Lama tak mendengar perkhabaran mengenai pelakon Sharifah Sofia. Masih terbayang lakonan hebatnya dalam sitkom Spanar Jaya yang sekaligus melonjakkan namanya dalam bidang lakonan. Namun beberapa tahun kebelakangan Sharifah Sofia yang sudah berhijrah tidak lagi aktif berlakon. Dia kini hanya bergerak di belakang tabir. Menyelak Instagram pelakon Pan Asian ini, dia yang kini bahagia dengan dua cahaya mata menceritakan pengalamannya mengidap insomnia.

Dalam satu status di muat turut di laman instagramnya seminggu yang lalu, Sharifah Sofia menceritakan pengalaman membuat rawatan muka hingga meninggalkan kesan pada dirinya.

Menurut Sharifah Sofia, pakar terapinya memberitahu  rawatan muka yang dibuat itu boleh membantu dari masalah imsonia yang dihadapi.

Sebelum ini memang tidak mudah untuk dia berdepan masalah ini, tetapi bersyukur mendapat sokongan ahli keluarga dan juga kesibukan dengan kerja yang dilakukannya .

Menurutnya ketika berada di rumah dia yang juga kini sebagai ibu sepenuh masa kepada dua anak perempuannya, Sharifah Ariana dan Sharifah Nur Ameera, memberitahu telah melakukan semua kerja.  Dan biasanya kerja dilakukan pada waktu tengah malam kerana tidak ada orang yang perlukan perhatiannya ketika itu.

A post shared by Sharifah Sofia (@sharifahsofia) on

Walaupun dirinya penat, tetapi dia perlu habiskan semua kerja pada waktunya. Selepas melakukan semua kerja, rasa penatnya akan hilang dan Sharifah Sofia hanya akan masuk tidur sekitar jam 1 pagi atau 2 pagi.

Dan dia juga perlu bangun seawal jam 6 pagi untuk menghantar anaknya Ariana ke sekolah. Inilah yang menjadi rutinnya setiap hari.

IKLAN

Walaupun berdepan tugasan itu setiap hari, tetapi Sharirifah Sofia perlu teruskan kehidupannya. Namun setelah dia menjalani rawatan muka berkenaan, dia telah tertidur dari jam 9.30 malam dan hanya bangun keesokannya hari pukul 6.30 pagi.

A post shared by Sharifah Sofia (@sharifahsofia) on

Siapa sangka hampir 9 jam dia tertidur dan inilah saat tidur yang paling puas baginya. Dan menurutnya kesan dari rawatan muka berkenaan membuatkan diri dia dapat momen tidur yang paling sempurna. Ternyata dia bersyukur dapat menikmati saat itu.

Bagaimanapun menurutnya dia turut terlepas momen 4 hingga 5 jam waktu kebiasaannya untuk menyelesaikan beberapa perkara.

Statusnya itu juga turut mendapat perhatian dari followernya.

IKLAN

A post shared by Sharifah Sofia (@sharifahsofia) on

Biarpun dia kini sudah hilang dari radar dunia lakonan kerana membesarkan anak-anaknya, tetapi bagi Sharifah Sofia itu adalah saat paling membahagiakan.

Biarpun masih rindu untuk berlakon kerana bukan disebabkan lakonan adalah kerjaya tetapi seni yang mengalir dari dalam dirinya. Namun cinta pada anak-anak mengatasi keinginnnya sendiri.

A post shared by Sharifah Sofia (@sharifahsofia) on

IKLAN

Menurutnya dulu berlakon kerana mencari rezeki dan adalah keutamaan. Sekarang ini anak-anak menjadi kepentingannya. Kalau boleh dia mahu wajahnya dilihat anak-anaknya ketika bangun tidur dan lelapkan mata.

Bercerita mengenai penghijrahannya, dia mengambil keputusan memakai tudung kerana yakin dengan kata hati. Bukan kerana mahu berhenti berlakon atau sebaliknya.

A post shared by Sharifah Sofia (@sharifahsofia) on

Allah berikannya hidayah apabila sering hadir ke majlis-majlis ilmu. Dan satu hari apabila menyertai satu pertunjukan fesyen Msulimah secara semula jadi perasaan mahu bertudung menebal dan kekal berhijab dari 2012 hingga kini.

Selain menjadi ibu sepenuh masa, dia juga turut mencari alternatif mengisi masa terluang terbabit aktiviti lasak seperti mendaki dan juga juga lebih kepada alam sekitar.

A post shared by Sharifah Sofia (@sharifahsofia) on

KREDIT FOTO: INSTAGRAM SHARIFAH SOFiA

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI