Adakah anda bergelut dengan jerawat? Ingin tahu tentang apa yang menyebabkan gangguan dan bagaimana untuk menghilangkannya dengan cepat? Jerawat adalah salah satu masalah kecantikan yang paling biasa dan mengecewakan, jadi mudah untuk melihat mengapa ia adalah salah satu yang paling dicari-cari.

Dari cara memudarkan parut jerawat sehingga produk yang berfungsi menghilangkan jerawat, ini jawapan setiap persoalan  berkaitan jerawat yang paling mendesak.

Adakah parut jerawat boleh pudar?

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan
PIC: Sirap limau

Apabila jerawat hilang, kadangkala digantikan oleh tanda merah atau coklat disebabkan keradangan merosakkan kolagen pada kulit anda. Selagi hiperpigmentasi ini berwarna merah atau coklat yang menunjukkan aliran darah maka parut akan pudar. Bantu pudarkan parut jerawat anda dengan lebih cepat dengan menggunakan produk pengelupasan kimia yang lembut mengandungi AHA seperti glikolat atau asid laktik yang menghilangkan lapisan atas kulit dengan lembut. Apabila setiap lapisan dikeluarkan, parut akan kelihatan lebih pudar.

Adakah pelembap membantu jerawat?

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan
PIC: BLISS

Ramai orang berpendapat bahawa cara terbaik untuk menghilangkan jerawat adalah dengan mengeringkan kulit anda, tetapi sebenarnya sangat penting untuk menjaga kelembapan kulit jika anda mempunyai jerawat terutamanya kerana kebanyakkan rawatan jerawat boleh menjadikan kulit kering. Kelembapan melatih kulit anda untuk menghentikan pengeluaran minyak berlebihan, minyak berlebihan akan menyumbat liang-liang pori dan mendorong kepada jerawat. Lebih-lebih lagi, kerana kulit yang dilembabkan adalah kulit yang sihat, ia lebih kuat dan lebih baik untuk mempertahankan diri daripada bakteria penyebab jerawat.

Produk jerawat apa yang sebenarnya berfungsi?

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan
PIC: WEB MD Blog

Sebilangan produk jerawat boleh mengeringkan kulit, yang sebenarnya boleh menyebabkan jerawat menjadi lebih teruk. Cari bahan yang telah dicuba dan diuji dalam produk anda, seperti asid salisilat, benzoil peroksida, sulfur, pokok teh, asid glikolik, vitamin C, dan asid laktik, tetapi juga untuk menenangkan, menghidratkan seperti asid hyaluronik dan lidah buaya.

Bolehkah jerawat merebak?

Jerawat tidak menular, tetapi jika anda mempunyai jerawat dan jarang sekali mengalami satu jerawat, ini disebabkan apabila liang pori tersumbat dengan minyak, bakteria, dan zarah kulit mati yang berlebihan.

Bolehkah jerawat disebabkan oleh tekanan?

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan
PIC: MelloWed

Tekanan tidak secara langsung menyebabkan jerawat, tetapi secara tidak langsung boleh mencetuskannya. Apabila anda tertekan kelenjar adrenal melepaskan hormon yang merangsang kelenjar minyak anda, yang menyebabkan terhasilnya lebih banyak sebum.

Lebihan yang berlebihan ini dapat menyumbat liang dan menyebabkan jerawat, terutamanya apabila bakteria dan sel kulit mati juga mengisi liang. Tekanan juga dapat mempengaruhi sistem imun anda yang dapat melemahkan kemampuan kulit untuk menyingkirkan bakteria dan menyebabkan penyembuhan noda yang lebih lambat.

IKLAN

Bolehkah jerawat dicegah?

Oleh kerana begitu banyak faktor dari hormon hingga gen, tekanan, dan diet boleh mempengaruhi tumbuh jerawat, tidak ada cara yang dijamin 100% untuk mencegahnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tindakan yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan bilangan dan keparahan jerawat, termasuk menanggalkan solekan setiap malam sebelum tidur, mencuci muka dua kali sehari, mengelakkan menyentuh wajah, minum banyak air dan mencari rutin penjagaan kulit yang berfungsi mengikut jenis kulit anda.

Bagaimana cara membersihkan jerawat dengan cepat?

Sekiranya anda terdedah kepada jerawat, adalah baik untuk menjaga rawatan jerawat yang disasarkan untuk keadaan kecemasan. Rawatan yang disasarkan dirancang untuk diterapkan secara langsung pada kecacatan yang ada untuk menghilangkan bengkak, kemerahan, dan sakit. Beberapa produk cadangan seperti Mario Badescu Drying Lotion, dan Mario Badescu Buffering Lotion.

Apakah rutin penjagaan kulit terbaik untuk jerawat?

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan
PIC: Good Housekeeping

Mencari rutin penjagaan kulit terbaik untuk jerawat adalah dengan mencari rutin penjagaan kulit yang tepat untuk anda. Memerlukan percubaan dan jangan bimbang sekiranya tersilap dalam memilih produk yang tepat kerana, produk yang mungkin berfungsi untuk rakan anda mungkin tidak sesuai untuk anda. Panduan berguna ini untuk membina rutin penjagaan kulit untuk anda yang rawan berjerawat, yang telah dicuba dan diuji.

Apakah produk jerawat terbaik?

1. The Ordinary Salicylic Acid

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Salicylic Acid adalah asid hidroksi beta yang mengelupas kulit. Penyelesaian rawatan 2% ini membantu pengelupasan dinding pori-pori dalaman untuk melawan penampilan noda dan untuk kejernihan kulit yang lebih jelas dengan penggunaan berterusan.

IKLAN

2. Alpha-H Liquid GoldSoalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Rawatan kulit yang menggunakan sistem canggih, sistem penyampaian pH rendah untuk mengurangkan kerutan, pigmentasi dan kerosakan sinar matahari dengan berkesan.

3. Mario Badescu Drying LotionSoalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Kandungan pekat calamine, asid salisilik dan bahan cepat bertindak yang akan menyembuhkan dan mengeringkan zit dengan hanya satu titis.

4. Alpha-H Triple Action Cleanser

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Pembersih gel yang ringan dan tidak berbuih ini menghilangkan semua kesan solekan pada wajah dan mata sambil mengimbangi kulit. Ia diformulasikan dengan thyme, ekstrak semula jadi yang kuat yang dapat membantu mengurangkan minyak berlebihan, dan timun untuk menyejukkan dan menyegarkan kulit.

5. Mario Badescu Buffering LotionSoalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Losyen ini mengandungi vitamin B dan asid amino, yang menyuburkan kulit untuk meningkatkan daya tahan terhadap pembentukan bakteria. Allantonin juga memberikan manfaat penyembuhan dan menenangkan dengan mengurangkan kerengsaan dan kemerahan. Losyen ini mempunyai formula menyerap dengan cepat dan dapat mengurangkan jerawat kista dengan cepat dan membantu mencegah jerawat.

IKLAN

6. La Roche-Posay Effaclar Purifying Foam Gel CleanserSoalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Keseluruhan sistem Effaclar yang merangkumi pelembap dan rawatan tempat selain pembersih, kerana ia berpatutan dan mudah dijumpai di kebanyakan drug store.

7. Cetaphil Moisturizing Lotion

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Sekiranya anda mempunyai kulit rawan jerawat yang juga sangat sensitif, pakar kecantikan mencadangkan Cetaphil. Produk ini adalah kegemaran ahli dermatologi, dan sangat berpatutan.

8. Tatcha Water CreamSoalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Bunga mawar liar dan bunga bakung macan tutul mengawal lebihan minyak dan menyucikan kulit dengan menyokong pergantian sel semula jadi, sementara sentuhan emas 23 karat menambah cahaya bebas kilauan. Kumpulkan semua bahan bersama dengan kekuatan yang akan dikira dengan kekotoran.

9. The Body Shop Tea Tree Skin Clearing Daily SolutionSoalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Produk itu bukan sahaja membantu mencegah bintik-bintik dan jerawat, tetapi juga membantu dengan tekstur dan penampilan kulit.

10. Neutrogena Clear Face Liquid Lotion Sunscreen

Soalan Lazim Tentang Breakout Dan Senarai Produk Terbaik Bantu Hilangkan Rawan Kemerahan

Jenama dari drug store ini untuk pelindung matahari setiap hari yang tidak akan menyebabkan pelarian. Oleh kerana produk ini diuji pada kulit yang rawan jerawat, anda tidak perlu mengorbankan perlindungan matahari untuk mengelakkan jerawat yang menjengkelkan.