Lambakan instafamous atau lebih dikenali sebagai influencer di laman sosial terbukti mereka ini berjaya menarik perhatian pengusaha butik mahupun produk-produk kecantikan. Mereka menjana pendapatan seusia muda dengan reviu produk menerusi laman instagram mahupun live update di facebook.

Menjana pendapatan sebanyak 10k sebulan, mereka tidak mudah alpa dengan pendapatan yang ada, malah ada daripada kalangan mereka yang telah mempunyai produk tersendiri dan mengembangakan perniagaan di peringkat usia yang muda ini bagi menjamin masa depan mereka. Siapa mereka sebenarnya? Admin share 10 top instafamous yang perlu anda tahu sepanjang 2017.

1. adirasalahudi, 480k Followers

 

Siti Nur Adira Salahudi, 20 atau lebih mesra dengan panggilan Adira, gadis kelahiran Kuala Terengganu ini anak bongsu dari 4 adik beradik menceburi bidang peragaan sejak berumur 19 tahun. Menuntut tahun ke dua jurusan Diploma Kreatif Skrin di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Puncak Perdana, Shah Alam. Wajahnya mirip bintang Korea Song Ji Hyo, obses dengan dunia model sejak kecil lagi. Mengembangkan perniagaannya dengan mengeluarkan pakaian jenama sendiri iaitu kebaya wrap, inner lace scarf dan terbaru kanta lengkap eyesofadira.

2. Tasnimshah_ , 417k Followers

A post shared by Tasnim Shah ? (@tasnimshah_) on

 

Berbintang Gemini dan berusia 19, baru menamatkan pengajian asasi undang-undang di Universiti Teknologi MARA (UiTM), menjadi influencer produk kecantikan dan penggayaan baju sejak Julai 2015. Baru berusia 19 tahun, Tasnim Shah telah melancarkan produk pertama di bawah jenama kosmetiknya, Tasnim Shah Cosmetic. Tasnim Shah yang bercita-cita untuk menjadi peguam dan dalam masa yang sama bergelar usahawanita berjaya.

3. _myrazainal, 329k Followers

A post shared by crackhead (@_myrazainal) on

 

Gadis manis yang berusia 16 tahun ini, ramai yang tidak jangka sesusia beliau telah menjana pendapatan sebanyak 10k sebulan. Myra tidak bersandar kepada gelaran anak Dato’ semata-mata, malah gadis ini yang mempunyai adik beradik seramai 9 orang dan Myra sendiri anak ke empat tidak pernah leka dengan dunia glamor. Memiliki jenama hijab tersendiri ‘impatienscarves’ bekalan untuk maju ke hadapan dalam bidang perniagaan. Good Job Myra!

IKLAN

4. Sharifahrose_ , 282k Followers

 

Populariti di Instagram membawa tuah kepada Sharifah Rose Syed. Mohd. Mazfira, 18 tahun. Sejak popular di laman sosial, gadis cantik ini dihujani tawaran menjadi model oleh beberapa jenama fesyen ternama tempatan. Selain rupa paras komersial, anak kelahiran Selangor ini mempunyai bakat dalam bidang lakonan. Cuma sehingga hari ini, dia masih tidak berpeluang membuktikan kebolehannya.

5. nrdhyh, 237k Followers

 

Nurdahiyah menetap di KL, mula membuka akaun instagram ketika dia berusia 15 tahun. Gadis yang berusia 17 tahun ini sama seperti instafamous yang lain mula popular dengan bebrapa reviu di laman instagramnya. Nurdahiyah juga menjadikan Bella Hadid sebagai selebriti yang penuh dengan stail dan menjadikan fesyen ikon beliau.

IKLAN

6. putreeo , 150k Followers

 

Dr. Putri Sharmeen Hashim pemegang ijazah pengajian dalam jurusan Pergigian dari Universiti Sains dan Teknologi Jordan, hanya popular setelah rakan meminta beliau membuat reviu produk kecantikan.

“Suatu hari, seorang kenalan meminta membuat reviu (ulasan) satu produk kecantikan dan memuat naik video tersebut ke YouTube. Rasa kekok pada mulanya, tetapi lama-kelamaan aktiviti tersebut sangat menyeronokkan. Daripada seorang yang tidak sukakan perhatian, saya menjadi individu yang sentiasa mahu berkongsi sesuatu kepada pengikut YouTube.”
Gadis berusia 23 tahun ini bergelar doktor gigi ini menanam impiannya untuk membuka klinik pergigian miliknya sendiri, malah dia sudah membuat beberapa perancangan untuk mengembangkan kariernya.

7. Sofiayusoff164, 141k Followers

 

IKLAN

Sofia yang gemar merakamkan aksi di Musical.ly cantik di akaunnya mempunyai 12k pengikut. Gadis yang bermata bundar ini juga sama seperti instafamous yang lain bangkit dengan review barangan di instagram. Masih menuntut di St. Marry School Kuala Lumpur.

8. engkusulwani, 140k Followers

 

Engku Sulwani Engku Ismail, 26 gadis kelahiran Kota Baharu Kelantan dilahirkan pada 28 Ogos 1991ini sangat menjaga bahasa ibundanya. Walau ke mana saja dan dengan siapa saja dia berbicara, dialek ibunda negeri kelahirannya tetap meniti di bibir. Pernah menjalani Program Doktor Perubatan di Universiti Pertanian Malaysia (UPM) Serdang, Selangor. Anak bongsu dari enam adik beradik ini. Menceburi bidang peragaan pada 2011 dan sehingga kini Esul telah menjadi produk bagi beberapa produk kecantikan bermula dari perkongsiaan dan ribiu di instagram mahupun Facebook.

9. Aishalyana, 92.2 Followers

A post shared by Aisha Liyana (@aishaliyana) on

 

Aisha Liyana berasal dari Penang pemegang ijazah perniagaan di Universiti Sains Malaysia yang gemar merakamkan tutorial makeup di dalam akaun youtubenya sendiri iaitu Aisha Liyana. Aisha yaking dengan ketentuan Tuhan tapi bukanlah tidak berusaha untuk mendapatkan apa yang di citakan. Aishah juga mempunyai perancangan besar untuk dikongsi bersama dengan followernya.

10. syazlinzainal, 83.8k Followers

Syazlin Suhaizan bt Zainal atau dikenali sebagai Alin berasal dari Kuala Lumpur. Alin adalah salah seorang pelajar jurusan fesyen dan juga model sambilan. Mula jadi popular dan diikuti ramai dengan muat turun tutorial hijab dan sehingga kini ramai permintaan bukan sahaja dari pengusaha hijab malahan Alin juga membuat beberapa tutorial mekap. Gadis bunga ini juga cukup mengemari fesyen stail yang bermotifkan flora. Influencer yang menjadi idola Alin ialah Indahnadapuspita! Kerana “She looks so confident and happy whatever she wears”

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI