Pendakwah Mesir Dr. Ishom Al-Ruby menjelaskan tafsiran Surah Al Falaq ayat 1-2. Ayat ini mengandungi permohonan perlindungan daripada kejahatan manusia.

Allah SWT berfirman, “Katakanlah: “Aku berlindung kepada Tuhan Yang Menguasai subuh, dari kejahatan makhluk-Nya.” (QS Al Falaq ayat 1-2)

Artikel Berkaitan : Autisme’ Bukan Penghalang Hijabi ‘Istimewa’ Ini Hafaz 23 Juzuk Al-Quran!

Ishom menjelaskan bahawa ayat 1 Surah Al Falaq menunjukkan permohonan perlindungan kepada Allah SWT, penguasa pagi.

Surah Al Falaq: Memohon Perlindungan Daripada Kejahatan Manusia

IKLAN

“Ini adalah perintah untuk berlindung dengan Tuhan Yang Maha Kuasa, kerana Dia adalah Tuhan pagi,” katanya, seperti yang dilaporkan oleh Masrawy. Adapun makna Al Falaq, Ishom menjelaskan bahawa ia merujuk kepada hari esok, cinta dan inti.

Surah Al Falaq ayat 2 iaitu “dari kejahatan makhluk-Nya”, bermaksud Allah tidak menciptakan kejahatan.

IKLAN

Kejahatan yang dimaksudkan ialah kejahatan makhluk iaitu kejahatan manusia dan jin, kejahatan jiwa yang membawa kepada kemaksiatan, kejahatan perbuatan sebagaimana Riya, kejahatan syaitan, dan kejahatan perkataan.

“Apabila manusia dan jin diciptakan, di antara mereka ada yang beriman, ada yang kafir, ada yang adil, ada yang zalim, ada yang baik dan ada yang jahat,” jelasnya.

IKLAN

Al Falaq adalah salah satu dari dua surat Al Muawwidzatain (yang satu lagi adalah An Nas) yang dapat memberikan perlindungan kepada seorang muslim dari perbuatan keji seperti hasad dengki kepada orang lain dan kejahatan lain yang berasal dari makhluk.

Seorang Muslim juga dianjurkan membaca Surah Al Ikhlas dan Surah Muawwidzatain (Al Falaq dan An Nas) tiga kali pada waktu pagi dan petang. Untuk melindungi daripada jenayah dalam aktiviti seharian.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI