Kadang-kadang, rasanya ada garis tipis antara mencintai tubuh anda dan membencinya. Tetapi sebenarnya ada banyak yang boleh anda lakukan untuk perbaikinya, ‘menyanyagi diri sendiri’. Semuanya bermula dengan membuat pilihan yang tepat untuk mencintai susuk tubuh sendiri.

Sekiranya anda ingin hidup lebih sihat, jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan untuk mencapai matlamat yang anda miliki untuk diri sendiri. Semuanya bermula dengan tabiat penurunan berat badan terbaik yang boleh anda guna dengan mudah.

Berikut adalah beberapa cara tanpa diet, tanpa bersenam untuk mula menurunkan berat badan dan untuk membantu anda mencapai jalan yang betul dan kekal selamanya

1. Jangan diet

Sumber gambar: First Quote Health

Kajian menunjukkan bahawa peramal nombor satu kenaikan berat badan anda yang sedang menjalani diet. Ini kerana pemotongan kalori secara dramatik mengurangkan kekuatan, jisim otot, dan ketumpatan tulang dan anda memerlukan otot yang kuat untuk membakar lemak viseral dan menjauhkannya daripada merekrut lebih banyak sel ke dalam skema simpanan lemaknya.

IKLAN

2. Tiada makanan bebas lemak

Sumber gambar: American Society For Nutrion

Satu kajian di Eropah mengesan 90,000 individu selama beberapa tahun dan mendapati bahawa pengamal diet yang cuba makan “rendah lemak” mempunyai risiko yang sama untuk mengalami kegemukan seperti mereka yang makan apa sahaja yang mereka inginkan. Sebagai gantinya, anda ingin memberi tumpuan kepada makan lemak sihat pada setiap hidangan.

3. Duduk dan makan

Sumber gambar: Simply Fit Club

Penyelidik Yunani melaporkan bahawa makan dengan lebih perlahan dan menikmati makanan anda dapat meningkatkan tahap hormon yang membuat anda merasa kenyang lebih lama. Sunah rasulullah yang tak perlu disangkal lagi!

IKLAN

4. Ketahui apa yang anda akan makan seterusnya

Sumber gambar: Wide open eats

Penyelidik Belanda mengemukakan sekumpulan subjek ujian pertanyaan seperti, “Jika anda lapar pada jam 4:00 petang, lalu … apa yang anda makan?” Jawapannya “Saya akan makan sedikit kacang almond” lebih berjaya menurunkan berat badan daripada mereka yang tidak. Cara terbaik, persiapan makan di mana anda akan menyimpan di dalam peti sejuk anda dengan makanan siap makan selama seminggu, jadi anda tidak perlu bertanya, “Apa untuk makan malam?”

IKLAN

5. Makan protein

Sumber gambar: MyNetDiary

Individu yang makan protein dengan kadar yang cukup tinggi dua kali lebih mungkin untuk menurunkan berat badan dan menurunkannya daripada mereka yang tidak. Jadi, masa untuk membuat stok dan mendapatkan protein harian anda!

6. Kekal aktif

Sumber gambar: TudungPeople

Anda benar-benar tidak memerlukan rancangan latihan formal untuk tetap kurus. Namun, anda perlu meluangkan masa untuk bergerak. Rata-rata individu membuat dua kali  keputusan setiap hari yang mempengaruhi berat badannya. Latih diri anda untuk mengatakan ya untuk lebih banyak pergerakan.

7. Kurangkan Tonton TV

Sumber gambar: Inside Edition

Dalam satu kajian, individu yang mengurangkan waktu TV harian mereka dari lima jam sehari menjadi dua setengah jam sehari membakar purata 119 kalori setiap hari. Itu mungkin tidak banyak, tetapi selama setahun, itu sudah cukup untuk kehilangan lebih dari 12 paun. Selama lima tahun, itu adalah kenaikan 60 paun. Oleh itu, hadkan menonton TV anda untuk mengelakkan sesi pesta sepanjang hari yang menyebabkan anda tidak bergerak dari sofa berjam-jam!