Foundation anda terlalu gelap untuk anda sekarang dan nampaknya bukan satu-satunya anda yang menghadapi masalah ini.

Kebanyakkan masa anda hanya tinggal di rumah walaupun sudah berbulan-bulan memasuki Fasa 2 pembukaan semula, ada juga yang tidak pernah keluar seperti sebelumnya kerana masih bekerja dari rumah. Tona warna muka pun berubah, belek semula alat solekan baru teperasan tona warna foundation tidak lagi sesuai.

Tona Foundation Berubah Sepanjang Pandemik, Ini Cara Norma Baru Tanpa Sentuhan Menguji
Sumber gambar: Bebeautiful

Mencuba setiap satu koleksi foundation cecair tiada yang sesuai. anda pasti merasakan wajah lebih cerah sekarang malah mempunyai dua warna lebih ringan daripada sebelumnya. Mungkin bukan anda sahaja menghadapi masalah ini, mungkin jua mereka yang di luar sana. Sebilangan daripada anda, menyedari bahawa warna foundation anda tidak sesuai lagi.

Apakah punca tona warna berubah?

Kerja dari rumah menjadikan nada kulit lebih cerah. Lebih kerap tinggal di rumah dan tidak terdedah kepada cahaya matahari langsung adalah sebab utama mengapa kita lebih ringan daripada sebelumnya.

Tona Foundation Berubah Sepanjang Pandemik, Ini Cara Norma Baru Tanpa Sentuhan Menguji
Sumber gambar: Dailymail

Anda yang kerja dari rumah lebih cenderung mengabaikan rutin penjagaan kulit. Oleh kerana anda tinggal di rumah lebih banyak, anda menghabiskan lebih sedikit masa untuk bersolek dan untuk perawatan kulit.

Adakah anda termasuk dalam kategori ini? Anda mungkin merasa lebih mudah untuk menggunakan pelindung matahari sahaja. Walaupun saya sukar untuk menggunakan semula pelindung matahari sebelum ini.

IKLAN

Bagaimana membeli foundation sepanjang pandemik?

Sekarang, semua perubahan ini menimbulkan sedikit masalah. Walaupun ramai di antara anda mungkin melihat warna kulit yang lebih cerah dan perlu mendapatkan foundation baru yang sesuai dengan warna kulit anda, kita mungkin merasa sukar untuk melakukannya kerana kaunter tidak lagi menawarkan untuk anda menguji di wajah seperti selalu.

Tona Foundation Berubah Sepanjang Pandemik, Ini Cara Norma Baru Tanpa Sentuhan Menguji
Sumber gambar: PR Neswire

Tidak lagi sukar dengan aplikasi terkini Sephora untuk berkongsi petua tentang bagaimana anda dapat menemukan skema warna foundation yang tepat dan selamat tanpa menggunakan penguji.

Ujian Atas Talian

Pelanggan boleh menggunakan aplikasi Sephora Virtual Artist dalam melakukan perbandingan warna menggunakan foundation semasa mereka. Ciri ini akan menghasilkan padanan paling dekat untuk mana-mana foundation baru yang ingin anda cuba, yang akan membantu membuat pembelian dalam talian. Ini juga membantu anda mengukur warna apa yang harus dilihat ketika anda mengunjungi kedai store kecantikan sephora.

Sebagai alternatif, Sephora telah memperkenalkan cara yang selamat dan mudah bagi pelanggan untuk melakukan pemadanan warna di butik, tanpa penyerapan sebenar atau sentuhan penguji.

IKLAN
Tona Foundation Berubah Sepanjang Pandemik, Ini Cara Norma Baru Tanpa Sentuhan Menguji
Sumber gambar: Daily Vanity

Pemadanan warna dengan memilih tiga warna yang paling dekat dengan warna kulit anda. Setelah itu, kepingan plastik jernih dan alat pakai buang akan dibersihkan dan digunakan untuk melakukan pertukaran warna. Pembantu jualan akan memakai sarung tangan dan harus membersihkan setiap produk sebelum menyerahkannya kepada pelanggan.

Pelanggan kemudian dapat memegang lembaran yang jelas dengan swatch foundation ke wajah anda agar sesuai dengan warna dengan mudah dan dengan helaian yang jelas ini, ia memberikan gambaran warna asas yang hampir tepat.

Perhatikan bahawa anda akan diingatkan untuk tidak menyentuh swatch atau menanggalkan topeng anda setiap saat ketika anda berbelanja di kedai, untuk memastikan semua orang mematuhi sepenuhnya kebijakan tanpa sentuhan semasa. Kaedah swatching warna membantu anda ketka mengunjungi Sephora dan mendapati ia dapat membantu anda memastikan warna foundation yang sesuai.

Sudah tentu, tidak seperti menggunakan penguji secara langsung ke kulit anda, seperti bagaimana anda melakukannya pada masa lalu, anda tidak dapat melihat bagaimana foundation kelihatan seperti ketika dicampur ke kulit atau merasakan teksturnya, ia memberikan banyak perwakilan visual yang lebih baik daripada cuba mengetahui apakah warna yang dilihat pada botol sama dengan warna kulit anda.

IKLAN

Menariknya lagi anda boleh melayari maklumat mengenai produk yang ingin dibeli menrusi aplikasi sephora tanpa bantuan pembantu jualan.

Apa patut anda lakukan sekiranya foundation terlalu kering?

Tona Foundation Berubah Sepanjang Pandemik, Ini Cara Norma Baru Tanpa Sentuhan Menguji
Sumber gambar: Insider

Sekiranya anda sekarang mempunyai asas dalam simpanan anda yang terlalu gelap untuk anda, inilah yang boleh anda lakukan untuk menyelamatkannya:

“Cairkan” foundation anda: Tambahkan pelembap atau primer ke foundation anda untuk cuba meringankannya. Kaedah ini juga akan memberi anda kemasan yang lebih lembap.

Sapukan dengan span basah: Jika biasanya anda menggunakan jari atau berus untuk menyapukan foundation, pertimbangkan untuk beralih menggunakan span lembap dan dengan tangan yang ringan.

Gunakan seperti untuk kontur: Jika anda sudah membeli foundation lebih ringan yang sesuai dengan warna kulit anda sekarang, jangan terlalu cepat membuang yang lama. Ini mungkin dapat berfungsi dengan baik untuk tujuan kontur.