Data tak pernah cukup dan gangguan talian internet selalu berlaku, rupa-rupanya ada si penumpang tanpa izin. Sangat penting untuk memastikan rangkaian rumah anda dengan keselamatan Wi-Fi dan kata laluan yang kuat.

Tanpa keselamatan yang mencukupi, jiran dan orang asing yang lain tidak hanya dapat mencuri Wi-Fi anda malah perkhidmatan yang anda pasti bayar tetapi pemuat bebas juga mungkin mempunyai akses ke folder bersama dan sumber lain di rangkaian anda.

Bagaimana untuk mengetahui jika seseorang mencuri Wi-Fi anda

Peralatan yang anda perlu, sekiranya anda bimbang seseorang mencuri Wi-Fi anda

Periksa status lampu router’s Wi-Fi anda

Wi-Fi Sering Dicuri Tanpa Disedari, Bagaimana Untuk Menghentikannya. Mudah Sahaja !

Cara termudah untuk melihat adakah seseorang yang tidak sah menggunakan Wi-Fi anda adalah dengan melihat lampu router. Tetapi ini hanya berfungsi jika anda dapat melepas semua peranti tanpa kabel anda di luar talian sepenuhnya. Sekiranya anda mempunyai banyak peranti yang menggunakan Wi-Fi, jangan kalut dengan pendekatan ini dan terus ke langkah yang berikutnya.

Tetapi jika anda dapat mengira semua peranti di rangkaian Wi-Fi anda dari satu sisi, bawa ke luar talian dan matikan atau tetapkan ke mod kapal terbang. Kemudian lihat lampu status pada penghala Wi-Fi anda. Tanpa peranti yang menggunakan Wi-Fi, lampu tidak boleh berkelip. Sekiranya ada, orang lain mungkin menyambung ke rangkaian anda.

Gunakan aplikasi detektif Wi-Fi

Terdapat banyak aplikasi yang tersedia di app store untuk peranti mudah alih untuk mengimbas rangkaian anda dan memberikan senarai semua peranti yang disambungkan. Anda boleh mencari di app store untuk pilihan, tetapi satu aplikasi yang boleh dipercayai disebut WiFi Guard, tersedia untuk iOS dan Android. Aplikasi ini memberi anda senarai semua peranti yang disambungkan, yang dapat anda imbas untuk melihat adakah ada peranti yang tidak anda kenali.

Wi-Fi Sering Dicuri Tanpa Disedari, Bagaimana Untuk Menghentikannya. Mudah Sahaja !

WiFi Guard adalah salah satu daripada banyak aplikasi yang dapat menunjukkan kepada anda senarai semua peranti yang menggunakan rangkaian anda. Banyak peranti akan dikenali dengan nama yang mudah difahami, seperti komputer riba, telefon dan beberapa peranti pintar rumah. Tetapi ada yang dilaporkan sebagai “unknown device”, yang agak tidak membantu ketika cuba menentukan mana yang menjadi milik anda dan yang saling berkaitan.

IKLAN

Gunakan aplikasi router’s

Sekiranya anda mempunyai router Wi-Fi yang agak moden, ia mungkin berfungsi dengan aplikasi mudah alih. Pada mulanya telah mengelirukan penghala menggunakan aplikasinya. Sekiranya demikian, anda boleh memulakan aplikasi di telefon dan mencari peta rangkaian, log, atau senarai pelanggan.

Wi-Fi Sering Dicuri Tanpa Disedari, Bagaimana Untuk Menghentikannya. Mudah Sahaja !

Setiap router berbeza dan tidak ada standard di antara perisian router, jadi anda perlu menerokanya. Tetapi jika anda dapat menemui senarai ini, pada dasarnya itu adalah versi rasmi dari senarai peranti dari aplikasi detektif Wi-Fi pihak ketiga. Sekiranya anda mempunyai penghala multiband, aplikasi ini mungkin akan menunjukkan radio mana (seperti 2.4GHz atau 5GHz) yang disambungkan oleh setiap peranti.

Log masuk ke panel kawalan ‘admin’ anda

Wi-Fi Sering Dicuri Tanpa Disedari, Bagaimana Untuk Menghentikannya. Mudah Sahaja !

Sekiranya tidak ada pilihan lain yang membuahkan hasil, pilihan terakhir anda yang paling rumit adalah log masuk ke ‘router’s admin control panel’ dalam penyemak imbas web. Untuk melakukan ini, anda perlu mengetahui:

IKLAN

Username: Secara lalai, ini hampir selalu menjadi “admin”, walaupun jika anda mengamalkan kebersihan keselamatan yang baik, anda menukarnya menjadi yang lain ketika pertama kali menyiapkan router anda.

Password: Sekiranya anda mempunyai router yang lebih lama dan anda tidak pernah menukar kata laluan, ini mungkin umpan penggodam seperti “default” atau “password.” Dah boleh ubahnya!

Alamat IP: Selalunya, alamat IP rangkaian anda adalah http://192.168.0.1/ – masukkan alamat tersebut dalam penyemak imbas web dan log masuk jika anda diberi peluang. Sekiranya itu tidak betul, anda perlu mencari alamat IP untuk rangkaian anda: Di kotak carian Mula, klik “ipconfig” dan tekan Enter. Alamat IP anda mestilah ” Default Gateway.”

Setelah anda log masuk ke panel kawalan ‘admin’, cari peta rangkaian, log pengguna, atau senarai pelanggan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, setiap penghala berbeza dan tidak ada penyeragaman di antara perisian router, jadi anda perlu meneroka untuk mencarinya.

Wi-Fi Sering Dicuri Tanpa Disedari, Bagaimana Untuk Menghentikannya. Mudah Sahaja !

IKLAN

Cara nyahkan pencuru WIFI dari rangkaian anda

Sekiranya anda menemui peranti yang tidak dibenarkan di rangkaian rumah anda, terdapat dua cara mudah untuk menyingkirkannya:

Wi-Fi Sering Dicuri Tanpa Disedari, Bagaimana Untuk Menghentikannya. Mudah Sahaja !

Sekiranya anda melihat ID yang tidak sah di aplikasi mudah alih atau admin control panel, pilih entri untuk peranti tersebut. Anda harus melihat pilihan untuk ‘block, ban, atau eject’.

Daripada menyekat satu per satu peranti, anda boleh membuang setiap peranti dari rangkaian sekaligus (termasuk peranti anda sendiri) dengan menukar kata laluan Wi-Fi. Sekiranya anda belum menggunakan kata laluan, tiba masanya menambahkan kata laluan sekarang demi keselamatan.

Walaupun anda sudah mempunyai kata laluan, jika seseorang menggunakan rangkaian anda dan anda tidak tahu bagaimana mereka mendapat akses, anda harus menukar kata laluan dan membuatnya lebih rumit. Sekiranya rangkaian anda menawarkan pelbagai jenis keselamatan, maju ke sistem yang lebih selamat, seperti beralih dari WPA atau WPA2-TKIP ke WPA2-AES.

SUMBER: INSIDER

https://youtu.be/CoToQpJFsiY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI