Setiap kejayaan yang dikecapi pasti perlu datang seiring bersama usaha, bak kata pepatah ‘yang bulat tak datang bergolek, yang pipih tak datang melayang’. Tetapi bukanlah mudah untuk mencapai kecemerlangan secara konsisten dan berterusan.

Begitu juga dengan usaha berterusan yang dilakukan oleh hijabi kelahiran Kluang Johor, Wan Norsyafiqah Arinah Wan Norazmi yang baru-baru ini telah berjaya menamatkan pengajian Ijazah kelas pertama dalam bidang Pendidikan Teknik dan Vokasional.

Dek kerana kecemerlangan yang dikecapinya itu, Arinah telah mendapat tawaran dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) untuk menyambung pengajian di peringkat doktor falsafah (PhD) secara fast track.

Sikap Suka Belajar Dan Cintakan Ilmu Pengetahuan Sudah Dipupuk Dari Kecil

@rinahhhhhh0 teka mortal board tu dah sampai mana #capcut #graduation #graduated #utm #convocation ♬ original sound – Rin – arinah azmi

Menyingkap kisah kejayaan yang dikecapinya, Arina berkata kecintaanya terhadap ilmu pengetahuan tidak pernah usai sejak dia masih kecil lagi.

Jelasnya, dia tidak suka bertangguh dan sentiasa menyiapkan kerja sekolah semasa waktu senggang menunggu pertukaran cikgu mata pelajaran menjadikan dia mampu menyandang gelaran pelajar cemerlang.

“Semasa tunggu pertukaran cikgu di kelas, memang saya akan cuba siapkan semua kerja sekolah yang ada supaya tidak membuang masa. Ia akhirnya jadi tabiat saya.

IKLAN

“Ibu bapa juga mementingkan nilai pendidikan sejak saya kecil dan mereka ibarat kunci pertama dalam pendidikan yang membuatkan saya suka untuk belajar,” ujarnya.

Bukan ‘Study Hard’ Cuma Suka Belajar Banyak Perkara Baru

@rinahhhhhh0 Teruntuk wanita wanita hebat, jangan pernah berhenti untuk mencapai cita-cita 🎓❤️ #CapCut #convocation #phdstudent #convoutm #utm #phd #fyp #fypシ ♬ original sound – Rin – arinah azmi

Bagaimanapun, selain menumpukan sepenuh perhatian dalam pelajaran, Arinah mendedahkan bahawa dia juga ada membahagikan masa untuk melakukan pelbagai aktiviti lain seperti berniaga.

“Saya bukanlah seorang yang study hard tetapi saya suka ambil tahu dan belajar. Pada masa sama suka berniaga. Jadi memang saya tak bebankan diri semata-mata untuk belajar,” luahnya yang kini menjual cornflakes madu.

Artikel berkaitan: Hijabi Hafaz Quran Cetus Inspirasi! Raih Tempat Kedua Peperiksaan Acca Dunia! 

IKLAN

Jadi, apabila menerima tawaran untuk mengikuti pengajian pantas PhD sebaik sahaja menamatkan pengajian Ijazah, Arinah tidak perlu berfikir dua kali untuk menerima tawaran berkenaan dan perlu menghabiskan pengajian dalam tempoh tiga tahun.

Sekadar info, terdahulu kosah kejayaan yang dikecapi hijabi ini tular di laman Tik Tok hingga menjadi sorotan wargamaya, setakat artikel ini ditulis video perjalanan kejayaan Arina telah mencecah hampir sejuta tontonan.

Malah, Hijabista sempat meninjau ke ruangan komen dan melihat rata-rata netizen terinspirasi dengan kejayaan yang dikecapi arinah dan bertanyakan apakan tip dan amalan yang dilakukan beliau hingga terus-terusan mengapai kecemerlangan.

“Definisi sebenar beauty with brain. Semoga berjaya dunia dan akhirat.

IKLAN

“Tahniah. Boleh tak kongsi cara belajar dan urus masa?

“Sis bagi tips macam mana belajar,” ujar warganet.

Sumber: TikTok @rinahhhhhh

Artikel berkaitan: Bapa Terlantar, Dapat Layanan ‘Kelas Pertama’, Kegigihan Anak Gadis Lelaki Ini Cetus Inspirasi!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI