Sebut sahaja bercuti, pasti kita terbayang ombak biru Maldives ataupun ‘the city that never sleeps’ iaitu New York. Bunyinya memang best, tapi… ‘packing’ yang tak seronok kan?

Jangan risau. Kalau anda praktikkan tips ‘packing’ yang dikongsi oleh Bella Hasky ini, anda tiada masa untuk pening kepala! Buat pengetahuan semua, Bella Hasky ialah seorang hijab traveller yang berasal daripada Indonesia dan telah menjelajah 26 negara.

View this post on Instagram

Ceritanya taun lalu tuh Visa Eropa saya keluar, saya dapet setahun. Yang berarti dalam setahun itu klo saat lagi makan siang mie ayam mendadak dapet ide mau ke Belanda, bisa langsung berangkat abis maghrib tanpa ribet urus visa lagi. Rencananya juga, sebelum visa abis saya udah mau urus Visa Eropa lagi jadi kalau mau pergi bisa langsung jalan. Tapi, mengingat jadwal gentayangan taun lalu yang rada bikin mual, taun ini saya pengennya maen ke negara yang deket-deket aja. Biar ga lama-lama perginya. Akhirnya pas hari ini, Visa Eropa saya kan berakhir, saya malah ga kepikiran pengen bikin Visa Eropa dulu. Soalnya saya lagi sibuk mau belajar masak nih, biar bisa buka katering. Mana tau kan klo bisa masak sendiri, resolusi #menujubella50kg2019 bakal tercapai hihihi. Kira-kira kamu percaya ga kalau saya bilang taun ini saya ga bakalan banyak keluyuran?

A post shared by Bella Hasky (@missturis) on

Tips pertama menurutnya ialah membuat checklist iaitu senarai barang yang perlu dibawa. Melalui cara ini, anda dapat merancang OOTD sepanjang tempoh percutian secara tidak langsung.

Tips kedua ialah jangan pakai hijab yang dibawa sekali sahaja. Setiap hijab yang dibawa haruslah dipakai sekurang-kurangnya dua kali sepanjang bercuti. Ini akan membantu anda menjimatkan ruang bagasi. Jangan lupa untuk memilih warna hijab yang mudah dipadankan dengan pakaian anda.

Tips seterusnya, bawa hijab yang diperbuat daripada bahan cepat kering. Sekiranya anda bercuti panjang dan perlu mencuci hijab, ia dapat dipakai lagi tanpa perlu menunggu lama.

Bella juga menasihatkan agar membawa jumlah pakaian yang separuh daripada jumlah tempoh bercuti. Contohnya, sekiranya tempoh percutian ialah 10 hari, anda hanya perlu membawa 5 helai pakaian. Untuk hari yang selebihnya, anda digalakkan untuk menerokai sisi fashionista anda melalui mix and match! Ini juga dapat menjimatkan ruang bagasi anda.

Itu sahaja perkongsian daripada Bella Hasky. Semoga tips ini bermanfaat buat semua hijabista di luar sana. Buat anda yang bakal bercuti tak lama lagi, selamat jalan dan take care! Untuk mengikuti perkembangan Bella, anda boleh follow beliau di Instagram @missturis

Tinggalkan Komen