Adalah biasa bagi perniagaan untuk mendakwa bahawa produk mereka adalah yang terbaik di pasaran atau mengatasi fungsinya. Oleh itu, sebagai pengguna yang bijak, anda perlu menjalankan penyelidikan sebelum membelinya.

Baru-baru ini, pelindung matahari yang boleh diminum telah menjadi topik di TikTok dan Twitter dengan ramai netizen meragui produk tersebut. Dalam video yang tular dalam talian, seorang wanita, yang dipercayai pengasas produk itu, dilihat mempromosikan minuman yang didakwa sebagai ‘sunblock boleh diminum’. Beliau juga mendakwa bahawa pengguna tidak perlu lagi menggunakan pelindung matahari jika mereka meminum produk itu.

@sharifah.eleen Bestnyaaa sunblock boleh minum, protect kulit 12 jam dari uva & uvb. First in Malaysia! #drinkablesunblock #uva #uvb #sunburn #sunlove #oralsunblock ♬ الصوت الأصلي – عبدو تشان

Bagaimanapun, netizen sukar untuk mempercayai bahawa ‘sekatan matahari boleh diminum’ akan berkesan seperti yang didakwanya. Ramai juga telah pergi ke ruangan komen untuk membidas keberkesanan produk ini.

Sunblock Boleh Diminum? Netizen Masih Ragu-Ragu Dengan Produk Baharu Di Malaysia. Pakar Mula Bersuara…

Walaupun mendapat kritikan, wanita itu tetap cuba ‘mengajar’ netizen tentang kebaikan produk tersebut dengan menunjukkan bahan-bahan yang digunakan. Menurut wanita itu, produk mengandungi antioksidan yang akan memastikan kulit pengguna sentiasa licin seperti sutera.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN:Untuk Yang Pemalas, Ini Pilihan Sunscreen Stick Disukai Ramai Yang Perlu Anda Cuba!

Sunblock Boleh Diminum? Netizen Masih Ragu-Ragu Dengan Produk Baharu Di Malaysia. Pakar Mula Bersuara…

Dia juga mendakwa bahawa produk itu adalah hasil penyelidikan selama 2 tahun. Walau bagaimanapun, ramai yang percaya bahawa dia mungkin keliru dengan bahan antioksidan, yang berfungsi lebih sebagai ‘produk pemutihan’ dan bukannya ‘sunblock’.

IKLAN

Sunblock Boleh Diminum? Netizen Masih Ragu-Ragu Dengan Produk Baharu Di Malaysia. Pakar Mula Bersuara…

Beberapa netizen menegaskan bahawa produk itu bukan baru di pasaran dan terdapat beberapa kajian dijalankan ke atas produk itu tetapi tidak ada yang dapat membuktikan keberkesanannya. Lebih teruk lagi, ada yang berkata produk itu bukan sahaja tidak melindungi kulit daripada sinaran UV malah akan merosakkan buah pinggang.

Apabila Pakar Bersuara

Sunblock Boleh Diminum? Netizen Masih Ragu-Ragu Dengan Produk Baharu Di Malaysia. Pakar Mula Bersuara…

IKLAN

Idea produk sunblock adalah untuk menyaluti diri dengan krim yang melindungi kulit daripada sinaran UV dari matahari tetapi untuk ‘sunblock boleh diminum’, ia adalah untuk badan kita menyerap sebatian tertentu untuk memberikan kulit kita sedikit perlindungan daripada terbakar.

@drwanshare DRINKABLE SUNSCREEN….#doktortiktok #dr1share #tiktokguru ♬ original sound – DR1 SHARE

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa makan atau minum sebatian tertentu, termasuk pes tomato dan teh hijau, memberikan kesan perlindungan UV. Walau bagaimanapun, nasihat pakar tetap sama, iaitu memakai pelindung matahari secara bebas dan topi untuk perlindungan tambahan. Ini kerana produk yang disapu terus pada kulit terbukti lebih berkesan daripada memakannya dan menunggu badan anda mencerna dan menyerap nutrien.

ARTIKEL BERKAITAN: Aplikasi Semula Pelindung Sinaran UV, 3 Jenis Sunscreen Ini Paling Mudah. Mekap Pun Tak Cair!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.