Trik yang diluluskan oleh jurusolek ini untuk solekan mata yang akan menjimatkan masa dan wang anda. Sebilangan besar daripada anda telah menguasai asas-asas ketika bersolek.

Seperti cara membuang maskara kalis air, menggunakan pemerah pipi malah cara menutupi zit dengan concealer yang betul. Tetapi walaupun anda telah memakai eyeshadow dan foundation selama beberapa dekad, ada beberapa trik tahap seterusnya di luar sana yang akan membuat anda bertanya pada diri sendiri, “Bagaimana saya tidak tahu ini?”

Oleh itu, jika anda ingin mempelajari beberapa petua kecantikan pintar yang akan menjimatkan masa dan wang anda teruskan membaca artikel ini.

1. Tabur serbuk lut pada bulu mata.

Sumber gambar: Cosmopolitan

Kunci untuk bulu mata yang lebih lembut dan tebal? Tabur sedikit serbuk lut selepas lapisan maskara pertama, dengan lapisan serbuk lembut. Ini akan menambahkan kelembapan pada bulu mata anda dengan menjadikannya kelihatan lebih tebal. Tambahkan lapisan maskara kedua untuk menutupi debu dan anda akan melihat sendiri perbezaannya.

2. Sapukan concealer dalam segitiga.

Sumber gambar: SHEfind

Daripada menyembunyikan concealer di bawah mata anda, gunakan segitiga terbalik untuk mencerahkan bulatan gelap.

3. Menggunakan eyeliner mengikut bentuk mata anda.

Mata setiap individu berbeza, itu bermaksud eyeliner mata setiap individu juga harus dilukis sedikit berbeza. Pertama, ketahui bentuk mata anda (mata berlapis, mata tertutup, mata monolid atau mata bulat), kemudian pelajari penggunaan eyeliner terbaik untuk dan cara yang tepat untuk menggunakannya agar menjadikan mata anda menonjol.

IKLAN

4. Luangkan masa ketika memakai bulu mata palsu

Sumber gambar: Fabulous after 40

Semasa menggunakan bulu mata palsu, jangan terburu-buru memakainya setelah menambahkan gam. Tunggu sehingga lem bulu mata kering kira-kira 30 hingga 40 saat sebelum menggunakan bulu mata palsu agar helaian tidak tergelincir dan masa kering lebih cepat.

5. Jangan lupa melihat ke bawah.

Sumber gambar: Pinterest

Setelah anda membiarkan lem anda kering sebentar, pegang cermin di bawah garis pandangan anda semasa anda memakai bulu mata palsu. Perhatikan cermin ketika menerapkan bulu mata. Lebih mudah meletakkan jalur dekat dengan garis bulu mata.

6. Cairkan maskara yang bergumpal.

Sumber gambar: Prety Design

Sekiranya tabung maskara kegemaran anda mulai sedikit gumpalan, tambahkan beberapa titis solution kanta pelengkap dan putar berus. Ia akan menambahkan kelembapan pada formula maskara dan memanjangkan jangka hayatnya.

7. Gunakan eyeshadow sebagai eyeliner.

Sumber gambar: loreal paris

Tiada eyeliner? Tidak ada masalah, palet pembayang mata anda boleh melakukan silap mata. Cukup basahi berus sudut dengan air atau tetapkan sapuan. Celupkan berus basah ke dalam pembayang mata anda, kemudian gariskan mata anda seperti yang anda lakukan dengan eyeliner tradisional. Untuk penampilan ‘smoky’, biarkan garis pembayang basah kering.

IKLAN

8. Jangan melapisi seluruh mata anda dengan eyeliner gelap.

Sumber gambar: Youtube

Selepas anda selesai menggunakan apa-apa jenis eyeliner pada garis mata atas anda, berhenti di situ, jika tidak mata anda akan kelihatan lebih kecil. Elakkan mengaburkan seluruh mata anda dengan warna gelap, kecuali jika anda menggunakan teknik ‘smoky eyes’.

9. Sapukan ‘nude’ liner atau putih ke garis air mata

Sumber gambar: Makeup.com

Teknik untuk melebarkan mata anda, walaupun eye liner gelap di garis air anda akan menutup mata, eyeliner putih mempunyai kesan sebaliknya. Cari pelapik yang beberapa warna lebih ringan daripada warna kulit anda. Sapukan pelapik ke garis bawah air anda. Ini akan memberi ilusi mata yang lebih besar dan lebih cerah.”

10. Gunakan eyeliner putih untuk menonjolkan kening anda.

Sumber gambar: Rank&style

Eyeliner putih juga boleh digunakan untuk alis anda. Lukis dan kemudian gabungkan garis nipis eyeliner putih atau nude tepat di bawah alis. Ini akan menyerlahkan lengkungan semula jadi alis anda secara dramatik.

IKLAN

11. Titisan terakhir alat solek cecair anda.

Sumber gambar: MissySue

Apabila alat solek cecair anda “kosong”, inilah rahsianya. Ia tidak kosong. Terdapat botol penyembur, asas, atau penyegar cair di dalam botol yang tidak boleh anda keluarkan sendiri. Sebelum membuang tabung, beli spatula solek yang murah, untuk mengikis titisan akhir.

12. Pelentik bulu mata lebih dari sekali.

Sekiranya anda mencari bulu mata yang panjang dan lebat, jangan membuat kesalahan biasa hanya menekan sekali dengan penyepit bulu mata anda. Semasa melengkung bulu mata, sepitkan beberapa kali ke seluruh bulu mata anda untuk ikal yang paling semula jadi.

13. Sikat kening ke tempatnya.

Sekiranya anda kehabisan gel alis, cubalah kaedah DIY ini untuk memastikan kening yang paling tidak teratur tetap ada. Sapukan sebilangan kecil gel rambut atau spray rambut ke spoolie atau berus gigi yang bersih dan sikat kening ke tempatnya!

Teknik solek yang diandalkan oleh jurusolek selebriti, petua dan trik terbaik yang disyorkan untuk anda yang suka bersolek. Sama ada anda ingin menyelesaikan masalah solekan biasa atau anda hanya mahu mengubah penampilan anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI