Bercakap mengenai penggayaan tudung, pelbagai jenama hijab semakin berkembang di industri fesyen. Namun sehelai hijab bukan sekadar untuk berfesyen tetapi haruslah menepati syariah agama menutup aurat dan melabuhkan sehingga bawah dada.

Fenomena biasa wanita berhijab dalam mengayakan hijab pastinya mahu kelihatan cantik, apatah lagi untuk mengekalkan kedudukan tudung cantik terletak. Tudung bawal yang tidak pernah lapuk dipakai, mempunyai trend dan gaya tersendiri. Rata-rata hijabi mengatakan tudung bawal ini senang digayakan.

Namun ada juga yang merungut untuk mengekalkan posisi tudung bawal cantik terletak amat sukar. Jangan bimbang di sini hijabista akan berkongsi tip-tip bagaimana tudung bawal akan cantik terletak di kepala berjam-jam. Jom ikuti juga beberapa tip dari selebriti yang gemar mengayakan tudung bawal:

Pemilihan anak tudung

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hijabista, KL MY (@hijabistamag)

 Pemilihan anak tudung yang bersesuaian adalah penting. Ini bagi memastikan tudung anda tidak bergerak mengikut anak tudung. Selain itu, anak tudung yang ketat juga boleh menghalang daripada rambut anda terkeluar dari tudung. Hasilnya, tudung anda tidak lagi akan beralih dan terletak cantik di muka sepanjang hari.

IKLAN

Padanan Material tudung

Fabrik dan material tudung amat penting dalam penggayaan tudung. Sekiranya anda yang suka bergerak lasak dan mempunyai aktiviti luar pastikan tidak memilih satin yang berkilau. Satin yang berkilau ada kemungkinan tidak menyerap peluh dan boleh jadi peluh akan menampakkan penompokan di permukaan hijab anda. Sebaiknya memilih material yang serap peluh dan memberi pernafasan di ruang-ruang rambut anda supaya tidak terperap dan menyekat bau.

Aksesori sokongan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The dUCk Group (@theduckgroup)

Bagi mereka yang cukup mahir menggayakan tudung tanpa menggunakan sebaran aksesori sokongan seperti pin, ring scarf dan sebaganya anda berkebolehan. Namun bagi anda yang masih amatur pastikan aksesori ini menemani anda.

IKLAN

Petua Tudung Kekal Terletak Di Kepala

Tampak menarik mengayakan hijab bawal, sesuai dengan imej berhijab dengan gaya yang ditampilkan tidak keterlaluan, pilihan baju pun longgar namun masih nampak ‘fesyen’ dan moden. Lisa Surihani menarik perhatian netizen dengan gaya hijab bawal yang digayakan nampak begitu cantik ‘terletak.’ Memang nampak sesuai sangat dengan bentuk wajahnya.

IKLAN

Gaya Bawal Terbentuk Di Muka LIsa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ricorinaldi

Bawal Labuh Menutup Dada Stail Mira Filzah

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galeri Ariani (@galeriariani)

Cara Gosok Tudung Bawal

Penggunaan Alat Sokongan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hijabista, KL MY (@hijabistamag)

Alat Kecemasan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hijabista, KL MY (@hijabistamag)

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI