Antara pola tidur yang terganggu dan kekurangan cecair, mengekalkan rutin senaman biasa semasa Ramadan boleh menjadi sukar. Yang penting kena bijak bersenam di bulan mulia. Inilah yang anda patut tahu

Kardio hendaklah sentiasa ringan semasa waktu puasa.

Walau bagaimanapun, untuk kekal sihat semasa bulan yang mulia, mencari masa untuk bersenam akan membantu mengekalkan tahap tenaga, fikiran anda tenang dan metabolisme stabil.

Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadan

Bulan yang mulia tidak sepatutnya apabila anda berputus asa daripada matlamat kecergasan. Sebaliknya, jadikan Ramadan sebagai masa untuk mengisi semula tenaga supaya anda boleh bergegas ke gim selepas empat minggu ini.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Jenis senaman yang terbaik

Tekankan tiga aspek kecergasan asas dalam setiap senaman iaitu latihan kekuatan, kardio dan fleksibiliti. Utamakan kekuatan otot, kerana kehilangan jisim otot akan melambatkan metabolisme anda. Matlamatnya adalah untuk mengelakkan kedua-duanya: kehilangan otot dan penurunan kadar metabolisme anda.

Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadan

IKLAN

Apabila bercakap tentang kardio, anda disarankan sesi intensiti ringan, terhad kepada 30 minit jarak perlahan dan stabil, setiap hari. Ingat, anda akan mengalami dehidrasi, jadi badan anda akan menggunakan simpanan lemak sebagai sumber tenaga, terutamanya jika anda melakukan kardio sebelum berbuka puasa. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa anda kehabisan bermakna tekanan darah anda mungkin menurun pada permulaan atau selepas itu, jadi jangan melangkau rutin memanaskan badan dan menyejukkan badan.

Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadan

Begitu juga, apabila anda memulakan latihan rintangan, pilih latihan yang menyasarkan bahagian atas badan sebelum bahagian bawah badan untuk mengelakkan sebarang penurunan tekanan darah semasa atau selepas. Aspek kecergasan terakhir yang perlu diberi tumpuan ialah fleksibiliti untuk mengelakkan sebarang isu berkaitan mobiliti yang mungkin anda hadapi, terutamanya apabila anda bersenam secara normal semula selepas Ramadan dan semasa cuti Aidilfitri. Cuba elakkan kardio berat pada waktu siang yang panas ketika berpuasa.

Masa terbaik untuk bersenam

Semasa berpuasa, dengan suhu tinggi dan tiada cecair dari matahari terbit hingga matahari terbenam, anda akan menjejaskan kesihatan dengan terlalu memaksa diri anda. Ia tidak disyorkan untuk melakukan senaman kardio yang sengit dan latihan berat badan semasa berpuasa. Anda juga harus mengurangkan rutin anda kepada dua sesi kardio seminggu sepanjang bulan suci.

IKLAN

90 minit sebelum matahari terbenam

Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadan Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadan

Senaman ringan ke arah bahagian yang lebih sejuk pada hari itu bermakna anda boleh mengisi semula diri anda dengan air dan mendapat faedah daripada bersenam semasa perut kosong. Walau bagaimanapun, apa-apa senaman yang dilakukan pada masa ini haruslah sederhana dengan lebih banyak latihan rintangan, ulangan dan pemberat yang rendah dan banyakkan regangan. Ini juga masa yang baik untuk berjalan pantas atau berjoging ringan.

Selepas makan malam

Walaupun kardio boleh menjadi sukar semasa perut kenyang, kira-kira satu jam selepas berbuka puasa adalah masa yang sesuai untuk latihan bebanan. Pada hari-hari anda bercadang untuk bersenam selepas makan, anda mungkin ingin menambah sedikit makanan tambahan untuk mengisi badan anda, dan memastikan anda minum banyak air untuk menghidrat semula.

Antara 11 malam dan 2 pagi

Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadan

IKLAN

Untuk burung hantu malam, masa terbaik untuk bersenam mungkin antara 11 malam dan 2 petang, selepas makanan anda mempunyai sedikit masa untuk mengendap dan badan anda telah terhidrasi semula sepenuhnya. Jika anda telah berjaya berehat pada waktu tengah hari, bersenam pada masa ini boleh menjadi baik, kerana ia lebih sejuk daripada waktu siang, dan masih akan memberi anda beberapa jam lagi tidur sehingga anda bangun untuk memulakan hari.

Antara 3 pagi dan 4 pagi

Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadan

Bagi yang bangun awal, masa terbaik untuk bersenam mungkin sebelum sahur pagi anda. Dengan cara ini, anda akan mendapat tenaga daripada makan malam sebelumnya, tetapi dalam keadaan perut kosong. Anda boleh menghidrat semasa anda bersenam dan setelah anda selesai, makan semula untuk mengisi minyak. Kaedah ini juga akan membuatkan anda bertenaga untuk hari hadapan.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Waktu Terbaik Untuk Bersenam Ketika Berpuasa Di Bulan Ramadan

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI