Wanita adalah sebahagian keindahan dunia yang diciptakan Allah SWT. Namun, wanita jualah yang boleh menjadi penyebab kepada kerosakan dan kemusnahan di dunia ini. Allah SWT menjadikan wanita untuk menghiasi bumi dan untuk dijadikan pasangan kaun Adam.

Sebagaimana Nabi Adam AS memohon kepada Allah SWT agar menciptakan seorang teman untuknya berbicara, bergurau senda dan membina sahsiah dirinya, maka terciptalah Siti Hawa daripada tulang rusuk kiri Nabi Adan AS. Antara ciri gadis solehah idaman lelaki soleh adalah:

1. BERPEGANG KEPADA AGAMA

Gadis sebegini mempunyai peribadi yang unggul. Ciri-ciri ini jelas terpancar melalui wajah dan akhlaknya. Dia akan sentiasa memelihara batas-batas syariat dalam pegangan agamanya. Dia sesekali tidak akan melakukan perkara yang bertentangan dengan syariat Islam.

IKLAN

2. TIDAK PAMERKAN KESEKSIAN

Jika dilihat, lelaki di luar sana memang suka menjamu mata dengan melihat aurat wanita tetapi tidak suka untuk menjadikannya isteri kerana melihat gadis seperti itu seolah-olah barang hiasan atau pameran untuk mata lelaki lain.

IKLAN

3. KECANTIKAN DALAMAN

Gambar Sekadar Hiasan

Fitra wanita dijadikan lemah lembut, namun gadis ini mempunyai prinsipnya tersendiri. Inilah kecantikan dalaman sebenar yang dicari oleh lekai soleh. Dia tidak akan tunduk pada nafsu atau berbuat sesuatu semata-mata kerana mahukan harta dan kekayaan.

4. MEMAHAMI LELAKI

Gambar Sekadar Hiasan

Anda dikatakan mempunyai gerak hati yang kuat jika kita berupaya memahami hati lelaki. Lelaki mengimpikan gadis yang memahaminya. Merasai suka dukanya. Tanpa bersuara pun, isi hati lelaki itu mampu kita terjemahkan. Itulah yang mampu menghiburkan atau memberi kekuatan sebenar kepadanya.

IKLAN

5. TIDAK CEREWET

Gambar Sekadar Hiasan

Awas ya para gadis! Lelaki tidak suka kepada gadis yang cerewet. Cerewet boleh merimaskan dan membuatkan lelaki jemu denganmu. Jangan amalkan sikap mengkritik kepada sesuatu yang anda tidak gemari. Sebaliknya, berdiam adalah lebih baik.

6. MANJA

Lelaki menggemari wanita yang manja atau bersifat sedikit keanak-anakan. Ini kerana, lelaki suka untuk melindungi. Tetapi, jangan pula anda menunjukkan sifat manja atau keanak-anakan yang berlebihan. Takut pula lelaki akan lihat anda seperti kurang matang.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI