Tidak dapat dinafikan peralatan dapur moden bukan sahaja memudahkan urusan di dapur tetapi dalam masa yang sama menjimatkan masa ibu-ibu di dapur. Pendek kata gajet di dapur ini menjadi satu keperluan buat wanita.

Terbaru, viral pula gajet dapur terkini yang begitu heboh diperkatakan iaitu π—§π—›π—˜π—₯π— π—’π— π—œπ—«.

Ini perkongsian Ishraaf Mazlan.

Nak review jugak! 🀣

Gadget dapur yg satu ini tengah viral sekarang ya. Ada yg dah terbawa-bawa dalam mimpi ke tu? πŸ€­πŸ˜† Ke dah siap buat kira-kira?

π™Žπ™–π™—π™–π™§ 𝙙π™ͺ𝙑π™ͺ!! 🀚🏻

Ni nak bagitau! πŸ‘‡πŸ»

1. Harga dia Rm6,000 – Rm7,000. Kalau awak masih ada hutang dgn orang, installment Kowey pun menggagau, musim pkp kalut nak minta tangguh bayaran, takaful pun ejen nak kena call tiap-tiap bulan, asik gaduh laki bini sebab duit, lupakan je lah angan-angan nak beli Thermomix. Post ni pun awak tak payah la baca sampai habis. Jangan buang masa. Gi cari duit sanaaa!!!!! 😑

2. Hasil masakan susah sangat nak sama rasa dia macam masak atas dapur. Kalau atas dapur, sambil masak boleh rasa, boleh tambah apa yg kurang. Contohnya terlebih atau terkurang garam. Kalau guna Thermomix, bila dia start proses, awak kena tunggu je la dia proses sampai selesai. Andai kata hasilnya mengecewakan, next episod pula la baru boleh adjust sukatan supaya tak jd macam sebelumnya. Tapi kalau episod kedua pun tak jadi juga, tengoklah episod seterusnya macamana.. Entah bila baru ngam, wallahua’lam..

3. Ada 55,000-+ resepi. Jangan cepat sangat teruja dgn jumlah tu. Selama ni dah separuh umur hidup atas dunia balik-balik awak makan benda yg sama je kan. Dah memang Allah ciptakan itu yg awak selera. Kalaupun awak nak cuba semua 50,000 resepi tu mungkin awak kena doa supaya umur awak dipanjangkan sampai 200 tahun lagi..

IKLAN

4. Resepi-resepi disediakan oleh orang luar. Awak dah biasa makan nasi ayam utara. Bila awak guna Thermomix, nasi ayam dia nasi ayam orang putih. Awak biasa makan nasi dagang terengganu. Bila awak guna Thermomix jadi nasi dagang Jepun.
(Edited : Ada kerjasama dgn developer tempatan juga. Yg ni blh rujuk Puan Adlilatun yg saya tag di bawah).

 

6. Proses memasak ditentukan oleh Thermomix. Kalau set auto, awak dah tak ada kuasa nak tentu kan masuk bahan apa dulu, berapa lama tumis berapa lama goreng. Semua kena ikut dia. Dia nak stop dia stop, dia kata 5 minit awak nganga je la 5 mint. Gila kau ada orang lain lagi berkuasa dalam kau punya dapur! Mana boleh!

7. Fungsi 20 dalam 1. Maksud dia fungsi 20 alat tersebut boleh dia buat. Blend boleh, timbang boleh, cincang boleh, kukus boleh, tapiiii.. Dia tetap tak boleh siang ikan, hiris bawang, buang kulit lengkuas, potong daging dan lainΒ² yg memang kena buat manual. Maknanya, walaupun dia dah ambil alih tugas alat-alat yg lain, alat-alat tersebut tak semuanya awak boleh keluarkan dari dapur.

8. Kelemahan all in one, awak tak boleh nak buat dua tiga kerja serentak. Kalau atas dapur, boleh goreng ikan sambil sebelah lagi goreng sayur. Atau sebelah masak rendang, sebelah rubus ketupat. Tapi kalau Thermomix, kena buat satu-satu. Pasrahhh..

IKLAN

9. Lagi kelemahan all in one. Kita kalau lesung pecah, belanga tembuih, tangkai periuk patah, blender tumpul, tinggal baiki atau beli saja yg baru. Harga tak mahal. Tapi kalau Thermomix buat hal, habis tergendala semua. Yang lagi hangat tu, dah la tak boleh guna, installment jalan macam biasa πŸ˜‚

10. Ketahanan. Thermomix ni bukan lagi Alat Elektrik, tapi dia Alat Elektronik. Didalamnya ada micro chip, mother board, lcd dan sensor. Sebab tu bag dia pun dah macam beg Pasukan Pemusnah Bom. Nampak tak betapa gadget ini perlu dibelai dan dimanja. Andai kata awak tersenggol lalu ia jatuh dari meja lantas mendarat diatas lantai.. Wallahu a’lam.. Nauzubillah ya allah!!!

Ok dah kot. Cukuplah sedikit perkongsian dari saya tentang Thermomix.

Ikhlas dari,
Suami Surarumah.

Kesian, Terima Kasih.

IKLAN

———————————–

Sekiranya awak rasa 10 perkara ini bukan halangan, atau masih penasaran dgn gadjet yg bernama Thermomix, silalah hubungi Puan Adlilatun Nur . Nak tanya apa semua dia tau. Cara guna, cara bayar ansur pun semua dia tau.
.
——————————-

Gambar 1.
Buat Nasi Ayam kat rumah. Jangan ingat ni gambar Permaisuri. Takdanya langsir istana ghope gitu 🀣

Gambar 2.
Permaisuri Agong dapat thermomix beberapa hari lepas, tapi dia tetap guna kuali, periuk, pembakar roti. Thermomix? Wallahua’lam 🀭

Gambar 3.
Ciri-ciri Thermomix.

Sumber kredit: Ishraaf Mazlan