadis Korea Untuk PemulaSetelah anda telah menyingkirkan kulit mati di bibir, inilah masanya untuk mengisi semula kehilangan kelembapan dari bibir. Anda boleh melihat balsem bibir yang mengandungi bahan-bahan seperti shea butter dan minyak zaitun yang membantu menyuburkan dan menjana semula sel-sel yang sihat di bibir anda. Jauhkan dari bahan yang mengandungi mentol atau bahan lain yang memberikan sensasi “penyejukan”, yang boleh mengeringkan bibir anda.

IKLAN

Lakukan pengelupasan bibir dan sapukan balsem bibir anda terlebih dahulu sebelum melakukan rawatan dan solekan kulit yang selebihnya, jika anda ada sedikit masa untuk merendam bibir anda. Tiba masanya untuk menerapkan gincu di bibir anda, hapuskannya dengan sehelai kertas tisu. Bibir anda akan menjadi lebih halus dan lebih mudah untuk mencapai gradien bibir yang diinginkan!

3. Gunakan concealer 4 Langkah Mudah Dan Pantas Untuk Mendapatkan Gradien Bibir Ala Gadis Korea Untuk Pemula

Langkah ini boleh menjadi pilihan, tetapi sangat membantu menjadikan gradien bibir ala gadis Korea yang anda inginkan.

Tampilan gradien cantik bergantung pada kontras warna gelap dan terang, dan kerana bibir semula jadi kita sudah sedikit kemerahan, kontrasnya tidak begitu kuat. Menggunakan concealer untuk meringankan bibir anda akan memberi bibir kanvas yang lebih baik untuk digunakan, dan akan membuat warna lebih menonjol.

Sapukan sedikit concealer di bahagian belakang tangan anda, gunakan jari untuk mendapatkan sedikit produk dan dap perlahan di bibir. Setelah anda memastikan bahawa concealer diaplikasikan secara sekata, anda boleh terus menggunakan gincu di bibir anda.

NOTA: Sebaiknya gunakan lapisan concealer yang sangat nipis, terutamanya jika anda baru dalam perkara ini. Ingin jadikan bibir anda kelihatan lebih teduh atau lebih ringan, tetapi anda juga tidak mahu bibir menyatu dengan seluruh wajah anda.

IKLAN

4. Pilih warna bibir yang anda gemar untuk penampilan gradien bibir4 Langkah Mudah Dan Pantas Untuk Mendapatkan Gradien Bibir Ala Gadis Korea Untuk Pemula

Setelah selesai peringkat penyediaan, pilih warna gincu bibir yang ingin anda sapukan di bibir. Isi bahagian dalam dan bawah bibir anda dengan warnanya.

Untuk mengetahui warna bibir yang paling sesuai dengan anda, anda perlu terlebih dahulu memahami apa yang ada. Lihat panduan ini untuk mengetahui cara mengenal pasti warna kulit anda.

Mereka yang mempunyai warna yang warm harus menggunakan warna merah dan oren yang hangat. Sebaliknya, mereka yang mempunyai warna cool akan kelihatan paling baik dengan warna bibir yang mempunyai warna biru atau ungu.

5. Paduan warna bibir

4 Langkah Mudah Dan Pantas Untuk Mendapatkan Gradien Bibir Ala Gadis Korea Untuk PemulaSetelah menggunakan gincu, inilah masanya untuk mencampurkannya untuk mencapai gradien yang akan melengkapkan penampilan anda.

Dengan menggunakan sikat bibir, kapas, atau jari anda sendiri, satukan tepi warna bibir anda dengan gerakan mengelap kiri-ke-kanan. Seperti biasa, lakukan dengan lembut agar bibir anda tidak terlalu keras.

IKLAN

Pembalut kapas, khususnya, sangat popular dalam penampilan bibir gradien. Ia kecil dan senang dibawa, lebih higienis, dan dapat menjangkau kawasan seperti sudut dalam bibir anda yang boleh menyebabkan kekacauan jari. Bonus lain ialah anda tidak perlu risau untuk membersihkannya – anda hanya perlu membuangnya.

Untuk gradien yang lebih halus yang sangat popular pada tahun 2020, pertimbangkan untuk menghabiskan lebih banyak masa dengan pengadunan supaya gradien kelihatan lebih lancar.

Sekiranya anda lebih gemar penampilan matte, berwarna, anda boleh berhenti di langkah ini. Sekiranya anda ingin penampilan bibir yang lebih segar dan mungil, teruskan ke langkah seterusnya!

6. Sapukan lip gloss lut sinar di atas gradien bibir

4 Langkah Mudah Dan Pantas Untuk Mendapatkan Gradien Bibir Ala Gadis Korea Untuk PemulaMenambah gradien bibir anda dengan lip gloss yang lut sinar sebenarnya dapat membuat keajaiban menjadikan bibir anda kelihatan lebih segar dan mungil. Sekiranya anda memilih langkah ini, pastikan bahawa warna bibir yang digunakan di bawahnya adalah kalis pemindahan, sehingga ia tidak tersekat ketika anda menggunakan lip gloss di atasnya.

Tahniah, anda baru sahaja mencipta gradien bibir dalam beberapa langkah mudah!

TIP TAMBAHAN: Mengekalkan gradien bibir anda sepanjang hari

Kesalahan biasa yang boleh merosakkan bibir anda adalah ketika menggosok bibir satu sama lain atau ketika anda mengusap bibir dengan tisu. Sekiranya anda harus menyatukan bibir, misalnya, untuk mengadunkan balsem bibir, buka dan tutup bibir anda dengan lembut dan bukan menggerakkannya dengan gerakan kiri ke kanan. Begitu juga, gunakan gerakan tekap jika anda perlu membersihkan tisu, supaya anda tidak akan merosakkan penampilan bibir anda yang gradien.

Jangan lupa juga membawa gincu yang telah anda gunakan sehingga anda untuk sentuhan semula sepanjang hari.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI