Walaupun kita pada zaman serba moden, banyak sahaja perkara buruk yang berlaku di sekeliling kita. Antaranya perbuatan sihir dalam kalangan masyarakat Islam.

Bila difikirkan semula, mengapalah mereka tergamak untuk melakukan perbuatan syirik itu hanya kerana perasaan dendam, marah dan sakit hati? Mungkin disebabkan oleh kurangnya didikan agama yang menyebabkan mereka bertindak tanpa berfikir panjang.

Sebagai perlindungan diri, kita digalakkan agar mengamalkan ayat pendinding diri supaya terhindar daripada sihir atau santau. Topik pendinding diri ini turut dikongsi oleh Muhammad Shafri di laman Twitternya. Berikut merupakan perkongsian Shafri.

Surah Al-Baqarah Ayat 1 Hingga 5 Antara Ayat Pendinding Untuk Elak Diri Daripada Terkena Sihir

Thread ini adalah tentang Pendinding Diri. Semoga bermanfaat. Silakan retweet kepada semua ok.

IKLAN

Saya masih ingat lagi ayat pendinding yang di kongsikan seorang ustaz dalam ceramahnya. Nama beliau Ustaz Dato’ Abu Hassan Din Al-Hafiz.

Kata ustaz pertama sekali baca Surah Al-Baqarah ayat 1 sampai ayat 5 kedua, baca Surah Al-Baqarah ayat 255 iaitu Ayatul Qursi sampai habis.

Dan yang akhir sekali baca Surah Al-Baqarah ayat 284 sampailah ayat terakhir iatu ayat 286.

IKLAN

Kalau kalian nak amalkan kalian boleh mulakan dulu dengan istighfar, istighfar usai solat subuh sudah ok . Lepas tu baca Surah Al-Fatihah.

Kata Ustaz lagi dalam ceramahnya, “Kata Nabi, barangsiapa membaca ayat pendinding ini di waktu malam atau pagi, jika ada orang nak sihir.

IKLAN

Dan santau dia pada waktu itu ia tak akan berkesan dan boleh jadi sihir atau santau tu akan kembali kepada tuan dia semula.”

Sambung ustaz lagi kalau malam atau pagi tu dia meninggal dunia, dia tak akan mati secara tiba-tiba. Meant sempat mengucap dan sebagainya.

Akhir sekali pasanglah pendinding untuk diri dan keluarga kita. Amalkan bacaan Ruqyah dalam kehidupan seharian kita. Semoga Allah jaga kita.

SUMBER: Twitter The Muhammad Shafri

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI