Melakukan amalan penjagaan kulit yang baik dari masa ke semasa, tetapi seringkali yang menjadi kebiasaan adalah penyebab banyak masalah umum seperti jerawat dan jeragat.

Bergantung pada produk pada tahap kawalan kerosakan, menerapkan langkah pencegahan seperti rutin yang seimbang akan membantu anda mengekalkan kulit yang optimum. Namun jika anda masih mengamalkan tabiat ini, pasti solusi untuk mencapai kulit wajah yang sihat tidak akan berjaya malah memburukkan keadaan.

Terlalu membersihkan kulit wajah

Tabiat Penjagaan Kulit Yang Biasa Merosakkan Kulit Anda

Pembersihan yang berlebihan dan penggunaan produk yang salah boleh menyebabkan mikrotraum dan merosakkan mantel asid kulit anda, penghalang asid lemak yang tidak dapat dilihat yang melindungi daripada kerengsaan dan jangkitan.

Atas sebab ini, pakar memberi amaran untuk berusaha mencapai “perasaan bersih yang maksima iaitu melalui pembersihan dan pengelupasan berlebihan.

Kecuali anda mempunyai kulit berminyak, rata-rata individu hanya perlu membersihkan pada waktu malam. Manakala pembersihan berganda pula terlalu banyak pendedahan kepada air dan sabun juga dapat mengeringkan kulit. Mengenai jenis pembersih apa yang perlu dicari, yang terbaik adalah menjauhkan diri dari pembersih berbuih.

Picit jerawat

Tabiat Penjagaan Kulit Yang Biasa Merosakkan Kulit Anda

Ini mungkin seperti solusi tercepat, tetapi alih-alih mengambil risiko penyebaran keradangan dan parut. Pakar menyarankan untuk memasukkan flanel dengan garam Himalaya ke dalam air suam dan meletakkannya di atas jerawat. Atau, campurkan benzac over-the-counter dengan sentuhan garam untuk menjadikan pes anti-radang, anti-bakteria untuk bertahan selama tiga minit. Sebagai alternatif asid laktik atau salisilik dengan menggunakan kapas. Seperti silap mata jerawat pun lesap.

Mencampurkan dan memadankan

Tabiat Penjagaan Kulit Yang Biasa Merosakkan Kulit Anda

IKLAN

Individu yang mengatakan bahawa menganggap kulit yang lebih baik hanya dapat dicapai dengan menggunakan produk mahal adalah salah satu kesalahan terbesar yang dilakukan. Pendekatan yang lebih kurang adalah yang terbaik dalam mewujudkan rutin yang bertujuan membaiki kondisi kulit dengan nasihat pakar. Jika anda tidak pasti, bukan cadangan dari orang lain.

Tidak cukup dengan melakukan rejimen atau set produk juga merupakan perkara biasa. Tetap menggunakan satu produk selama dua bulan, kerana memerlukan masa sekitar 28 hari agar kulit kembali segar dari lapisan bawah ke bahagian atas kecuali reaksi alergi berlaku.

Tabiat Penjagaan Kulit Yang Biasa Merosakkan Kulit Anda

Melapisi produk dengan betul agar bahan berkesan. Pada waktu pagi, bersihkan dengan perlahan sebelum menggunakan serum seperti vitamin C atau niacinamide, kemudian pelembap dan pelindung matahari sebelum solekan. Sebagai peraturan umum, cuba tinggalkan beberapa minit selepas serum anda kerana kulit anda memerlukan masa untuk penyerapan.

Meremehkan kekuatan perlindungan matahari

Tabiat Penjagaan Kulit Yang Biasa Merosakkan Kulit Anda

IKLAN

Walaupun ramai di antara anda mencari bahan-bahan keajaiban untuk memerangi hiperpigmentasi, warna kulit yang tidak rata dan bintik penuaan. Menggunakan pelindung matahari SPF 50+ adalah “perlindung terbaik” terhadap barah kulit dan produk penjagaan kulit yang tidak boleh dirundingkan.

Kira-kira 80 peratus penuaan atau kerosakan luaran disebabkan oleh paparan sinar matahari. Cahaya UV menyumbang kepada penurunan kolagen, protein yang menyediakan struktur dan rangkaian sokongan penting yang menjadikan kulit tetap anjal dan bebas dari kedutan.

Penting tidur

Tabiat Penjagaan Kulit Yang Biasa Merosakkan Kulit Anda

Waktu PKP ni ramai yang berjaga menonton Netflix, tetapi untuk kesihatan kulit, sangat sesuai untuk tidur pada pukul 11 ​​malam, lebih baik lagi, dengan sarung bantal sutera). Tidur pada jam 11 malam untuk hasil pemulihan terbaik, termasuk pembinaan semula kolagen.

Tidur adalah ketika banyak detoksifikasi dan pembaikan kulit anda berlaku, melalui proses pembaikan yang mencerminkan melatonin bergantung pada seberapa dalam tidur anda. Mereka yang kurang tidur lebih cenderung kepada masalah seperti rosacea dan kulit kering. Latih diri untuk membaringkan bantal sepanjang malam akan bererti kurang menarik di satu sisi wajah anda seiring bertambahnya usia.

IKLAN

Kekacauan solekan

Tabiat Penjagaan Kulit Yang Biasa Merosakkan Kulit Anda

Dorongan untuk melompat ke tempat tidur selepas larut malam amat diidamkan, tetapi pernafasan kulit sangat penting untuk sel-sel epidermis anda kembali. Solekan akan menyesakkan dengan lapisan serpihan buatan dan bukannya melakukan detoks semula jadi.

Sebilangan rias wajah memiliki aroma dan botani di dalamnya. Untuk menghilangkan solekan dan kotoran dan pencemaran alam sekitar yang melekat pada wajah bersihkan dua kali dengan air misel dan pembersih kaya ceramida.

Seiring bertambahnya usia, keanjalan dan ketahanan kulit tidak begitu hebat, jadi jika anda meregangkan kulit anda secara agresif setiap malam sambil mengurut perlahan anda akan mempunyai mikrotraum yang tidak kelihatan yang membahayakan penghalang kulit anda. Berus dan alat solek hendaklah dibersihkan setiap minggu.

Perlu melabur

Tabiat Penjagaan Kulit Yang Biasa Merosakkan Kulit Anda

Penting untuk memberi tumpuan kepada bidang lain yang menjadi lebih rentan seiring usia anda, termasuk tangan, dada dan leher. Masukkan sedikit sisa produk yang anda gunakan di kawasan ini dan mulakan lebih awal. Elakkan juga menyemburkan minyak wangi di kawasan yang terdedah kepada sinar matahari, termasuk leher, rahang dan dada atau berisiko mewarnai warna.

Pakar mengesyorkan pencegahan dengan meletakkannya di perut, belakang lutut bahkan pakaian anda atau tempat yang tidak terdedah kepada cahaya matahari.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI