Bukan sahaja rambut, kening adalah bahagian tubuh yang tumbuh juga. Sesetengah orang mempunyai kening yang tumbuh dengan kerap dan perlu dicukur dan dipangkas untuk membingkai wajah mereka dengan sempurna. 

Jika anda sudah biasa memotong kening anda di salun, ini sudah tentu merupakan aktiviti yang sukar untuk anda semasa sekatan sosial semasa. Daripada mengotorkan kening semasa menunggu untuk ke salun, mengapa tidak mencukur dan memotongnya sendiri di rumah?Jangan takut! Berikut ialah langkah yang boleh anda mulakan.

Artikel Berkaitan : Cari Formula Yang Tepat, Serum Ini Bantu Tumbuhkan Kening. Hasilnya Lebat Dan Rapi!

1.Hindari Waxing

Jika anda ingin mencabut dan membentuk kening anda, elakkan daripada waxing. Ia amat disyorkan untuk mencabut dan memotong. Walaupun ia kelihatan mudah, waxing boleh memudaratkan anda, jadi lebih baik menyerahkannya kepada profesional.

2.Lukis atau lukis garisan kening anda

IKLAN

Perkara pertama yang perlu dilakukan sebelum mencukur dan dandanan kening anda ialah melukis peta atau melukis garisan mengikut bentuk yang anda inginkan. Dengan cara ini anda akan mendapat bentuk kening yang boleh membingkai wajah anda dengan sempurna. Gunakan hidung sebagai panduan untuk melukis bentuk kening dan menyusunnya di kedua-dua belah.

Gunakan pensel kening untuk melukis.Prosesnya sama seperti melukis kening anda. Letakkannya secara tegak selari dengan lubang hidung anda dan ukur terus ke permulaan alis di bahagian dalam mata anda. Ini adalah pangkal kening anda. Buat titik dengan pensel.

Seterusnya, cari celah kening dengan menggerakkan pensel pada sudut sehingga ia melalui pusat murid.buat titik lain Akhir sekali, bawa pensel ke sudut luar mata supaya dahi anda berakhir di sana. Jika ya, sambungkan titik dan kening anda dipetakan.

3.Tanggalkan kening dengan tweezer atau pinset

IKLAN

Anda mempunyai bentuk kening yang betul. Langkah seterusnya ialah mencabut sebarang bulu kening yang tidak sepadan dengan corak anda. Untuk melakukan ini, gunakan pinset. Pegang kulit dengan satu jari dan kemudian cabut kening dalam gerakan menarik ke arah pertumbuhan.Secara umum, rambut tumbuh dari kening dan menuju ke kelopak mata.

Dengan cara ini anda boleh melegakan kesakitan mencabut kening sambil melindungi folikel daripada kerosakan. Tetapi jika anda mempunyai kulit sensitif, cuba lembapkan bola kapas dengan air dan sejukkannya di dalam peti sejuk. Kemudian sapukan kapas pada kening anda sebelum mencabut untuk mengurangkan sebarang kemerahan atau kerengsaan.

 

IKLAN

Artikel Berkaitan : Model Yang Tidak Membiarkan Pisau Cukur Menyentuh Keningnya. Sophia, Inspirasi Hijabi Miliki Unibrow

4. Rawat kening

Jika anda mahu kening anda terus tumbuh dengan sihat selepas dicabut dan digunting, rangsang aliran darah ke kening anda. Cara? Urut perlahan-lahan kening anda dengan hujung jari anda selama 30 saat. Anda juga boleh menggunakan produk kecantikan yang boleh membantu pertumbuhan rambut kening, seperti: B. Perapi kening atau produk lain yang serupa.

Ini adalah langkah-langkah untuk menyapu dan merapikan kening anda di rumah. betul ke? Jika ini adalah percubaan pertama anda, pastikan anda menggunakan alat yang betul.. Sepasang pinset dan gunting kecil yang direka khas untuk kening. Ikuti juga langkah-langkah ini dan elakkan menggunakan lilin. Dengan cara ini anda boleh mengekalkan kening anda sendiri dan hasilnya tidak selamat!Semoga berjaya

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI