Satu applikasi yang melengkapkan kehidupan muslim TheNoor aplikasi yang hampir mencapai 5 juta pengguna dala masa 9 bulan. TheNoor yang berkonsepkan gaya hidup Muslim memudahkan untuk umat islam menjalani kehidupan.

Aplikasi yang mula dirasmikan pada awal tahun 2021, Neelofa, 31, melancarkan aplikasi gaya hidup Muslim komprehensif, TheNoor, Januari lalu. Neelofa atau nama sebenar, Noor Neelofa Mohd Noor memberitahu, TheNoor akan menjadi aplikasi yang mudah digunakan bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

TheNoor Aplikasi Pertama, Tawarkan Pelancongan Patuh Syariah. Semunya Di Hujung Jari!

“TheNoor adalah aplikasi gaya hidup Muslim komprehensif merangkumi semua aspek kerohanian dan kehidupan harian.

“Fungsi asas aplikasi ini adalah waktu solat, arah kiblat, pemain media al-Quran serta terjemahan yang dialih suara dalam lima bahasa iaitu Melayu, Inggeris, Mandarin, Tamil dan Indonesia. Pada masa depan, bahasa lain pula menyusul, Insya-Allah.

Mudahnya mengerjakan ibadah umrah dengan TheNoor

TheNoor Aplikasi Pertama, Tawarkan Pelancongan Patuh Syariah. Semunya Di Hujung Jari!

IKLAN

Meskipun industri pelancongan sedang berhadapan dengan ketidaktentuan untuk kembali pulih seperti keadaan sebelum Covid-19 yang sedang melanda seluruh dunia, namun TH Travel & Services Sdn Bhd bersedia menghadapai pelbagai cabaran.

Menerusi Majlis Memeterai Momorandum Persefahaman (MoU) kerjasama THTS dengan aplikasi TheNoor menawarkan pakej mengerjakan umrah dan Haji dengan mudah dari seawal pendaftaran hingga habis mengerjakan ibadah. Kerjasama ini menggalakkan hubungan perniagaan dan menyumbang kepada perkembangan industri pelancongan halal secara global.

Pakej lengkap semuanya dihujung jari

TheNoor Aplikasi Pertama, Tawarkan Pelancongan Patuh Syariah. Semunya Di Hujung Jari!
Majlis Memeterai Momorandum Persefahaman (MoU) kerjasama THTS dengan aplikasi TheNoor

Menerusi kerjasama ini, para pengguna boleh membuat tempahan pakej-pakej Umrah dan Islamic Tourism menggunakan aplikasi TheNoor di mana ia adalah diperakui oleh pihak THTS. Semua pembayaran dilakukan oleh pelanggan adalah sah dan selamat di mana resit rasmi akan dikeluarkan sebaik transaksi pembayaran sempurna.

IKLAN

TheNoor Aplikasi Pertama, Tawarkan Pelancongan Patuh Syariah. Semunya Di Hujung Jari!

Menariknya lagi pakej mengerjakan Umrah, Haji mahupun tempat perlancongan lain melalui aplikasi ini, menyediakan pelbagai kemudahan semuanya didapati dihujung jari. Penambahan ‘feature’ baru di dalam aplikasi ini seperti tracking mutawif, senarai semak perjalanan dan kursus umrah dimana anda boleh menyemak kembali cara-cara mengerjakan umrah seperti kursus fizikal yang dilakukan. Menurut pengasas bersama TheNoor Mohd Izzairi Bin Yamin, ‘feature’ khas ini akan dijangkakan siap pada Disember ke Januari. Perkhimatan ini memberi kemudahan dan ketenangan fikiran bagi mereka yang menghargai masa dan mahukan jaminan bahawa percutian mereka Muslim dan patuh Syariah.

Kenaikkan harga pakej umrah selepas pandemik TheNoor Aplikasi Pertama, Tawarkan Pelancongan Patuh Syariah. Semunya Di Hujung Jari!

Kenaikan harga pakej umrah menjadi perdebatandan persoalan dikalangan netizen, namun, Ketua Pegawai Eksekutif THTS, Dato’ Ahmad Ruzman Ahmad Razali berkata “peningkatan kos ini sementara tertakluk kepada kerajaan Saudi Arabia”. Menjawab lagi persoalan ini, beliau menyatakan kenaikan kos pakej umrah bergantung pengangkutan, penginapan dan penjagaan kesihatan.

Pengangkutan penerbangan telah menghadkan kapasiti penumpang dalam satu penerbangan, begitu juga dengan penginapan. Jika dahulu penginapan satu bilik boleh menempatkan 4 orang sebilik, tidak lagi sekarang. Hanya dibenarkan maksima 2 orang dalam sebilik. Harga pakej merangkumi kos ujian saringan Covid-19 sebelum dan selepas umrah seharusnya dibiayai oleh agensi pelancongan.

IKLAN

Walaubagaimanapun, keadaan ini hanyalah sementara sehingga keadaan kembali pulih seperti sediakala, katanya lagi.

Vaksinasi ‘booster’ syarat mengerjakan Umrah

Sedia maklum kerajaan Saudi Arabia hanya membenarkan mereka yang telah divaksinasi dengan vaksin pfizer dan Astra Zeneca, walaubagaimanapun penerima vaksin sinovac memerlukan suntikan ketiga ‘booster’ dari Pfizer atau Astra Zaneca. Sementara itu, THTS juga berharap isu ini dapat dipermudahkan agar lebih ramai lagi dapat mengerjakan ibadah Umrah mahupun Haji dengan menggunakan aplikasi TheNoor.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

TheNoor Aplikasi Pertama, Tawarkan Pelancongan Patuh Syariah. Semunya Di Hujung Jari!