Isu menciplak bukan persoalan baru yang disuarakan oleh penguasaha dan peniaga di negara ini. Malahan jenama-jenama besar juga menjadi sasaran utama mereka yang gigih mencedok 100 peratus hasil karya orang lain. Tempiasnya dirasakan pada peniaga kecil, tetapi bagi usahan wanita muda Datin Vivy Yusof itu adalah tindakan melampau kerana beliau sebelum ini boleh bersabar dengan tudung jenama Duck di perbuat dari Vietnam yang semakin rancak mencetak rompak hasil karyanya.

Melalui insta story beliau Vivy meluahkan asa tidak puas hati dengan pihak yang tidak bertanggungjawab ini.

Palsu VS Original: Vivy Yusof Pertahan Eksklusiviti DuckScarves & Lancar Koleksi Baru Walau Dikecam Mahal

Tudung Mahal Punca Duck Fake

Ada juga antara mereka bersetuju kerana jenama dUCkscarves terlalu mahal dan mereka sanggup membeli yang palsu.

Admin berpendapat pengusaha industri ciplak ini mengambil kesempatan dan keuntungan terhadap usaha orang lain.

Palsu VS Original: Vivy Yusof Pertahan Eksklusiviti DuckScarves & Lancar Koleksi Baru Walau Dikecam Mahal

Bagi peminat setia atau Duckie’s mereka sanggup membeli dengan harga dijual di pasaran kerana mempunyai kepercayaan pada jenama ini sendiri dari segi material dan keasliaan rekaan.

IKLAN

Tidak Berpuas hati Vivy Kaitkan Dengan Agama

Menerusi entri insta story Vivy juga ada juga berpendapat yang Vivy cuba mengaitkan tentang agama dan solat dalam menangani isu ciplak tudung.

“Sorry Vivy, you are too much when you say about solah. Yessss im not perfect, but please beware before speak. Not everyone can buy. But bout solah why u can say fake telekung????????”

Palsu VS Original: Vivy Yusof Pertahan Eksklusiviti DuckScarves & Lancar Koleksi Baru Walau Dikecam Mahal

Menjelaskan tuduhan itu, bagi Vivy sendiri tidak semestinya kita perlu beli telekung yang mahal untuk solat begitu juga tudung beliau untuk menutup aurat. Ini kerana mereka berhak memilih mengikut kemampuan.

IKLAN

“Apa yang saya persoalkan adalah membeli telekung yang dibuat melalui operasi haram seperti buruh palsu dan kanak-kanak.”

Memertabatkan Peniaga MUSLIM Di Mata Dunia

Sesetengah dari netizen menuntut Vivy menurunkan harga dUCkscarves untuk mendorong hijabi di luar memakai hijab.

“Practise the real islam by wearing hijab , you should’ve made them cheaper than what they’re now. That is the real meaning of helping the MUSLIMS.”

Palsu VS Original: Vivy Yusof Pertahan Eksklusiviti DuckScarves & Lancar Koleksi Baru Walau Dikecam Mahal

IKLAN

Diangkat sebagai penggerak dan pemacu Tahun Memperkasa Wanita 2018, Vivy salah satu ikon wanita sebagai usahawan e-dagang dan pemilik Fashion Valet sentiasa memastikan eksklusiviti terhadap wanita dan berdaya saing di peringkat antarabangsa.

Vivy usahawan wanita Malaysia yang berjaya bersaing dengan jenama luar dengan strategi pemasaran yang utuh demi meletakkan nama jenama Malaysia setanding dengan jenama antarabangsa.

Permintaan untuk menurunkan harga tudung Duck, sama sekali menjatuhkan kredibiliti perniagaan beliau dan prinsip perniagaan yang dibina selama ini. Justeru itu beliau cuba menaikkan martabat perniaga MUSLIM di mata dunia.

Redakan Keadaan Dan Jangan Putar Belitkan Kenyataan

Prinsip perniagaan Vivy telah di salah ertikan oleh netizen dan cuba memutar belitkan kenyataan Vivy di insta story. Pautan dari komen netizen Vivy cuba menjelaskan kenyataan beliau dan menenangkan keadaan supaya netizen tidak memutar belitkan apa yang di tulis.

Usahawan muda yang sedang hamil anak ketiganya ini cuma mahu mereka faham sebagai seorang ahli perniagaan, Vivy ada hak untuk melindungi hasil karya syarikatnya dan susulan itu Vivy telah pun membuat satu tindakan undang-undang.

Tetap Menghasilkan Rekaan Baru Demi Duckies

Mengabadikan kenangan bersama rakan karib semasa menuntut di London, Vivy membawa Duckies untuk merasainya melalui rekaan tudung terbaru dUCkScarve sempena hari persahabatan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI