Face mist merupakan salah satu produk perawatan wajah yang prakti kerana mempunyai pelbagai manfaat, misalnya untuk melembapkan wajah. Khususnya bagi anda yang mempunyai masalah dengan kulit kering, face mist merupakan produk yang wajib ada di dalam tas tangan anda.

Seiring dengan tumbuhnya kepopularan face mist, banyak jenama lokal hingga high end yang mengeluarkan produk face mist. Cadangan facemist dan panduan untuk hijabi pilih face mist terbaik dan sesuai untuk kulit anda.

Apa itu face mist?

Face mist adalah pelembap yang dikeluarkan melalui semburan sehingga membentuk zarah-zarah kecil halus yang mudah menyerap ke lapisan kulit.

Menggunakan face mist sangat memudahkan kerana anda tidak perlu menuangnya ke kapas dan boleh dibawa ke mana sahaja. Face mist tidak hanya popular digunakan sebagai perawatan sebelum mekap, tetapi face mist juga dapat digunakan setelah menggunakan mekap. Dengan menggunakan face mist, mekap anda akan tahan lebih lama. Face mist dapat membantu menyerap mekap ke wajah a dengan lebih baik.

Selain membuat mekap tahan lama dan melembapkan wajah, face mist juga dapat digunakan sebagai penyegar. Di dalam satu botol face mist terdapat pelbagai macam kegunaan. Sangat praktik dibawa ke mana sahaja!

Cara memilih face mist

Jika ingin menggunakan face mist, tentunya ingin memilih face mist yang sesuai untuk jenis kulit anda, bukan? Untuk itu, kami akan menjelaskan perkara yang perlu anda periksa sebelum membeli face mist.

Pilihlah di antara dua jenis, gas atau air

Face mist dibahagi menjadi dua jenis iaitu face mist dengan kandungan gas dan face mist dengan kandungan air.

Face mist dengan kandungan gas dapat meyerapkan pelembap dengan sangat halus sehingga dapat menembus dan menyerap ke dalam lapisan kulit. Namun, anda harus menjauhkan face mist dengan kandungan gas dari api kerana mudah terbakar.

Face mist dengan kandungan air. Face mist dengan kandungan air memang tidak dapat menyerap pelembap sehalus face mist dengan kandungan gas. Namun, face mist dengan kandungan air lebih mudah dan selamat untuk dibawa ke mana sahaja.

Pilihlah jenis face mist yang praktikal, mudah digunakan, dan sesuai dengan keperluan anda.

Selalu periksa komposisi face mist!

Kulit kering menjadi satu perkara yang rumit untuk diuruskan. Pilih face mist dengan kandungan yang dapat memberikan kesan melembap. Sebaiknya, anda melihat komposisi pelembap dan memilih komposisi yang memberikan efek melembapkan, seperti hyaluronic acid, kolagen, amino acids, ceramide, squalance, minyak organik, dan lain-lain.

Face mist tersebut tidak banyak mengandung bahan tambahan, produk akan terasa lebih nyaman digunakan di kulit. Namun, face mist yang mengandung banyak air akan lebih cepat menguap sebelum benar-benar meresap ke dalam kulit. Hal ini merupakan salah satu kelemahan dari face mist tersebut. Jadi, berhati-hatilah saat memilih!

IKLAN

Jika kulit anda benar-benar kering, periksalah komposisi pelembap dan pilihlah face mist yang dapat menjaga kulit anda tetap lembap.

Cegah kulit kering dengan memilih produk yang bebas alkohol

Apabila anda khuawatiri dengan masalah kulit kering, pilihlah face mist yang tidak mengandung alkohol atau yang hanya sedikit kadar alkoholnya. Pastikan anda memeriksa apakah face mist yang anda pilih itu non-alkohol.

Penggunaan alkohol pada face mist sebenarnya memberikan kesan menyegarkan pada ketika cuaca panas. Namun, kandungan alkohol umumnya menguap dengan cepat. Untuk mereka yang khuawatir dengan masalah kulit kering, face mist dengan kandungan alkohol akan cepat mengering sebelum kelembapannya benar-benar meresap ke kulit.

Alkohol juga merupakan komponen yang relatif sensitif terhadap iritasi. Untuk anda yang berkulit kering atau sensitif, pilihlah face mist yang bebas alkohol.

Kesan segar dengan aroma kegemaran anda!

Selain menghidrasi kulit kering, face mist sering digunakan untuk menyegarkan wajah, menghilangkan mengantuk dan sebagainya. Jika tujuan anda membeli face mist untuk menyegarkan wajah, anda sarankan untuk memilih face mist dengan aroma yang disukai.

Sekiranya anda berkulit wajah sensitif, mungkin anda akan menolak face mist dengan wangian tambahan. Namun, terdapat beberapa face mist yang menggunakan wangian dengan bahan alami. Misalnya seperti aroma mint atau aroma segar tumbuh-tumbuhan yang dapat membuat anda merasa lebih segar dan tenang.

10 Cadangan Face Mist Terbaik Di Pasaran Sempurna Dengan Semua Jenis Kulit

1. Pierre Fabre Dermo-Cosmetique Avène Thermal Spring Water

Pratikal dan serbaguna

IKLAN

Avène Thermal Spring Water sesuai digunakan untuk semua jenis kulit hingga kulit yang sensitif. Formulanya yang dengan bahan semulajadi bahkan dapat menangani permasalahan kulit, seperti bekas luka, merawat jerawat dan masih banyak lagi. Selain untuk wajah, produk ini juga boleh digunakan untuk rambut yang kering dan susah diatur. Caranya dengan menyembuhkan produk ini ke rambut, kemudian tunggu hingga hampir kering, kemudian disisir untuk hasil yang lebih halus! Dapat menjimatkan waktu anda untuk menata rambut pada pagi hari, bukan?

2. Make Up Spray Mist DOCTOx Sheila M

Pilihan Jurumekap Terkemuka

Penghidratan segera dengan semburan kabut ke wajah. Face mist pilihan jurumekap terkenal ini mampu mengurangkan penampilan liang-liang pori yang terbuka juga mampu mencerahkan dan menghaluskan kulit dan menggantikan kelembapan yang hilang. Face mist ini menghidrat dan melembutkan kulit dengan serta-merta. Gunakan semburan ini sebelum memakai alat mekap, atau sebagai penyembur semburan selepas mekapan anda. Penyembur kabut muka ini juga dapat digunakan untuk menyegarkan wajah anda. Semburan ini sangat mengasyikkan sehingga anda pasti ingin menggunakannya sepanjang hari!

3. Herbivore Botanicals Rose Hibiscus Hydrating Face Mist

Face mist air mawar yang sesuai untuk kulit berjerawat

Diperbuat 100% daripada produk natural yang berasaskan tumbuhan dan bahan organik, face mist ini mengandungi air mawar yang dapat membantu mengurangkan jerawat dan masalah keradangan kulit. Selain itu, ia juga dapat menyelesaikan masalah tona kulit yang tidak sekata.

4. Pixi Rose Glow Mist

Khasiat bunga mawar untuk wajah lebih glowing

Dibuat daripada 7 jenis bahan anti-oksidan dan minyak bunga ros, face mist ini akan merevitalisasikan wajah kering dan kusam anda supaya lebih segar serta glowy sepanjang hari. Diformulasi untuk memperbaiki skin barrier, mengimbangi kadar pH dan juga membaikpulih keanjalan kulit jika digunakan dengan kerap. Bersesuaian dengan harganya, face mist ajaib ini akan memberi anda kulit yang glowy dan sihat!

5. Fresh Vitamin Anti-Oxidant Face Mist

Terbaik untuk kulit wajah agar kekal anjal

Menggunakan kebaikan Vitamin C, face mist ini menjanjikan kesegaran dan lembapan maksimum sambil melindungi wajah dari radikal bebas, pencemaran udara, haba sekeliling dan juga peluh. Face mist ini akan meningkatkan kadar nutrisi kulit untuk kulit kekal segar, glowing dan berseri dari dalam.

IKLAN

6. Mario Badescu Facial Spray With Aloe, Cucumber and Green Tea

Face mist yang menenangkan terbaik dengan teh hijau dan lidah buaya

Face mist yang diformulasikan dengan baik ini 2 dalam 1 – anda boleh menggunakannya untuk wajah dan rambut! Tiga bahan utama – aloe vera, timun dan teh hijau membantu menenangkan, menyegarkan dan melindungi kulit dan rambut anda. Ia melegakan dan menganjalkan kulit yang kencang serta mengelakkan rambut anda kering. Tambahan, aroma menyegarkan ringan pasti merupakan bonus tambahan.

7. Supergoop! Defense Refresh Setting Mist SPF 50

Perlindungan lengkap di bawah sinaran matahari

Terlalu terdedah dengan cahaya matahari? Takut memaparkan kulit anda dengan sinar UV yang hangat? Jangan risau, SUPERGOOP! Defense Refresh Seting Mist sedia membantu anda! Face mist ini dilengkapi dengan SPF 50 untuk memberi lapisan perlindungan di bawah cahaya matahari.

Di samping itu, ia juga penyebur mekapan yang berfungsi untuk mengawal minyak di wajah anda. Produk ini mungkin berbau kuat bagi pengguna yang mempunyai hidung sensitif harus lebih berhati-hati. Juga, pastikan mata anda tertutup rapat semasa menyemburkan ke wajah untuk mengelakkan sebarang produk masuk ke mata anda!

8. Marc Jacobs Beauty Re(cover) Perfecting Coconut Setting Mist

Face mist kelapa terbaik untuk kulit kering

Katakan ya pada kelapa! Sekiranya anda seorang pencinta kelapa sejati, pasti anda mendapat manfaatnya. Face mist yang menyegarkan ini disertakan dengan lima manfaat kelapa: alkana kelapa untuk mengekalkan mekap anda, santan untuk penghidratan, air kelapa untuk elektrolit yang menyegarkan, polisakarida kelapa untuk menyuburkan dan aroma yang berasal dari kelapa yang cukup menyegarkan. Juga, jika anda menyukai kemasan yang lembap berbanding dengan kemasan matte, Face mist ini sesuai untuk anda.

9. Urban Decay All Nighter Anti-Pollution Setting Spray

Face mist terbaik untuk mengekalkan mekap untuk kulit berminyak

Apabila kita bercakap mengenai menetapkan semburan, kita bercakap mengenai menjaga mekap anda sepanjang hari. Semburan Urban Decay All Nighter ini, mekap anda akan bertahan sehingga 16 jam. Selain itu, ia juga melindungi wajah dan mekap anda daripada oksidan yang disebabkan oleh pencemaran. Kabus muka ini sangat ringan dan akan membuat anda kelihatan dan segar. Oleh itu, jika anda bercadang untuk bermalam di luar, ini adalah face mist yang sesuai untuk anda.

10. KOSÉ Sekkisei Lotion Mist

Selamat untuk kulit jerawat, kering dan iritasi

Face mist ini dapat menghidrasi kulit anda dengan lembut kerana diperkaya dengan ekstrak tumbuhan oriental. Dibuat dengan tekstur yang halus, Sekkisei Lotion Mist dapat melembapkan dan menjadikan kulit anda seputih dan sehalus salju! Produk ini dapat menyeimbangkan kadar air dalam kulit anda sehingga dapat mencegah kekusaman, masalah-masalah kulit, bahkan jerawat yang ditimbulkan kerana kulit kering pun dapat diatasi. Kulit yang terdedah sinar matahari juga dapat dirawat dengan produk ini. Apabila kulit anda berjerawat kerana kulit kering, cuba produk ini.

Hanya sekali semburan face mist cukup efektif dalam menyegarkan wajah dan melembapkan masalah kulit kering. Bagi Anda yang bermasalah dengan kulit kering, rasakan kelembapan kulit yang lebih segar sepanjang hari!

MUAT TURUN E- MAGAZINE HIJABISTA DI SINI

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI