Gempar minggu lepas apabila seorang pelajar sebuah kolej mati dibunuh oleh seorang lelaki yang dikatakan bekas teman lelakinya. Berita ini mengundang simpati netizen apatah lagi ia berlaku di bulan penuh mulia. Walaupun maut itu tidak kira bulan masa atau hari, tetapi jika kita lebih berhat-hati mungkin kejadian ini tidak akan berlaku.

Bagi hijabi di luar sana, perlu sentiasa bersedia menghadapi sebarang kemungkinan. Kadang-kadang kita lupa tetapi ingatan boleh mengelakkan kemalangan sebegini berlaku.

 

Perkongsian dari seorang lelaki, Redzuan Abd Manaf di laman sosial facebook ini yang boleh hijabi jadikan panduan sepanjang bergaul dengan orang sekeliling.

Walaupun lelaki tidak bermakna tegurannya tidak boleh diterima pakai. Malah mereka ini sebenarnya lebih mengetahui segalanya berbanding perempuan.

IKLAN

HATI-HATI PILIH KAWAN

Girls.

Hati-hati bila memilih kawan atau teman lelaki.

Tolonglah dengar nasihat paksu yang satu ni. Even paksu dah pesan banyak kali. Paksu dah tulis coretan panjang macam esok nak mati. Paksu membebel macam pondan bedah gigi. Tapi tetap jugak tak ada orang ambil peduli.

IKLAN

TOLONG SAYANGI DIRI

Dik.

Paksu lelaki. Even “kejantanan” paksu masih belum teruji. Even paksu x pernah bercinta beruk pun sebelum ni, tapi paksu tahu apa yang mampu dibuat oleh seorang lelaki. Apa yang ada dalam otak pemikiran kami ni. Paksu tahu bila emosi dan amarah menguasai diri. Paksu pernah rasa nak bunuh jer nyamuk yang hisap darah paksu ni sebab ditolak cinta oleh minah yang paksu gilai. Tapi dik, tolonglah sayang dan hargai diri sendiri. 

IKLAN

FIKIR PASAL KELUARGA

Tolonglah fikirkan sikit mak ayah dan family yang menyayangi. time muda ni. Semua ni hanya mimpi ngeri!!! Mimpi ngeri??? Reti??? Lelaki yang sayangkan seorang perempuan takkan sanggup buat kerja terkutuk dan sekeji ni samentelah sampai biarkan orang tu mati!!! Allahurabbi!!! Binatang jenis apakah ini…..paksu sendiri pun tak pasti.

KELUARGA JUGA KENA PANTAU ANAK-ANAK

Maafkan paksu dik sebab terlebih emosi. Tapi paksu terpaksa dan terpanggil untuk menulis lagi. Menulis untuk semua orang yang paksu sayangi. Pakcik, makcik, kakak, abang, adik, saudara, saudari…..tolonglah pantau anak-anak yang kita kasihi. Tolonglah tegas sikit demi masa depan mereka di belakang hari. Tolonglah ada sedikit sifat prasangka dalam diri.

SELALU PERIKSA MEDIUM SOSIAL MEREKA

Cek whatsapp story, wechat status, facebook posting dan gambar-gambar anak di ig sebab budak-budak zaman laniii lebih advance dan berani dalam serba serbi. Lebih baik kita hilang rasa hormat dari seorang anak dari tengok anak sendiri mati. Paksu sedih, sedih sangat dengan apa yang terjadi. Even adik ni paksu tak pernah kenal pun sebelum ni.

DOAKAN PEMBUNUH TAUBAT

Salam takziah dan alfatihah dari paksu untuk adik yang meninggal dibunuh dan buat seluruh keluarga yang bersedih hati. Paksu doakan adik damai disisi Ilahi. Dan paksu jugak doakan pembunuh adik sempat bertaubat dan insaf kembali. Moga kita semua belajar dan ambil iktibar dari tragedi sedih ni. Allahurabbi!!!