Jika menumbuhkan kunci itu adalah kebimbangan utama anda, perubahan diet dan pilihan gaya hidup pasti boleh membantu. Lebih baik pilihan kesihatan yang anda buat, rambut anda akan kelihatan hebat iaitu pertumbuhan, ketebalan dan kilauannya bertambah baik.

Dengan menggunakan beberapa peretasan aneh untuk memanjangkan rambut, tekstur yang lebih sihat yang akan menjadikan helaian rambut anda kelihatan lebih bernilai. Lagipun, penampilan rambut boleh memberi kesan kepada identiti anda!

Apabila rambut menjadi kering atau mudah patah, ia berhenti tumbuh pada kadar yang baik. Jika rambut anda kelihatan nipis, bercabang atau kelihatan kusam, ini bermakna anda tidak melakukan perkara yang betul yang menyokong pertumbuhan rambut yang baik.

Ini juga bermakna rambut terdedah kepada keadaan luaran yang merosakkannya. Untuk meningkatkan keyakinan anda dan kelihatan hebat, berikut ialah beberapa penggodam pelik yang boleh membantu rambut anda tumbuh lebih cepat:

ARTIKEL BERKAITAN: 10 ‘Hair Hack’ Ini Layak Dicuba Pada Helaian Rambut Anda, Obsesi Rambut Kerinting!

1. Keringkan rambut pada waktu pagi

Adalah dinasihatkan untuk menggunakan kurang haba pada rambut kerana haba yang berlebihan adalah salah satu punca kerosakan rambut. Jika anda mengeringkan rambut sejurus selepas mencuci, anda pasti akan merosakkan hujung rambut.

Untuk memastikan rambut licin dan terlindung, sikat dan ikat dengan simpul ketat atau ‘ponny tail’ dan biarkan sehingga ia kering. Apabila bangun pada waktu pagi, adalah idea yang baik untuk mengeringkannya selepas tidur dengan rambut yang bersih untuk mengawal haba dengan berkesan. Magis ini akan memastikan rambut anda kurang terdedah kepada haba yang tinggi dan mengekalkan kekuatannya untuk tumbuh pada kadar yang betul.

2. Ambil makanan tambahan biotin

IKLAN

Anda sentiasa boleh mendapatkan biotin daripada bahan makanan yang mudah didapati seperti telur, badam, kekacang, susu, bijirin penuh, protein tanpa lemak seperti daging. Adalah penting untuk mengambil makanan ini dengan kerap untuk menyediakan rambut anda dengan nutrisi yang baik. Walau bagaimanapun, kita mungkin sering gagal memenuhi keperluan harian ini. Oleh itu, adalah penting untuk memasukkan suplemen biotin untuk menguatkan rambut anda dan merangsang pertumbuhan rambut.

3. Gunakan minyak kelapa secara berkala

Kelapa ialah ramuan ajaib yang berfungsi hebat pada rambut kering dan keriting yang mudah putus. Dengan menggunakan minyak kelapa pada hujung rambut anda yang kering dan tidur di atasnya semalaman akan membantu ia menyerap semua kebaikannya dan mengelakkan kerapuhan. Apabila rambut anda lembut dan lembap, ia akan tumbuh dan kekal sihat. Ini adalah hack yang mudah dan ringkas untuk mengelakkan rambut rosak.

4. Potong rambut

Rambut akan mengalami kerosakan setiap hari, pemangkasan boleh menjadikannya tumbuh lebih cepat. Pakar mencadangkan bahawa menyingkirkan beberapa kerosakan boleh membantu menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat. Rambut bercabang yang tidak sihat bermakna rambut anda terdedah kepada lebih banyak pecah dan berterbangan.

Jadi, pemangkasan rutin akan memastikan rambut anda menghapuskan semua kerosakan yang terbina dari masa ke masa dan memberi ruang untuk pertumbuhan rambut yang sihat. Jika anda tertanya-tanya berapa kerap anda perlu memotong rambut anda, peraturan ibu jari yang baik untuk diikuti ialah setiap empat bulan.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Tabiat Membasuh Rambut Setiap Hari! Kulit Kepala Belum Sempat Bernafas Dah….

5. Gunakan aloe vera secara konsisten

Aloe vera adalah ramuan serba boleh untuk hack kecantikan di rumah untuk menyelamatkan rambut kering dan rosak. Jadi, jika anda menggunakan lidah buaya pada kulit kepala dan helaian rambut, ia boleh membantu mengurangkan kegatalan kerana sifat pengalkaliannya membantu meningkatkan tahap pH dan menggalakkan pertumbuhan rambut yang luar biasa.

Selain itu, ini adalah pertaruhan berpatutan yang meniru rawatan mahal untuk menjadikan helaian anda kelihatan terhidrat, lebih jelas dan berkilat. Anda boleh menggunakan gel aloe vera semulajadi sebelum mencuci rambut atau sebagai pelembap harian sebelum anda tidur.

6. Produk berasaskan minyak

Rambut kita mengalami kerosakan yang ketara kerana keadaan persekitaran, matahari, gaya hidup kita yang tidak aktif, rawatan kimia dan juga produk penggayaan haba dan alat yang kita dedahkan kepadanya. Walau bagaimanapun, anda boleh menghidupkannya semula kembali kelihatan sihat menggunakan minyak tulen, iaitu produk dengan hanya satu jenis minyak.

IKLAN

Pastikan anda menggunakan yang paling sesuai dengan jenis rambut dan kebimbangan anda. Sapukan minyak pada rambut yang basah dan biarkan ia kering, atau gunakan produk biarkan masuk helaian anda semalaman. Ini boleh membantu anda mendapatkan rambut yang lembut semula. Pilihan terbaik untuk pertumbuhan rambut yang lebih cepat ialah argan, avokado, kelapa, jojoba, macadamia dan minyak zaitun.

7. Lindungi rambut daripada rosak

Anda telah mendengar berjuta kali bahawa adalah penting untuk melindungi muka anda daripada matahari, tetapi adakah anda tahu bahawa rambut juga memerlukannya? Tabiat seperti berjemur di bawah sinaran matahari boleh menyebabkan sinaran UV yang keras mengubah warna rambut, tekstur dan juga mengeringkannya untuk menghilangkan kilauan atau kilauan semula jadinya.

Ini boleh menyebabkan kemudaratan yang serius dan berkemungkinan kekal pada rambut. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menggunakan produk perlindungan rambut seperti kabus rambut dengan perlindungan matahari atau aksesori dengan bijak dengan selendang, topi bertepi lebar atau penutup kepala. Kurangkan syampu dan perapi yang keras!

Untuk helaian yang lembut, licin dan tidak pecah sepenuhnya, adalah penting untuk menjaganya dengan baik. Pastikan rambut anda tidak kusut, sikat dengan lembut, suburkan dari dalam ke luar dan pastikan ia dinyah keriting untuk mendapatkan rambut yang panjang dan cantik yang anda layak dapatkan.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/rToMaEYOBAE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI