Bila melihat rakan mengenakan stail tudung baru kita pun mahu mencuba. Tapi bila dah pakai macam tak kena pula. Wajah makin nampak bulat dan chubby atau tembam.Ini antara masalah untuk mereka yang punya bentuk wajah sebegini.

Ramai yang akan mengenakan stail hijab yang menutupi pipi secara keterlaluan hingga nampak pelik dengan harapan dapat menyamarkan bentuk wajah yang bulat ini. Sebenarnya sekiranya wajah anda termasuk dalam kategori ini, bukan stail tudung saja yang perlu diberi perhatian tapi juga material malah anak tudung atau inner juga memainkan peranan.

Berikut beberapa tips memakai hijab buat anda yang berwajah bulat dan berpipi chubby:

Pilih Anak Tudung (Inner) Yang Sesuai

Anak tudung atau inner mempunyai pelbagai jenis rekaan dan ia tidak semestinya sesuai untuk digayakan untuk semua bentuk wajah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by arzu® ??‍♀️ Since 1995 (@arzuscarf) on

 

IKLAN

Anda yang memiliki wajah chubby, perhatikan ukuran anak tudung tersebut. Jangan sampai anak tudung tersebut kecil saiznya, sehingga menekan pipi anda. Secara tidak langsung ia membuatkan pipi anda kelihatan semakin chubby.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by INNER SEJUK (@innersejuk) on

Untuk wajah chubby, sebaiknya pilihlah inner neck jenis awning yang sedikit panjang melebihi tulang pipi. Ia akan memberikan kesan wajah yang lebih lonjong di bahagian tepi sehingga anda boleh menyembunyikan pipi anda yang chubby itu.

Pastikan Material Dan Rekaan Hijab Tepat

Si chubby tidak boleh sembarangan dalam mengayakan hijab. Anda disarankan memilih rekaan hijab yang boleh memberikan kesan wajah yang nampak tirus.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ᒍᗩᒍᗩ TᗩᒪIᗷ (@jajatalib) on

Untuk menyembunyikan kesan chubby, gayakan hijab tersebut hingga ke bahagian pipi. Jika anda gemar gaya hijab yang flowy pastikan shawl di dahi, tidak melekap dan tirus.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ᒍᗩᒍᗩ TᗩᒪIᗷ (@jajatalib) on

Di samping itu, pilihlah material hijab yang ‘jatuh’ sehingga memberikan efek wajah tirus. Elakkan mengayakan hijab daripada material sutera yang ‘jatuh’ kerana ia boleh mempertegaskan wajah chubby anda itu.

IKLAN

Pilihan Material

 

View this post on Instagram

 

A post shared by زولين عزيز (@zulinaziz) on

Elakkan juga material efek kilat seperti satin kerana ia memberi ilusi wajah lebih berisi. Selain itu, untuk memberikan kesan tirus, anda disarankan memakai hijab dengan warna polos gelap. Hijab yang bermotif akan menampakkan lagi wajah bulat dan pipi anda yang chubby.

Hindari Hijab Yang Berlapis

Selain menghindari hijab daripada material sutera yang ‘jatuh’, anda juga perlu elak daripada memakai hijab berlapis. Hijab yang berlapis akan menambah volume pada wajah anda sehingga wajah anda akan kelihatan semakin chubby dan berisi.

Anda juga tidak disyorkan memakai pashmina yang tebal.Sebaiknya, anda pilih pashmina atau hijab daripada material nipis, tetapi tidak jatuh.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI