Menjaga aurat dalam keadaan darurat memang agak sukar kerana kadang kala kita tidak terdaya melakukannya. Seperti perkongsian daripada Fedtri Yahya ini mengenai ustazah Shadiya Abbas yang tetap mahu auratnya dilindungi saat dirinya lemah selepas kemalangan benar-benar memberi keinsafan kepada kita.

Tuhan, lindungilah auratku…

View this post on Instagram

Perkongsian Ustazah @shadiyaabbas : TUHAN, TOLONG TUTUP AURATKU. Semasa kemalangan itu berlaku, aku mendengar seorang jururawat berkata kepada temannya yang aku mesti ditukarkan baju. Jubah dan tudung penuh darah. Jururawat tu berkata kepadaku; “Dik, kita gunting baju awak ni ye.” Saya akur. Kini badan saya ditutup dengan sehelai kain. Kemudian seorang jururawat menarik stokin saya. Saya kata; “Nurse, jangan. Kaki saya sejuk.” Sebenarnya, itu sahaja aurat yg mampu saya jaga. Dalam ICU tu saya tidak tahu keadaan wajah saya. Tapi saya tahu cedera sahaja. Saya boleh bercakap, walaupun saya tak tahu bibir kanan saya dah koyak. Saya tahu rambut saya terdedah. Doktor lelaki dan perempuan bergilir-gilir meninjau keadaan saya. Sehingga seorang doktor lelaki mengambil gambar saya dan menunjukkannya kepada saya. “Maaf ye. I terpaksa tunjuk muka U. Cedera teruk. Kita kena buat plastic surgery hari ni juga.” Saya merenung skrin telefonnya. “Doktor, nanti kasi hidung saya macam U.” Saya katakan kepada seorang Dr perempuan India yang memberi kata-kata kekuatan kepada saya. Ketawa Dr India tu. Manis. “You kan sakit, boleh buat joke.” Dalam keadaan mata saya berbalam melihat cahaya lampu, saya disorong keluar. Saya dengar suara-suara manusia yg kebanyakannya lelaki. Hati saya galau. Kemudian saya disorong masuk ke dalam sebuah bilik. Saya seorang diri. Sunyi dan sejuk di dalam bilik. Saya merintih. Bukan kerana sakit, tetapi kerana saya TIDAK BERDAYA. “Tuhan, aku tidak berdaya. Aku redha tapi aku malu kerana auratku terdedah. Tutuplah kepalaku Ya Allah.” Sedang saya berbisik-bisik tanpa suara, datang seorang jururawat. “Ustazah, saya tutup kepala ustazah dengan tuala ye. “ jururawat yg saya tak nampak wajahnya, meletakkan kain atas kepala saya. Dia mengemaskannya sehingga menutup leher saya. Saya sebak. Tuhan… Engkau Maha Memelihara Engkau Maha Penjaga Dalam keadaan aku berkuasa aku berusaha taat kepadaMu Dalam keadaan aku tiada daya ampunilah aku Engkau Tidak Akan Menghampakan HambaMu Walau beribu derhaka Berjuta peluang engkau buka agar kembali kepadaMu. Aku tak boleh hidup tanpaMu. Imbasan Peristiwa; Shadiya Hospital Besar Ipoh April 2018

A post shared by Ahmad Fedtri Yahya (@fedtriyahya) on

Perkongsian Ustazah @shadiyaabbas : 
TUHAN, TOLONG TUTUP AURATKU.

Semasa kemalangan itu berlaku, aku mendengar seorang jururawat berkata kepada temannya yang aku mesti ditukarkan baju.

IKLAN

Jubah dan tudung penuh darah.

Jururawat tu berkata kepadaku;
“Dik, kita gunting baju awak ni ye.”
Saya akur. Kini badan saya ditutup dengan sehelai kain.

Kemudian seorang jururawat menarik stokin saya. Saya kata;
“Nurse, jangan. Kaki saya sejuk.” Sebenarnya, itu sahaja aurat yg mampu saya jaga.

IKLAN

Dalam ICU tu saya tidak tahu keadaan wajah saya. Tapi saya tahu cedera sahaja. Saya boleh bercakap, walaupun saya tak tahu bibir kanan saya dah koyak. 
Saya tahu rambut saya terdedah. Doktor lelaki dan perempuan bergilir-gilir meninjau keadaan saya. Sehingga seorang doktor lelaki mengambil gambar saya dan menunjukkannya kepada saya. “Maaf ye. I terpaksa tunjuk muka U. Cedera teruk. Kita kena buat plastic surgery hari ni juga.” Saya merenung skrin telefonnya. “Doktor, nanti kasi hidung saya macam U.” Saya katakan kepada seorang Dr perempuan India yang memberi kata-kata kekuatan kepada saya. Ketawa Dr India tu. Manis. “You kan sakit, boleh buat joke.” Dalam keadaan mata saya berbalam melihat cahaya lampu, saya disorong keluar. Saya dengar suara-suara manusia yg kebanyakannya lelaki. Hati saya galau.

Kemudian saya disorong masuk ke dalam sebuah bilik. Saya seorang diri. Sunyi dan sejuk di dalam bilik. 
Saya merintih. Bukan kerana sakit, tetapi kerana saya TIDAK BERDAYA. “Tuhan, aku tidak berdaya. Aku redha tapi aku malu kerana auratku terdedah. Tutuplah kepalaku Ya Allah.” Sedang saya berbisik-bisik tanpa suara, datang seorang jururawat. “Ustazah, saya tutup kepala ustazah dengan tuala ye. “ jururawat yg saya tak nampak wajahnya, meletakkan kain atas kepala saya. Dia mengemaskannya sehingga menutup leher saya.

IKLAN

Saya sebak.
Tuhan…
Engkau Maha Memelihara
Engkau Maha Penjaga
Dalam keadaan aku berkuasa aku berusaha taat kepadaMu
Dalam keadaan aku tiada daya ampunilah aku
Engkau Tidak Akan Menghampakan HambaMu
Walau beribu derhaka
Berjuta peluang engkau buka agar kembali kepadaMu.
Aku tak boleh hidup tanpaMu.

Imbasan Peristiwa;
Shadiya
Hospital Besar Ipoh
April 2018

Tersentuh hati kita apabila membaca perkongsian Ustazah Shadiya Abbas ini. Sememangnya tidak mudah untuk wanita lain melakukan seperti apa yang dilakukan oleh ustazah ini. Moga kita semua boleh mengambil iktibar daripada cerita ini dan berusaha membaiki diri ke arah yang lebih baik. InsyaAllah.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI