Cara terbaik untuk menceriakan diri anda di rumah tanpa membebankan wang dengan mendapatkan beberapa produk solekan baharu tidak mencukupi untuk mengubah suai diri anda. Selain itu, memakai solekan sepanjang masa untuk kelihatan cantik mungkin menjadi tugas yang membosankan bagi ramai orang.

Ia menjadi lebih sukar apabila anda perlu bersolek sendiri. Oleh itu, anda perlu belajar cara mengubah suai diri dengan cara yang betul. Jika anda tidak pasti tentang prosesnya, HIJABISTA telah menyediakan panduan langkah demi langkah tentang cara mendapatkan ubah suai yang sempurna.

10 petua solekan diri yang boleh anda ikuti untuk hasil yang terbaik.

Petua #1: Pelapik mata dan bibir yang tajam

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Untuk mendapatkan pelapik super tajam, anda perlu membekukannya di dalam peti sejuk. Letakkan pelapik anda di dalam peti sejuk pada waktu pagi jika anda merancang untuk pergi ke pesta malam. Tajamkan pelapik sebelum memakai solekan dan anda akan mendapat hasil yang terbaik.

Petua # 2: Sentiasa skrub

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Apabila anda tidak menyental muka, kulit yang kering dan mati menjadikan wajah anda kelihatan kusam dan gelap. Jadi menyental adalah perlu untuk penampilan yang sempurna.

  • Hanya campurkan baking soda dan air dalam kuantiti yang sama dan kacau dengan baik.
  • Selepas sebati, sapukan pada muka anda dan gosokkan ke dalam kulit anda perlahan-lahan selama 3 hingga 4 minit dan kemudian basuh dengan air bersih.

Protip: Anda juga boleh menggunakan air mawar sebagai ganti air biasa untuk menjadikan kulit anda bebas cela dan bersih.

Petua #3: Foundation adalah semua yang anda perlukan

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Untuk mendapatkan warna kulit yang cerah, gunakan “Foundation” sebagai lapisan asas solek. Tetapi apabila dilakukan dengan buruk, ia kelihatan terlalu merekah dan tidak sekata. Oleh itu, adalah penting untuk anda menggunakan ini dengan sempurna supaya ia kelihatan tidak kelihatan. Jangan buat kesilapan dengan tidak mengadun asas ke bawah leher dan keluar pada telinga. Ini boleh membuatkan anda kelihatan seperti badut.

IKLAN

Petua Pantas: Sentiasa sediakan kulit anda sebelum memakai asas dengan menggunakan pelembap dan primer terlebih dahulu. Ini membantu menjadikan kulit kelihatan licin dan tidak berpori.

Petua #4: Dapatkan Set Blush

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Kebanyakan kita berfikir bahawa Blush ialah solekan serbuk yang menambah warna pada pipi, tetapi ia melakukan lebih daripada ini. Ia membayangi dan membentuk tulang pipi. Jika digunakan dengan teruk, pemerah pipi akan memberikan kita rupa 80-an dan bukan dengan cara yang baik.

Petua #5: Mata ikonik

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Wanita tertentu yang mengatakan mata mereka kelihatan seperti “pintu pengatup” kerana mereka menggunakan banyak pembayang mata. Kesilapan terbesar ialah mereka mengacaukan solekan mereka dengan lebihan dos celak, menggunakannya pada garis bulu mata atas dan bawah sehingga ia mengecilkan mata. Jika anda mempunyai beberapa celak tebal dan sangat gelap, gunakannya untuk majlis waktu malam, ini memberikan anda rupa yang cantik. Warna ini tidak dimaksudkan untuk digunakan pada siang hari!

Petua # 6: Bijak dengan Maskara

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

IKLAN

Semua orang suka maskara kalis air, tetapi terlalu banyak boleh bergelut mengeluarkannya. Jadi sentiasa menggunakan lapisan pertama dengan maskara biasa, kemudian di atas gunakan yang kalis air. Menggunakan cara ini, maskara kalis air mengunci pada maskara yang lain dan bukannya bulu mata dan ia mudah ditanggalkan.

Petua #7: Slaid dengan lancar

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Jika anda ingin menjadikan bibir anda kelihatan segar memukau, kemudian gosokkannya supaya warna bibir meluncur dengan lancar tanpa merekah. Gunakan berus gigi dan gosokkan pada bibir anda untuk menanggalkan kulit yang rosak, anda juga boleh menggunakan tuala kain keras untuk ini. (Jangan buat banyak kali dalam sehari, ia akan menyeksa bibir anda)

Petua # 8: Bibir Menakjubkan

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Lorek bibir dalam warna-warna cerah seperti merah jambu dan oren menarik lebih perhatian pada bibir anda dan boleh kelihatan lengket. Kilatan berkilat memberikan kesan berani supaya anda boleh menggunakannya untuk majlis-majlis cahaya malap seperti cuti dan pesta malam. Semasa memakai gincu, anda mesti memilih warna yang sedikit lebih gelap daripada warna semula jadi bibir anda, ini memberikan kesan yang realistik pada bibir anda.

IKLAN

Petua # 9: Luminous adalah sempurna

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Setiap orang mempunyai bayang muka semula jadi mereka sendiri. Untuk kelihatan lebih cantik, anda harus mencerahkan bayang semula jadi. Ia sangat mudah, berdiri di hadapan cermin dan senyum. Melihat kawasan gelap di bawah bibir bawah anda atau di sudut mata, untuk menutup kawasan ini, cuma ambil pembayang mata dengan rona putih dan campurkan dengan jari anda.

Petua #10: Sentuhan lembut

10 Petua Cantik Secara Pantas Untuk Mengubah Diri Sendiri

Bila blend atau pakai foundation, selalunya kita guna berus solekan. Tetapi kulit wajah anda adalah halus, jadi alat yang sesuai untuk memakai solek ialah jari manis anda. Memberikan rupa yang sempurna, dan juga menjimatkan masa.

Anda boleh menggunakan petua dan godam yang dikongsi dalam artikel untuk mengubah suai diri anda. Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda mesti menjaga kulit untuk memastikan ia sihat dan kelihatan sempurna.

Jadi makan dengan baik, kekal terhidrat, dan jangan lupa untuk menggosok kulit anda secara berkala. Anda tidak perlu menjadi profesional dalam solekan atau membelanjakan ribuan duit untuk mengupah artis solekan profesional. Petua yang mudah diikuti dalam artikel akan membantu anda melakukan solekan anda dan kelihatan memukau dalam apa jua keadaan. Jadi, teruskan dan cuba mereka hari ini; kami pasti anda akan menyukai hasilnya.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/RDfrPRycbKo

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI