Pisang banyak digunakan untuk pelbagai masakan dari manisan sehinggalah masakan lauk! Ramai juga yang gemar makan pisang ‘on-the-go’ kerana ia mudah sahaja untuk dibawa kemana-mana.

Pernah anda terfikir ada beberapa jenis pisang yang kurang sesuai untuk dimakan. Kenapa? Tak semua pisang yang anda makan itu akan berikan manfaat…

Artikel berkaitan: Guna Masker Pisang & Yogurt Kulit Wajah Lebih Anjal. Pasti Menjadi!

Pisang boleh menurunkan kadar gula!

Terdapat Jenis Pisang Yang Boleh Kacau Sistem Penghadaman!
Sumber dari Canva

Menurut healthlinemereka yang gemar makan pisang boleh normalkan kadar gula dalam darah. Kandungan pektin dalam buah ini mampu menurunkan paras gula dalam darah selepas makan.

Pisang juga mampu merawat kulit wajah oleh kerana mengandungi  vitamin B, C, B6, magnesium, zat besi dan kalsium. Ianya boleh merawat secara semula jadi tanpa perlu bahan yang terlalu drastik seperti merkuri!

IKLAN

Anda juga boleh menghadam dengan baik kerana pisang juga boleh membantu melancarkan sistem penghadaman. Sebiji pisang yang bersaiz sederhana dalam kira-kira 3 gram mengandungi serat yang boleh memanfaatkan kepada kesihatan badan.

Kenapa ada pisang yang tak baik untuk kesihatan?

Terdapat Jenis Pisang Yang Boleh Kacau Sistem Penghadaman!
Sumber dari Canva

Ha…betul itu! Tidak semua pisang bagus kerana anda alpa untuk melihat secara menyeluruh. Berkemungkinan boleh membuatkan anda jatuh sakit.

Anda perlu peka dalam pemilihan pisang di kedai dan pastikan ciri-ciri ini tidak ada pada buah yang bakal anda bawa pulang ke rumah, antaranya:

IKLAN
  • Pisang berwarna hitam pada kulitnya
  • Berkulat
  • Pisang berair
  • Tekstur sudah mulai lembut dan lembet
  • Terdapat lalat menghurung pada buah pisang

Anda juga patut peka pada bau yang keluar dari buahan itu! Ramai yang lupa untuk mencium terlebih dahulu kerana jika terdapat bau hapak atau seakan-akan ia menandakan pisang mulai rosak.

Artikel berkaitan: Gigi Buruk Sebab Makan Buah Pisang? Ini 8 Makanan Yang Menyebabkan Gigi Rosak!

Pisang yang berwarna keperangan tidak semestinya busuk!

Ada juga jenis pisang yang berwarna coklat dan keperangan. Ia kelihatan tidak elok namun sebenarnya boleh sahaja di makan.

IKLAN

Tetapi seeloknya dielakkan kerana kandungan tanin dan kanji yang boleh melambatkan proses penghadaman. Ada juga yang mengalami masalah peningkatan kadar gula yang meningkat.

Sumber: Grid.id dan healthline

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.