Pasti ada dalam kalangan orang terdekat anda yang mengalami masalah gastrik. Mereka ini pantang lepas waktu makan dan perut kosong, pasti akan sakit perut dan ganggu kesihatan mereka.

Baru-baru ini tular mengenai kes seorang individu di Twitter memaklumkan kakaknya telah meninggal dunia akibat gastrik sehingga sesak nafas. Begitu serius masalah ini jika tidak di ambil endah.

Gastrik sehingga sesak nafas! Bahaya jika endah

Kondisi di mana gastrik sehingga sesak nafas ini jarang sekali buat kita dengar. Sering kali kita ketahui gastrik hanya menyerang perut penghidap penyakit ini dan mereka akan bergelut dengan sakit perut sahaja.

Namun, sangkaan kita bukanlah tepat, gastrik juga boleh menganggu seseorang itu untuk sukar bernafas. Ia juga dianggap sebagai salah satu petanda seseorang itu bakal di serang gastrik.

Adakah fakta ini betul? Menurut Hellodoktor, gastrik merujuk kepada masalah apabila berlaku keradangan pada lapisan dalam perut disebabkan kurang perlindungan di kawasan itu. Ia sering berlaku jika seseorang itu tidak makan atau terlepas waktu yang sepatutnya yang membuatkan mereka rasa tidak selesa seperti masuk angin.

Bukan sahaja terlepas waktu makan menjadi punca utama seseorang itu menghidap gastrik, malah ada juga beberapa faktor lain yang boleh merisiko kepada kondisi ini, antaranya:

IKLAN
  • Jangkitan bakteria Helicobacter pylori
  • Tahap tekanan yang tinggi pada badan
  • Pengambilan ubat tahan sakit NSAIDs
  • Pengambilan alkohol dan nikotin yang berlebihan

Tetapi apa kaitan dengan sesak nafas? Di sebabkan oleh tekanan darah yang meningkat, seseorang itu boleh gastrik sehingga sesak nafas. Ia berlaku di sebabkan oleh kegelisahan yang di alami oleh seseorang itu sewaktu mengalami serangan gastrik.

Artikel berkaitan: Tip Pemakanan Untuk Mengelakkan Penyakit Gastrik. Betul Ke?

Tekanan darah ini boleh meningkatkan kadar degupan jantung sehingga mencapai 100 BPM. Keadaan ini boleh mencemaskan anda, tetapi jika ia mulai reda, segera dapatkan rawatan dengan doktor untuk periksa dengan lebih lanjut.

IKLAN

Ada juga kondisi kesihatan yang lain berkait rapat dengan gejala-gekala lain terutama sekali yang melibatkan organ perut. Antaranya:

1. Ketidakhadaman

Rasa sakit di sebabkan ketidakhadaman ini akan mulai menyerang pada bahagian atas perut. Secara lazimnya, masalah ini berpunca selepas sahaja anda makan atau minum. Masalah ini berlaku akibat asid dalam perut yang memecahkan lapisan pelindung dinding perut sekaligus membawa kepada kerengsaan dan kesakitan.

2. Pedih ulu hati

Kondisi ini terjadi apabila kandungan asid di dalam perut mulai masuk semula ke saluran pemakanan bersama makanan yang di makan. Sensasi sakit akan terasa pada bahagian dada atau tekak seakan-akan seperti terbakar dan sering terjadi selepas makan dalam kuantiti yang banyak.

3. Hilang selera makan

Masalah gastrik angin juga akan membuatkan seseorang itu hilang selera makan. Namun, itu tidak bermakna anda tidak perlu untuk makan, pengambilan makanan perlu meskipun sedikit sahaja kerana apa yang lebih penting untuk elakkan dari serangan gastrik.

IKLAN

4. Badan lemah dan lesu

Sejurus anda di serang gastrik, badan akan mula untuk berasa lemah dan lesu. Ini sering berlaku kepada penghidap gastrik kerana anda terpaksa menahan rasa sakit yang di sebabkan ketidakselesaan pada perut anda.

Amat penting buat anda untuk kekal berjaga-jaga dengan kesihatan anda. Jangan lengahkan masa atau mengendahkan kondisi kesihatan anda jika tidak mahu ia lebih mudarat.

Sumber info dan gambar: Hellodoktor dan Canva

Artikel berkaitan: Elak Alami Gastrik Di Bulan Puasa, 6 Langkah Mudah Ini Membantu Anda Berpuasa Dengan Lancar!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI