Pernah tak hijabi alami keracunan makanan (Food Poisoning) meskipun masakan tersebut merupakan air tangan ibu atau air tangan sendiri yang dimasak di rumah.

Tentu rasa pelik dan tak munasabah kan? Kerana tujuan kita memilih untuk memasak sendiri adalah demi menjamin kebersihan dan keselamatan makanan itu.

Tapi macam mana boleh kena keracunan makanan, mustahil makanan di rumah sendiri pun tak bersih. Ini penjelasan daripada pengamal perubatan tersohor, Dr Malar tentang bagaimana perkara ini terjadi dan cara untuk mengatasinya.

Keracunan Makanan Berpunca Dari Proses Nyahbeku Makanan Yang Salah

@drmalarss Kepada #teamMakMak di luar sana, please defrost ayam cara betul. Dah banyak sangat kes keracunan makanan lately ni 😩😩#celotehdrmalar #fypシ #fyp #defrost #defrosttiktok ♬ original sound – Celoteh Dr Malar

Menurut Dr Malar, punca kebanyakkan individu dijangkiti keracunan makanan meski menyediakan makanan berkenaan di rumah, adalah kerana melakukan proses nyahbeku (defrost) bahan mentah seperti ayam atau daging dengan cara salah.

Perkara berkenaan, dikongsikan sendiri oleh Dr. Malar dalam satu hantaran video, menerusi laman TikTok miliknya, malah sebelum ini juga beliau sering berkongsi tips kesihatan sehingga menjadi tular dan terkemuka.

Tambahnya, ramai yang gemar meletakkan bahan mentah di dalam sinki atau di bawah air mengalir terlalu lama, tanpa mengetahui kesannya kepada makanan yang dinyahbeku itu, hingga menjadi punca keracunan makanan.

IKLAN

Artikel berkaitan: Dr Malar Tampil Nasihat Wanita Muslimah, Jangan Salah Mengayakan Pakaian Bollywood. Ada Bezanya..!

“Daging atau ayam yang lembut apabila berada di luar dalam suhu bilik terutamanya lebih dari 4 jam ia boleh menyebabkan keracunan makanan.

“Ini kerana ayam (bahan mentah) itu menjadi tempat bagi kuman dan bakteria membiak di situ.

“Kuman yang sering membiak pada bahan tersebut adalah seperti Salmonella, Staphylococcus, Ecoli dan sebagainya,” kata Dr Malar menerusi hantaran video yang dimuatnaik di aplikasi TikTok.

Justeru, tidak hairanlah jika suami, anak atau anda sendiri cirit-birit sedangkan hanya memakan makanan yang disediakan di rumah, bukan makan atau membelinya di luar.

IKLAN

Malah, meskipun makanan itu sudah dimasak sepenuhnya pada suhu 100 darjah celcius sekalipun, tetapi tidak semua kuman berjaya diusir dan mati pada suhu tersebut.

Cara Nyahbeku Bahan Mentah Dengan Betul Dan Selamat!

Sehubungan itu, untuk mengatasi masalah ini, berikut merupakan beberapa tip dan perkongsian Dr Malar tentang cara melaksanakan proses nyahbeku bahan mentah yang betul, agar dapat dimasak dengan mudah dan selamat untuk dimakan.

Cara pertama, Gunakan Microwave dengan masukkan bahan mentah dan tekan pada butang menyahbeku atau ‘defrost’.

IKLAN

Cara Kedua, pindahkan ayam dari bahagian beku ke bahagian tidak beku (chiller), semalam sebelum atau 12 jam sebelum dimasak.

Cara Ketiga, letakkan bahan mentah dibawah air yang mengalir bersama sedikit garam dan cuka bagi mempercepatkan proses dan mengelakkan jangkitan kuman.

Sumber: TikTok Dr Malarss

Artikel berkaitan: Masak Nasi Cukup-cukup, Lebihan Nasi Yang Dipanaskan Semula Berisiko Sebabkan Keracunan Makanan

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI