Kita perlu sentiasa meletakkan keyakinan bahawa setiap doa yang dipanjatkan kepada Allah SWT tidak akan ditolak. Apabila kita yakin Allah itu Maha Pemurah, Maha Kaya, tentu kita juga akan yakin Dia mampu memakbulkan apa sahaja yang kita hajatkan.

Sebab itulah kita dianjurkan berdoa dengan menggunakan nama-nama Allah yang baik mengikut keperluan doa itu.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik (yang mulia), maka serulah dan berdoalah kepada-Nya dengan menyebut nama-nama itu.” (Surah al-A’raf, ayat 180)

TIP TERMAKBULNYA DOA

Bertaubatlah maka pertolongan ALLAH akan segera datang, insyaaAllah. ALLAH Swt berfirman,”Maka aku katakan kepada mereka, ‘Mohonlah ampun kepada Tuhanmu’, sesunguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan membanyakan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai”. [QS Nuh: 10-12]

IKLAN

Yang sebelumnya suka melewat-lewatkan solat, maka mulailah solat di awal waktu. Yang sebelumnya dhuhanya hanya 2 rakaat maka tambahlah menjadi 4 atau 6. Yang sebelumnya jarang bertahajud, maka mulailah istiqomah tahajud.

Yang sebelumnya kedekut dalam bersedekah maka mulailah bersedekah. Yang sebelumnya kurang beristighfar, berselawat, berzikir dan lain sebagainya, mulailah lakukankannya.

IKLAN

Kalau belum ada tanda-tanda termakbulnya doa, maka ada sesuatu yang harus anda faham, mungkin anda PENDUSTA DOA atau kualiti doa anda masih kurang baik. Oleh kerana itu muhasabah diri.

Percaya lah bahawa ALLAH SWT sedang memberikan pelajaran dan pembelajaran erti berTuhan dengan benar. Istiqomah dalam doa dan malam harinya berdoa sampai bercucuran air mata.

Kalau dirasa tanda-tanda termakbulnya doa masih lambat, maka percepatkan ia melalui ibadah yang jauh lebih banyak dan khusyuk. Perbanyak solat, baca Qur’an dan sedekah atau amalan lainnya.

IKLAN

Pastikan dalam doa ada feel. Yakni ada berkait antara hati dengan Sang Pencipta. Kemudian ada keyakinan bahwa DOA nya pasti dan pasti di makbulkan.

HIJABISTA: Yakinlah apabila Allah SWT mengilhamkan kita untuk berdoa, sudah tentu Dia akan menerima segala hajat dan permintaan kita.

Sumber kredit: Rohana Saad

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI