Senaman zumba bukanlah perkara baru dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Sama ada lelaki mahupun wanita, muda ataupun tua, sudah mula menerima senaman zumba sebagai salah satu senaman untuk memberi banyak kebaikan kepada tubuh badan. 

Dora Dee, pengusaha dan pemilik Dott Space. Di samping itu juga, Dora Dee dikenali sebagai salah seorang instruktor zumba yang terbaik.

Secara eksklusif, Majalah Hijabista menemu-bual pengusaha juga pemilik studio zumba Dott Space, Dora Dee untuk membincangkan tentang kebaikan senaman zumba pada kesihatan tubuh badan terutamanya kepada kaum wanita. 

Berlokasi di Seksyen 23, Shah Alam, Dott Space merupakan sebuah studio kecergasan dan juga ruang acara yang boleh digunakan untuk pelbagai acara seperti pusat latihan serta program acara yang berkaitan dengan kecergasan, kesihatan dan lain-lain lagi. 

Kebaikan zumba pada tubuh badan?

Menurut Dora Dee yang juga merupakan salah seorang instruktor zumba terbaik serta berpengalaman selama 9 tahun dalam dunia zumba, muzik rancak yang dipasang saat melakukan zumba mampu untuk mengurangkan stres. Secara tidak langsung, ia juga dapat meningkatkan kesihatan mental. Malah, zumba juga dapat merangsang pengeluaran hormon endorphine. Ternyata, zumba bukanlah sebuah senaman yang hanya memfokuskan kepada luaran sahaja, malahan ia juga menjadikan faktor dalaman juga lebih sihat dan bekualiti. Fitness requires the shaping of minds too! 

Tambah Dora, zumba juga dapat menyihatkan sistem kardiovaskular dan meningkatkan metabolisme badan. 

“Secara terperincinya, zumba fitness mempunyai gerakan kardio yang menerapkan unsur fitness variation yang mana ia dapat membantu mengurangkan berat badan. Stay healthy and weight less!”

Adakah zumba hanya untuk mereka yang tahu menari sahaja?

Berbicara soal pergerakan dalam zumba, Dora menerangkan bahawa setiap pergerakan zumba fitness mempunyai unsur tarian yang berlandaskan kepada pergerakan asas dari muzik Latin dimana setiap pergerakan melibatkan pergerakan ‘basic muscle’. 

“Sebagai seorang instruktor zumba fitness di Dott Space, kami akan sedia membantu untuk memberi tunjuk ajar tentang pergerakan yang dilakukan di dalam setiap kelas. Everyone can learn the movements, getting sweats and having fun at the same time. Let it move you!”

IKLAN

Tambahnya lagi, setiap instruktor yang mengajar di Dott Space merupakan jurulatih yang berpengalaman, bertauliah dan mempunyai minat yang mendalam dalam dunia zumba. Pun begitu, dia juga memberi ruang dan peluang kepada jurulatih yang baru untuk dijadikan sebagai platform mereka menimba pengalaman.

Salah satu momen ketika berlangsungnya program Fit Hijabi pada 17 Disember 2021 yang lalu.

Zumba untuk yang bersaiz besar?

Pastinya bagi mereka yang memiliki saiz badan yang besar berasa tidak yakin untuk melakukan zumba. Malah, mereka juga malu sekiranya pergerakan yang mereka lakukan itu salah dan tidak tepat. Dalam kata lainnya, tidak tajam! Menurut Dora Dee, peserta yang mengikuti kelasnya serta kelas instruktor yang lain di Dott Space telah menunjukkan peningkatan dari segi pembakaran kalori dari 600 kalori kepada 1000 kalori. Jadi, sudah terang lagi bersuluh, ia adalah senaman untuk semua! Hakikatnya, akui Dora, ada juga diantara mereka (peserta) yang berjaya menurunkan berat badan dengan banyak apabila melakukan zumba secara konsisten.

“Jujurnya zumba fitness dan apa sahaja jenis senaman yang melibatkan pembakaran kalori yang tinggi dan regime fitness variation yang betul, berat badan idaman pasti akan dapat dicapai!”

Jenis senaman lain yang disarankan

“Sebagai seorang yang minat dalam bidang kecergasan, saya menyarankan setiap wanita untuk tidak hanya memfokuskan kepada senaman kardio semata-mata seperti zumba fitness dan lain – lain. Malah, mereka sepatutnya  melakukan aktiviti senaman di gim dengan menggunakan dumb bell & peralatan lain kerana dalam proses untuk mengurangkan berat badan & mendapatkan bentuk tubuh yang ideal, senaman di gim juga dilihat dapat membantu meregangkan otot dan tone-up  bentuk badan. Ramai juga yang beranggapan bahawa senaman di gim akan mengubah bentuk badan mereka menjadi lebih muskular seperti lelaki. Sebaliknya, dengan tunjuk ajar dari jurulatih yang bertauliah, mereka pasti dapat memiliki bentuk tubuh badan dan berat yang ideal.”

IKLAN
“Jujurnya zumba fitness dan apa sahaja jenis senaman yang melibatkan pembakaran kalori yang tinggi dan regime fitness variation yang betul, berat badan idaman pasti akan dapat dicapai!”- Dora Dee

Rahsia kecantikan Dora Dee sebagai ‘role model’?

Jujurnya, penulis atau sesiapa sahaja yang baru mengenali Dora pastinya akan terkesima dan terpesona dengan aura kejelitaan dirinya. Tidak menjadikan angka umur sebagai penghalang, Dora sentiasa memastikan dirinya lengkap dengan rutin kecantikan dan kecergasan yang sempurna, kerana itulah rahsianya untuk tampil muda, berseri dan aktif sentiasa! Ternyata, dia merupakan seorang ‘role model’ yang harus dicontohi.

“Sebagai seorang instruktor, secara tidak langsung, kami akan menjadi idola kepada peserta yang menyertai kelas ataupun program yang diadakan. Jadi, apa yang saya lakukan, saya akan turut sama melakukan senaman zumba fitness di dalam kelas dan melakukan senaman di gim dengan menggunakan peralatan yang sedia ada sebagai rutin kesihatan untuk menjaga stamina dan mengekalkan bentuk badan sebagai seorang instruktor.”

Sebelum mengakhiri kalam perbualan kami, Dora Dee menasihatkan kepada seluruh kaum wanita di luar sana untuk sentiasa menghargai diri sendiri dan melakukan perubahan demi kepuasan dan kepentingan diri untuk kesihatan tubuh badan. Usah takut untuk mencuba sesuatu yang baru!

Explore & have it in your own way!

Fit Hijabi, program kolaborasi Majalah Hijabista bersama Dott Space

IKLAN

Pada 17 Disember 2021 yang lalu, Majalah Hijabista berkolaborasi bersama-sama dengan Dott Space untuk mengadakan program Fit Hijabi bagi meramaikan lagi kaum wanita yang sihat, cergas dan cerdas!

Bermula pada jam 7.30 malam, program Fit Hijabi yang berlangsung selama 2 jam ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan dengan kehadiran lebih dari 20 peserta dari pelbagai usia. Terbuka khas untuk kaum wanita sahaja, Fit Hijabi yang diadakan di Dott Space ini menghimpunkan tiga instruktor zumba terbaik seperti Dora Dee, Muhammad Danial Aiman dan Dr Maisarah Shari.

Dimeriahkan dengan acara zumba dan juga sesi motivasi, Fit Hijabi bakal diadakan lagi pada bulan Februari nanti sempena sambutan World Hijab Day! Nantikan kehangatannya!

Untuk info lanjut mengenai Dott Space, layari laman Instagram Dott Space.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI