Sejumlah 10,000 naskah Al-Quran telah diwakafkan oleh sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Yayasan Ammirul Ummah (YAU) bertujuan meningkatkan pembangunan Islamiah di rantau Asia Tenggara.

Seniwati Fauziah Ahmad Daud yang juga sukarelawan utama YAU, turut hadir bagi memeriahkan program yang dilancarkan oleh Pengarah Urusan YAU, Ibrahim Ridhwan bertempat di Masjid Al Hidayah, Taman Melawati, Hulu Kelang.

Antara para selebriti yang turut hadir adalah personaliti veteran terkemuka seperti Kismah Johar, S. Atan, Sandakiah Aziz, Aiman Badrul dan Zaidi Omar.
Naskah Al-Quran Juga Di Wakaf ke Jawa Barat, Indonesia.

YAU Lengkapkan Wakaf 50,000 Naskah Al-Quran Di Seluruh Asia Tenggara

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fauziah Ahmad Daud (@kak_ogy)

Memetik laporan Kosmo, pada majlis pelancaran berkenaan Ibrahim ridhwan berkata, bagi 10,000 naskah Al-Quran yang disediakan terjemahan akan turut diwakafkan ke Jawa Barat, Indonesia.

Jelasnya, ini bertujuan melengkapkan jumlah peruntukan 50,000 naskah yang diwakafkan kepada pelbagai pihak pada tahun ini.

IKLAN

“Tahun lalu (2021), sebanyak 135,000 Al-Quran telah kami wakafkan kepada umat Islam di Indonesia seperti di Lombok, Sulawesi Utara, Bali, Papua Barat, Maluku dan Riau,” katanya.

Tambahnya lagi, kesemua program kebajikan yang dibuat atau disertai oleh YAU adalah hasil sumbangan derma daripada pelbagai individu dan badan-badan korporat.

Artikel berkaitan: Ramai Selebriti Sambut Baik Program ini, Bentuk Karakter Dan Akhlak Melalui Al Quran

Justeru, program anjuran YAU kesemuanya bercorak kemanusiaan, pembangunan sosio-ekonomi dan kesihatan.

IKLAN

“Ini termasuklah wakaf Al-Quran, wakaf masjid, bantuan bencana alam, sumbangan bakul makanan untuk asnaf dan pelajar miskin serta sumbangan kerusi roda untuk golongan Orang Kelainan Upaya (OKU),” jelasnya.

Terdahulu, YAU pernah menerbitkan dua filem pendek dakwah iaitu Iqra’ serta Aidil & Atok arahan Fauziah Datuk Ahmad Daud.

Sebagai rekod, YAU ditubuhkan pada 22 April 2001 dan sehingga kini YAU telah melaksanakan pelbagai program amal kemasyarakan khusus untuk membantu komuniti Islam di dalam dan luar negara.

IKLAN

Sumber: Instagram Ogy Ahmad Daud & Kosmo

Artikel berkaitan: Istiqomah Baca Al-Quran Penawar Segala Penyakit, Rezeki Nenek Neelofa Dapat Jumpa Ustaz.. Di #Qurantime

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI