Haid dari segi bahasa bermaksud mengalir. Manakala dari segi istilah pula, ia adalah darah yang mengalir keluar dari kemaluan wanita dari dalam rahimnya (uterus) kerana semulajadi (bukan kerana penyakit atau melahirkan anak). Keluarnya pada masa tertentu apabila seorang wanita telah mencapai umur tertentu.

Apabila bulan puasa rasa gusar “bila haid nak habis ni, kalau lama lagi banyak la kena ganti puasa”. Hijabis usah stress dan gusar Admin kongsi ciri-ciri haid berakhir dan tempoh datangnya haid.

Terdapat beberapa ciri dan tempoh haid yang wajib hijabi sedar dan ketahui.

1. Syarat menjadi haid ialah darah keluar sekurang-kurangnya dalam masa 24 jam

IKLAN

Maksudnya jika keluar darah kurang daripada 24 jam atau sehari semalam secara terus-menerus, maka tidak dikira sebagai haid. Jika darah keluar sekejap-sekejap dalam tempoh 15 hari dan bila dikumpulkan waktu itu memenuhi 24 jam maka tempoh masa tersebut dikira sebagai haid.

2. Sudah tidak dianggap haid apabila darah itu melebihi 15 hari

Maksudnya selagi darah itu berterusan keluar dalam tempoh masa 15 hari, maka dikira sebagai haid. Darah yang melebihi tempoh tersebut, tidak lagi dianggap sebagai haid tetapi dihukumkan sebagai darah istihadhah. Makanya masa haid wanita itu adalah dengan dibezakan warna darah atau jika tidak dapat dibezakan warnanya maka dilihat pada tempoh kebiasaan haidnya sebelum ini.

IKLAN

3. Waktu suci ialah sekurang-kurangnya 15 hari

Maksudnya tidak dihukumkan haid jika tempoh suci kurang daripada 15 hari. Dikira sebagai haid itu mestilah apabila darah itu keluar selepas daripada 15 hari daripada hari tamat haid yang sebelumnya.

4. Minimum umur keluar haid ialah 9 tahun

IKLAN

Maksudnya jika keluar darah sebelum daripada umur tersebut, ia bukan haid. Lebih tepat lagi, ulamak menentukan keluarnya darah secara terus menerus 24 jam dalam tempoh masa 16 hari sebelum 9 tahun dihukumkan juga sebagai haid.

Jadi pastikan hijabi semua mengetahui dengan arif akan perihal haid kerana ia memberi kesan secara langsung kepada ibadah kita terutamanya solat dan puasa. Ragu-ragu dan ketidakpastian hanya akan mengundang kemurkaan Allah S.W.T. Banyakkan membaca dan rujukan.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI