Mutiara melambangkan status bergaya dan ikonik seperti wanita. Ahh persis Coco Chanel, yang tidak pernah dilihat tanpa seutas mutiara dalam gaya, atau Carrie Bradshaw dalam “Sex and the City.” Pernah menjadi simbol diraja, mutiara palsu atau semula jadi, kini tersedia kepada sesiapa sahaja yang ingin menambah gaya klasik pada ensembel mereka.

Seutas mutiara ialah barang kemas elegan yang boleh dipadankan dengan sempurna dengan gaun paling elegan atau pakaian kasual anda yang paling ringkas. Mengetahui cara memakai mutiara adalah kuncinya, dan prinsip utamanya ialah mengekalkan rupa yang mudah.

Memakai mutiara untuk majlis rasmi

Pakai rantai mutiara yang ringkas untuk majlis rasmi.

Anda perlu mengekalkan penampilan yang ringkas dan elegan. Padankan rantai mutiara dengan sepasang anting-anting mutiara yang sepadan atau cincin mutiara. Kalung itu harus menyerlahkan, bukan mengalahkan, rupa anda. Ini boleh dicapai dengan mudah dengan untaian mutiara yang pendek dan ringkas.

ARTIKEL BERKAITTAN: Gadis Ini Cipta Aksesori Buat Hijabi Di Luar Sana Untuk Bergaya Tanpa Membuka Aurat!

 • Kalung mutiara dipadankan cantik dengan blaus chiffon.
 • Boleh juga pakai untaian mutiara yang panjang dengan jumpsuit yang elegan.
 • Pertimbangkan untuk memakai mutiara anda dengan gaun hitam dengan garis leher tinggi untuk penampilan klasik dan abadi.
 • Jika anda memakai hijab pilih gaya tudung yang boleh digayakan dengan sepasangan anting-anting mutiara.

Padanan kalung mutiara dengan gaun hitam.

Tiada yang lebih klasik daripada gaun hitam untuk majlis rasmi. Gandingkan dengan sehelai mutiara putih untuk rupa yang digilap. Elak rekaan helaian yang yang melampau bagi tidak tergelamkan rantai di leher anda.

 • Pakai gaun balutan hitam dengan untaian pendek mutiara untuk penampilan yang bergaya dengan mudah.
 • Pakai gaun koktel hitam dengan beberapa utas mutiara berlapis panjang untuk penampilan yang bergaya bagi yang berhijab.

Simpul separuh bahagian bawah rantai anda.

IKLAN

Pegang helai dengan kedua-dua tangan pada kedua-dua hujung helai. Gerakkan tangan bukan dominan anda ke sepertiga bahagian bawah rantai. Balutkan mutiara di sekeliling tangan anda yang tidak dominan supaya terdapat gelung dengan bukaan. Tarik hujung bertentangan mutiara melalui bukaan. Perlahan-lahan ketatkan simpulan. Jangan tarik helai dengan banyak tekanan atau anda akan berisiko memecahkan rantai anda.

 • Untuk untaian mutiara yang lebih panjang, sekurang-kurangnya 30 inci (76.2 sm) atau lebih panjang, pertimbangkan untuk mencantumkan helai di sekeliling bahagian bawah rantai. Ini akan menambah sentuhan bergaya.

Lapisan ratai mutiara.

Beberapa helai mutiara harus dipakai dengan pakaian yang elegan tetapi bersahaja atau anda akan mengambil risiko mengganggu orang lain dengan penampilan “sibuk” anda dan menjejaskan keindahan mutiara. Jika seutas rantai anda cukup panjang, putarkannya sekali sebelum meletakkannya di atas kepala anda untuk membuat gelung tambahan. Ini akan memberikan ilusi bahawa terdapat dua utas, walaupun anda hanya memakai satu.

 • Pakai pakaian yang berwarna pejal. Elakkan cetakan sibuk atau “keras”, kerana ini akan mengalihkan perhatian orang lain daripada melihat keindahan mutiara anda.
 • Padankan rantai leher berlapis dengan gaun atau blaus yang ringkas; tiada ruffle, hiasan atau reka bentuk. Cuba baju berbutang dan seluar panjang atau pakaian dengan garis leher yang ringkas.

Padanan mutiara dengan helaian kasual

Pakai baju sejuk atau blaus dengan mutiara yang dijahit ke dalam kain.

IKLAN

Mutiara telah menjadi agak bergaya sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan sering dijahit menjadi fabrik untuk mencipta suasana bergaya. Sesetengah baju sejuk kelihatan lengkap dengan hiasan mutiara dan ada yang hanya beberapa sahaja yang digabungkan ke dalam reka bentuk mereka.

Padanan helaian dengan potongan bertatah mutiara akan memberikan mana-mana pakaian keanggunan tanpa susah payah.

 • Buat kenyataan pada acara seterusnya dengan pakaian atau kasut bertatahkan mutiara.
 • Memilih gelang atau cincin mutiara boleh melengkapkan baju sejuk yang dihiasi mutiara.

Padankan mutiara dengan blaus kasual.

Rantai penyata mutiara klasik boleh menekankan dan menyerlahkan blaus kasual, menambahkan pesona pada pakaian yang sebaliknya akan menjadi lebih santai. Pilih helaian pendek dengan mutiara yang lebih besar untuk membuat kenyataan. Tambahkan beberapa helai yang serupa untuk menarik lebih banyak perhatian pada garis leher anda.

 • Jangan hadkan diri anda kepada mutiara putih atau berwarna merah jambu. Pertimbangkan untuk memakai rantai berwarna-warni untuk majlis yang lebih kasual.

Campur dan padankan rantai.

IKLAN

Dalam suasana kasual, mutiara boleh dicampur dan dipadankan dengan rantai leher lain untuk menghasilkan rupa yang santai namun bergaya dengan mudah. Jangan takut untuk memakai mutiara anda dengan permata atau logam lain. Mutiara anda boleh melembutkan rupa permata yang berani, seperti berlian, nilam atau amethyst. Cuba campurkan mutiara dengan kepingan berlian kegemaran anda atau pakai dengan rantai perak sterling untuk melengkapkan kedua-dua kepingan.

 • Pakai rentetan mutiara dengan rantai manik untuk mencipta rasa yang lebih bohemian.
 • Padankan mutiara anda dengan rantai berlian untuk melengkapkan dan mengeluarkan yang terbaik dari kedua-dua rantai.
 • Aksesori ialah cara terbaik untuk mengekspresikan gaya peribadi anda, terutamanya jika citarasa pakaian anda cenderung lebih ringkas.

Pilihan terkini untuk gaya paling legit dengan mutiara

Buat julung kalinya, Pandora mempersembahkan gaya baharu yang boleh disesuaikan tanpa henti dalam koleksi emas, bersama-sama dengan lebih banyak simbol pernyataan berbanding sebelum ini. Sesuai untuk mengekalkan cahaya keemasan sepanjang tahun, gelang dan rantai penyata terbaharu Pandora adalah dan perak sterling, dengan untaian mutiara kultur air tawar yang memperkenalkan tekstur segar kepada kepingan serba boleh.

ARTIKEL BERKAITAN: Jenis Perhiasan Pandora Yang Perlu Anda Ketahui, Ini Panduan Untuk Pemula!

“Apabila anda memperkenalkan emas, segala-galanya dilihat dalam cahaya baharu, serta-merta rantai ikonik kami berubah,” jelas A. Filippo Ficarelli dan Francesco Terzo, VP Pengarah Kreatif di Pandora. Penyaduran emas 14k dalam koleksi terbaharu Pandora ME ini.

Manakala reka bentuk mini menjuntai dan medali baharu membawa simbolisme unik kepada koleksi ini, dengan kepingan yang diilhamkan oleh mistik dan kerohanian, membolehkan anda mencipta kombinasi peribadi yang menyatakan siapa anda. Cincin susun dan anting-anting segar dengan garis pavé zirkonika padu juga menyediakan kanvas baharu untuk kreativiti anda. Barulah penampilan legit dan berseri!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/0HOPQxwiQWE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI