Jika ada satu perkara yang akan menarik perhatian Internet yang berubah-ubah, ia adalah rawatan pertumbuhan rambut yang tidak dijangka. Penawar ajaib baru tahun ini ialah air beras.

Sama ada anda berharap untuk mengembangkan rambut panjang persis ikan duyung atau bergelut dengan keguguran rambut, kini terdapat begitu banyak cara untuk meningkatkan pertumbuhan rambut. Daripada minyak rosemary, syampu penumbuh rambut, suplemen pengukuh dan minyak rambut, rasanya sekarang mungkin untuk menumbuhkan rambut panjang dengan bantuan tambahan.

ARTIKEL BERKAITAN: Rambut Gugur Dan Uban Tumbuh, Selesaikan Dengan Minyak Bijan. Rambut Kekal Sihat Bersinar!

Jadi apa masalahnya dengan air beras?

Jika anda pernah melihat wanita Rapunzel-esque di FYP anda menyiram helaian mereka dalam air susu untuk menumbuhkan rambut yang lebat dan panjang, anda tidak bersendirian. Tetapi apakah sebenarnya air beras dan adakah ia benar-benar berkesan? Di sini, ketahui tentang trend viral baharu ini yang menjanjikan untuk memberikan anda rambut panjang yang diimpikan.

Pada masa kini, air beras mungkin menjadi trend di TikTok, tetapi ia mempunyai akar yang mendalam yang wujud lama sebelum seorang influencer membuat video 30 saat mengenainya. “Anda mungkin pernah melihat salah satu trend #hairtok terkini di TikTok yang menggembar-gemburkan manfaat pengukuhan air beras, tetapi penggunaan beras dalam penjagaan diri bermula sejak zaman purba di Jepun.

Air beras diperoleh dengan merendam beras, apabila beras direndam, air bertukar menjadi putih susu dan tindak balas kimia yang dikenali sebagai penapaian berlaku. Apabila proses ini berterusan, pelbagai protein, nutrien, dan mineral dihasilkan ke dalam air.

@prisciladerosa Finalmente sbloccata 🙌😭 ✅@audreyvictoria_ ❤️ #capelli #ricewater ♬ original sound – pigeons voice🎀

Tradisi menggunakan air beras dalam penjagaan rambut berasal dari Jepun purba, di mana wanita akan mengumpul sisa air daripada membilas beras dan menggunakannya untuk mencuci dan merapikan rambut mereka. Wanita Yao di Kampung Huangluo, China, juga terkenal dengan rambut panjang dan sihat dan mereka menghargai kesihatan rambut untuk mencucinya dengan air beras yang ditapai. Dari masa ke masa, amalan ini telah diterima pakai di bahagian lain di dunia dan kini menjadi bahan popular dalam produk penjagaan rambut.

ARTIKEL BERKAITAN: Buat Sendiri Toner Guna Air Beras Je, Hasilnya Kulit Jadi Licin Berseri Tanpa Cela

IKLAN

Faedah menggunakan air beras dalam penjagaan rambut

Air beras yang ditapai kaya dengan protein, nutrien, dan mineral yang menyuburkan rambut, mengandungi vitamin dan nutrien penting yang penting untuk kesihatan rambut:

Vitamin B dan E – berfungsi untuk menyuburkan dan melembapkan rambut, memberikan tekstur yang lembut dan licin.

Inositol dan niacinamide – membaiki rambut yang rosak dari dalam ke luar, membawa kepada rambut yang lebih bersinar dan licin.

Asid amino seperti sistein dan metionin – menguatkan gentian rambut, menjadikannya lebih berdaya tahan dan kurang terdedah kepada kerosakan rambut.

Manfaat gabungan ini menjadikan air beras sebagai bahan yang sangat berkesan untuk mencapai rambut yang sihat dan cantik. Protein dalam penjagaan rambut boleh diklasifikasikan sebagai pembentuk filem. Pada dasarnya, ini bermakna bahawa mereka membantu memulihkan integriti dan kekuatan rambut dengan membentuk filem yang ringan dan telap pada kutikula rambut yang rosak.

IKLAN

Pelbagai protein mempunyai faedah yang berbeza, dengan protein beras memberikan hasil yang luar biasa apabila ia datang kepada bersinar dan kekuatan. Protein beras juga mengandungi beberapa asid amino.

Bagaimanakah menggunakan air beras dalam rutin penjagaan rambut?

Terdapat pelbagai cara untuk memasukkan air beras ke dalam rutin rambut anda. Gunakan air beras sebagai bilas selepas mencuci syampu, sebagai rawatan cuti, atau mencampurkannya dengan bahan semula jadi lain untuk mencipta topeng rambut. Namun, jika anda mencari pilihan yang lebih mudah dan cekap, menggunakan produk rambut yang diselitkan dengan air beras, adalah cara terbaik untuk mendapatkan semua faedah dan lebih banyak lagi ke dalam rutin penjagaan rambut anda.

Hari ini, semakin banyak jenama menggunakan air beras dalam formula penjagaan rambut mereka untuk manfaat pengukuhan dan peningkatan kilauannya. Walaupun anda benar-benar boleh menapai air beras anda sendiri di rumah, untuk kemudahan penggunaan, melabur dalam produk yang telah melakukan kerja untuk anda selalunya merupakan penyelesaian yang lebih mudah.

ARTIKEL BERKAITAN: 7 Hack Yang Sangat Pelik, Meniru Rawatan Mahal Untuk Rambut Tumbuh Lebih Cepat. Jelas Berbaloi!

IKLAN

Siapakah yang baik untuk menggunakan air beras dalam rutin mereka?

Sesiapa sahaja yang ingin meningkatkan kesihatan dan penampilan rambut mereka harus mempertimbangkan untuk menerapkan air beras ke dalam rutin penjagaan rambut mereka, kerana ia sesuai untuk semua jenis rambut. Sifat penyembuhan dan berkhasiat air beras menjadikannya sangat bermanfaat untuk individu yang mengalami keguguran rambut, patah dan pertumbuhan rambut yang perlahan.

Berapa kerap harus menggunakan air beras atau produk dengan air beras?

Salah satu sebab mengapa air beras sangat bermanfaat untuk rambut adalah kerana ia sarat dengan protein. Walau bagaimanapun, terdapat perkara seperti kelebihan protein yang boleh berlaku apabila orang ramai menggunakan rawatan protein untuk rambut secara berlebihan. Untuk mengelakkan ini, gunakan air beras setiap hari mencuci, atau gunakan produk rambut yang mengimbangi protein dengan kelembapan.

Kekerapan menggunakan air beras atau produk yang mengandungi air beras bergantung kepada keperluan khusus individu. Orang yang mempunyai rambut kering, rosak atau rapuh mungkin mendapat manfaat daripada menggunakannya dengan lebih kerap, manakala yang lain mungkin mendapati ia mencukupi untuk menggunakannya sekali seminggu.

Dengan penggunaan biasa, air beras boleh memperbaiki tekstur rambut, mengurangkan kepatahan rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat. Adalah penting untuk mendengar rambut anda dan menyesuaikan rutin dengan sewajarnya untuk mencapai hasil yang terbaik.

Adakah terdapat kelemahan menggunakan air beras

Air beras adalah bahan semula jadi dan lembut yang tidak mungkin menyebabkan sebarang kesan buruk. Jadi, jika anda mendapati rambut bertindak balas dengan baik kepada air beras, tidak ada sebab anda tidak boleh memasukkannya ke dalam rutin penjagaan rambut anda. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana produk atau ramuan baharu, adalah idea yang baik untuk melakukan ujian tampalan terlebih dahulu untuk memastikan anda tidak mengalami sebarang reaksi buruk.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/4fax4pyQvRY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI