Melentikkan bulu mata dengan lentik bulu mata adalah salah satu cara melentikkan bulu mata. Langkah mudah ini boleh membuat perbezaan dunia pada rupa mata anda dan solekan keseluruhan anda.

Bulu mata kelihatan lebih panjang dan lebih tebal apabila lentik bulu mata mengangkatnya dan menjadikannya kelihatan luar. Kesannya menjadikan mata kelihatan lebih besar dan lebih ekspresif.

Artikel Berkaitan : Padanan Maskara Yang Sempurna Mengikut Jenis Bulu Mata Anda. Baru On Pointt!

  1. Lentikkan Bulu Mata Selepas Memakai Maskara

Pelentik bulu mata bukan sahaja menjadi kotor, cara ini juga boleh merosakkan bulu mata anda, Bela. Maskara menyalut bulu mata dan kemudian mengeringkan, menjadikan bulu mata keras dan kurang fleksibel. Bulu mata yang lentik dalam keadaan ini boleh merosakkannya dan juga merobek bulu mata dari kelopak mata jika maskara tidak kering sepenuhnya.

Langkah paling sesuai ialah berpakaian dan menletikkannya sebelum menggunakan maskara. Selain itu, pastikan mata anda bersih daripada solekan sebelumnya. Jika tidak, anda berisiko kehilangan atau merosakkan bulu mata anda jika anda melentikkannya semasa masih terdapat lapisan maskara padanya!

  1. Melentikkan Bulu Mata Terlalu Kuat

Jika anda inginkan bulu mata yang panjang dan sihat, cubit perlahan-lahan untuk lentik. Mencabut terlalu kuat boleh menyebabkan bulu mata terasa kaku dan bukannya kelihatan semula jadi. Ia juga boleh merosakkan bulu mata anda.

IKLAN

Cuba letakkan pelentik bulu mata dekat dengan tudung anda, tetapi pastikan ia tidak melekat pada kulit anda. Tekan perlahan-lahan selama beberapa saat dan kemudian lepaskan. Gerakkan alat ke tengah bulu mata dan lentikkannya dengan lembut.

Ulang hingga hujung bulu mata. Langkah ini memastikan bulu mata lentik dan kelihatan semula jadi, tidak keriting dan kaku.

  1. Jangan Sekali-kali Membersihkan Pengepit Bulu Mata

Walaupun anda selalu menggunakan pelentik bulu mata sebelum memakai maskara, itu tidak bermakna alat itu bebas daripada gumpalan kotoran. Celak, pembayang mata, bakteria dan sel kulit mati boleh tersekat dan terbina. Ini boleh menjadikan lentik bulu mata kurang berkesan dalam lentik.

IKLAN

Cuba bersihkan pelentik bulu mata seminggu sekali atau mengikut keperluan.Tuangkan sedikit isopropil alkohol pada pad kapas dan lap seluruh permukaan alat untuk mengeluarkan sebarang kotoran. Keringkan sebelum menggunakannya semula pada bulu mata anda.

  1. Jangan Sekali-kali Menukar Pad curler

Lama kelamaan, pad kecil pengepit bulu mata boleh menjadi kotor atau rosak dan tidak berfungsi dengan baik seperti asalnya. Jika anda tidak menggantikan pad yang dikeluarkan daripada alat, anda boleh merosakkan bulu mata dengan memegangnya terus dengan seterika.

Gantikan pad sekali setiap beberapa bulan atau apabila anda perasan haus. Sesetengah pengepit bulu mata menawarkan pad gantian untuk menggantikannya.Jika anda tidak memilikinya, anda boleh membelinya secara berasingan.

IKLAN
  1. Beli Pelentik Bulu Mata Yang Tidak Berkualiti

Jika anda mahukan pelentik bulu mata yang boleh melentik dengan berkesan tanpa merosakkan bulu mata anda, anda harus mencari alat yang berkualiti tinggi. Tidak salah untuk membeli pelentik bulu mata dari jenama yang terkenal dan agak mahal. Kerana harga boleh membuat perbezaan yang ketara dalam kualiti. Anggap ini pelaburan anda dalam bulu mata anda, Bela.

Telah melakukan perkara di atas tanpa disedari. Cuba elakkan kerana ia boleh merosakkan bulu mata anda. Periksa keadaan pelentik bulu mata anda sebelum digunakan.

Artikel Berkaitan : Haram Guna Kaedah Eyelash Extention Tiada Masalah! Ini Cara Halal Lentikkan Bulu Mata Secara Semulajadi

Jaga dan bersihkan dengan kerap. Kemudian jangan picit bulu mata terlalu kuat dan lakukan ini selepas menggunakan maskara kerana ia boleh menyebabkan bulu mata gugur.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI