Wanita dan kecantikan. Dua perkara ini tidak mungkin dapat dipisahkan dan selalu berkaitan antara satu sama lain diibaratkan nafas bagi setiap wanita. Setiap wanita mendambakan kulit wajah yang berseri untuk tampil lebih berkeyakinan.

Indikator cantik bagi seorang wanita biasanya tertumpu pada kulit yang mulus, putih bersih serta cerah berseri. Kebanyakan wanita sangat mementingkan kecantikan, malah jika boleh sehingga usia mencecah 40 tahun ke atas pun, wajah masih mahu kelihatan muda.

Semakin ramai wanita memilih untuk menjalani prosedur estetik bagi merealisasikan impian memiliki kecantikan seperti yang diidam-idamkan. Rawatan atau prosedur estetik memberi tumpuan kepada pembaikan rupa bentuk wajah, kulit dan badan yang berasaskan kaedah dan produk saintifik.

Pada masa kini, terdapat banyak klinik perubatan estetik di Malaysia yang dikendalikan oleh doktor perubatan estetik berdaftar dan kualiti prosedur estetik semakin meningkat. Doktor Perubatan Estetik dilatih dan mahir dalam kedua-dua kaedah rawatan invasif atau tidak invasif.

Pandangan Skeptikal Tentang Prosedur Estetik

Namun pandangan masyarakat tentang prosedur pembedahan plastik masih lagi taboo jika ianya bertujuan untuk kecantikan. Mungkin ini disebabkan oleh budaya atau agama. Di beberapa negara seperti Korea, mereka lebih cenderung untuk melakukan prosedur ini secara terbuka.

Menurut pakar perunding bedah plastik, rekonstruktif dan estetik, Hospital Pakar Avisena, Dr. Wan Syazli Rodzaian Wan Ahmad Kamal, pembedahan plastik boleh dibahagikan kepada dua, iaitu rekonstruktif dan estetik.

IKLAN

Pembedahan plastik rekonstruktif bertujuan untuk mengubah bentuk anggota badan yang rosak akibat kemalangan, kebakaran atau kecacatan sejak lahir.

Pembedahan kosmetik pula dilakukan untuk memperbaiki bentuk struktur badan agar kelihatan anggun dan menarik seperti Facelift untuk menghilangkan kedutan kulit di muka, Rhinoplasty untuk mancungkan hidung dan dan runcingkan dagu.

Tidak dapat dinafikan apabila menyebut prosedur estetik ramai yang beranggapan ianya mahal dan memerlukan rawatan yang tinggi. Sebenarnya tidak. Ini kerana tidak semua prosedur estetik melibatkan pembedahan yang rumit memerlukan dewan bedah, sebaliknya ianya boleh dilakukan di bilik rawatan di klinik sahaja.

Pendapat skeptikal masyarakat apabila  bertemu dengan perunding bedah plastik perlu menjalani prosedur di dewan bedah adalah tidak benar. Prosedur yang melibatkan pembedahan di dewan bedah, antaranya adalah melibatkan kes-kes antaranya seperti liposuction (sedut lemak) dan pembedahan kelopak mata atau hidung.

IKLAN
Klinik ini juga menyediakan khidmat pemulihan rambut (Hair Restoration)

“Sebenarnya 70 ke 80 peratus daripada kes yang saya kendalikan tidak perlu ke dewan bedah sebaliknya boleh dilakukan di bilik rawatan di klinik. Prosedur seperti chemical peel, laser, botox, fillers dan microneedling Dr Wan Syazli turut menyediakan khidmat pemulihan rambut (Hair Restoration). Antara rawatan yang disediakan adalah hair transplantation atau penanaman rambut, suntikan Cytokine, suntikan PRP, suntikan growth factor, syampoo and ubatan pelebat rambut serta LASER rambut.

Dapatkan Maklumat Lengkap

Jika anda bercadang untuk mendapatkan rawatan estetik atau mempunyai minat dalam apa-apa prosedur estetik, sila pastikan bahawa pengamal tersebut adalah berdaftar dan disahkan oleh KKM. Jangan takut untuk bertanya kepada doktor tersebut jika ada apa-apa keraguan.

Dalam banyak-banyak prosedur estetik, chemical peel tetap menjadi rawatan estetik yang paling popular.  Akui Dr. Wan Syazli, chemical peel menjadi prosedur estetik yang popular diikuti laser dan juga botox.

Prosedur chemical peel menjadi pilihan ramai kerana kesannya boleh dirasai dengan segera. Prosedur chemical peel juga tidak invasif dan senang dilakukan. Ia mampu meningkatkan kualiti kulit dan memperbaiki tekstur kulit.

IKLAN

Prosedur ini sesuai untuk merawat jerawat, parut jerawat dan pelbagai masalah kulit berjeragat. Walaupun prosedur ini agak mudah, ia perlu dilakukan oleh pengamal perubatan yang terlatih untuk mengelakkan sebarang komplikasi daripada berlaku.

Klinik Estetik Mesra Muslim

“Bagi mereka yang ingin mendapatkan rawatan estetik, boleh datang ke hospital Avisena. Klinik estetik kami mesra Muslim. Anda tidak perlu ragu-ragu untuk mendapatkan rawatan di sini kerana hospital Avisena sudah lama bertapak dalam dunia perubatan. Menjadi keutamaan kami memastikan semua prosedur adalah selamat dan tidak memudaratkan dengan harga yang berpatutan serendah RM300,”jelas DR.Wan Syazli.

Ruang menunggu yang menyediakan sudut kopi layan diri

Prosedur chemical peel juga amat sesuai dilakukan bagi mereka yang menginginkan efek wajah yang lebih glowing. Hanya memakan masa selama lebih kurang 15 minit, kesannya boleh dirasai dengan cepat. Manakala untuk prosedur laser pula, ianya sesuai untuk mengatasi masalah pigmen hitam pada wajah dan daging berlebihan atau skin tag. Rawatan laser juga sesuai untuk mengatasi masalah parut jerawat.

Ruang menunggu utama juga cukup luas dan selesa

“Nasihat saya kepada mereka yang ingin menjalani prosedur estetik, dapatkan nasihat dan maklumat sebanyak mungkin. Fahamkan dahulu prosedur dan dapatkan maklumat yang tepat tentang sesuatu prosedur estetik.

“Penting untuk anda pergi di tempat yang sepatutnya seperti di hospital dan juga di klinik-klinik estetik yang bertauliah dan ada sijil Credentialing and Privileging (LCP). Paling penting, jika berlaku sebarang komplikasi, segera dapatkan rawatan awal. Jangan tunggu sehingga masalah menjadi lebih serius,” akhiri Dr. Wan Syazli.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI